TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

REL Gibraltar G1

REL Gibraltar G1

Gibraltar G1 är verkligen en koloss jämfört med de flesta av dagens bashögtalare. Dess formspråk liknar en hundra gånger förstorad satellithögtalare.

forfatter
Publicerad 2012-04-30 - 06:52
L&B tycker
Oerhört djup bas. Fjärrkontroll.
Ej inbyggd ekvalisator. Enkel och illa placerad display Fjärrkontroll med potentiometrar fungerar ej bra med IR.
Specifikationer
 • 12-tums baselement
 • 600-watts förstärkare
 • Arbetsområde 29–140 Hz (–6 dB)
 • Mått: 572 x 464 x 660 mm

REL uppger att inspirationen kommer från skapelser framtagna av Sonus fabers grundare Franco Serblin. Gällande högtalarens högglanslackade finish passar den säkert fint i många moderna hem men är inte direkt praktisk gällande fingeravtryck och repor. Konstruktionsprincipen är sluten låda med en innervolym om uppskattningsvis etthundra liter. I det synnerligen välstagade kabinettet arbetar ett tolv tum stort element med membran av kolfiber. För att uppnå tillräcklig slagvolym med relativt begränsad membranarea är slaglängden dimensionerad till extrema 45 millimeter – omkring tio gånger mer än vad baselementet hos en normal huvudhögtalare klarar. Driver gör ett slutsteg av klass A/B på 600 watt. I dagens effekthysteri vill jag nämna att bashögtalares begränsning vid verkligt låga frekvenser mycket sällan bestäms av förstärkarens kapacitet. Det brukar räcka med 100 watt för att uppnå 10 % distorsion vid 20 Hz. Att många små slutna lådor behöver upp mot 1000 watt beror på att dess nedtyngda membran är tröga att accelerera vid höga frekvenser (över 100 Hz). Liksom hos andra konstruktioner från REL har G1 dubbla ingångar med individuella känslighetsreglage vilket möjliggör olika inställningar för musik och film. Ett bekvämt tillbehör som följer med högtalaren är en ganska speciellt utformad fjärrkontroll som erbjuder justering av volym och delningsfrekvens direkt från lyssningspositionen.

Lyssningstesterna utförs denna gång hemma hos en god vän och i hans fina biorum. Rummet mäter 5,6 meter på längden och är 4,3 meter brett. För tonregistret ovanför 80 Hz ansvarar fem kvalitetshögtalare från B&W. Elektroniken kan i sammanhanget ses som helt ideal och består av Denon AVC-A11SR / DVD-A11.

Den mäktiga Gibraltar G1 har intagit sin plats i ett av hörnen bakom huvudhögtalarna, är justerad och redo att spela. Som första testmaterial väljs musik och albumet ”The eye” från alltid basgeneröst mixande Yello. Medan bastrumman i ”Planet Dada (Flamboyant)” återges ganska kontrollerat så blir ljud som melodibas och effektljud mycket överdrivna och ringande. Efter en reduktion av högtalarens nivå upplevs basåtergivningen mindre bullrig men samtidigt också mindre stödjande för huvudhögtalarna. Fjärrkontrollen uppskattas för att smidigt kunna hitta ett fungerande kompromissläge.

Filmljud och medtagna favoriter som ”Wir kinder vom Bahnhof zoo”, “Requiem for a dream” och “The quiet” fungerar fint. Dock är det naturligtvis filmer tillhörande genren science fiction och liknande som riktigt sätter en lågbashögtalare på prov. Inte sällan förekommer hög energi ned till några få hertz – att jämföra med musikens normalt lägsta 30 Hz. De oerhört lågfrekventa effekterna i ”The Matrix Reloaded” kommer fram mycket övertygande. Fortsatt imponerande blir resultatet med ”The Island” och ”Inception”.

Den ganska entoniga basåtergivning som kunde konstateras med musik är kanske inte önskvärd heller till film men stör långt ifrån lika mycket. Explosionsljud och andra effekter är mycket okänsliga för resonanser eftersom de alltid är relativt långa. Värre är det med en torr, syntetisk bastrumma eller en snabbt pulserande basgång.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Slutsatser

Valgets kvaler – to eller en subwoofer

Ingen høyttalertype er så myteomspunnet som den dedikerte subwooferen. Passer den i et høykvalitets musikkanlegg eller fungerer den best på film?

REL R 528

REL R 528

Den andra bashögtalaren som jag valt till detta test heter R 528 och levereras också den i högglanslackat utförande. Precis som G1 är R 528 bestyckad med ett element av tolv tums storlek.

Snygg smäcker design. God nivåbeständighet för musik och frekvenser över 30 Hz.
Ej inbyggd ekvalisator. Ömtålig finish. Ingen funktionsindikator.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend