Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: TAG Heuer Connected

Smartklocka i lyxklassen

TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

Skrivet av / 2020-09-20 - 09:00
TAG Heuer Connected
Lasse Svendsen

De flesta kommer nog att reagera på priset, skaka på huvudet och tänka att de hellre köper en Fitbit, Apple Watch eller Garmin. Och för de allra flesta av dem är det säkert det smartaste. Men det finns uppenbarligen en grupp människor som inte blir överförtjusta över en klocka som ser ut som en dator.

De vill ha något mer exklusivt, något som ser ut och känns som ett dyrare armbandsur. En klocka som kan användas till såväl kostymer och kavaj som shorts och tröja.

Det är den här gruppen som TAG Heuer vänder sig till med årets upplaga av Connected. En smartklocka som ser ut som företagets ikoniska Carrera-armbandsur, men som är full av avancerad teknik och de flesta smartfunktioner man kan tänka sig.

Men låt oss börja med en liten tillbakablick, för det här är inte TAG Heuers första smartklocka. Den första hette Connected Modular 45 och kom redan 2017, följt av Connected 41 två år senare. Och nu är alltså tredje generationen här. Och den är mycket bättre än sina föregångare.

Den ser inte bara mycket bättre ut. Byggkvaliteten är ett par snäpp bättre, den har fått mycket bättre funktionalitet i och med två tryckknappar förutom tryck-och-vrid-kronan, och den är smartare och mer användbar än tidigare.

Den här passar faktiskt lika bra till skjorta och slips som till löparskor och shorts.

Gediget kvalitetsintryck

Med sina 45 mm i diameter är boetten mycket större än en Apple Watch eller Huawei GT2e, och den tar större plats på handleden än till och med en Samsung Galaxy Watch 3, som också är 45 mm bred.

Men återigen, TAG Heuer Connected har en byggkvalitet som befinner sig i en egen klass.

Den borstade boetten i rostfritt stål, safirglaset som täcker pekskärmen på 1,39 tum, känslan av tryckknapparna och låset på de avtagbara gummiarmbanden, allt utstrålar kvalitet jämfört med de flesta smartklockor.

Borstat stål, keramik och tryck- och vridbar krona samt två tryckknappar.

Klockan finns i fyra utföranden. Vårt testexemplar hade boett av borstat stål, en svart keramisk ring (bezel) med minutmarkeringar och ett svart gummiarmband med viklås. De andra utförandena är svart (PVD) titan med samma svarta keramiska ring, borstat stål med blå keramisk ring eller titanboett med PVD-ring. Connected går också att köpa med stållänkar mot en extrakostnad och det går att köpa till gummiremmar i flera färger.

Man kan ladda ner fler urtavlor via appen i mobilen.

Den är vattentät ner till 50 meter och gjord för simning, men inte dykning. Den är också utrustad med GPS (samt Glonass, BeiDuo och QZSS), och har puls- och hjärtfrekvensmätning, accelerometer, gyroskop och kompass.

TAG Heuer Connected levereras med en magnetisk laddningsdocka, laddare, USB-C-laddningskabel och ett snyggt designat resefodral som har plats för docka och kablar.

Smarta funktioner

Den kan alltså kartlägga rörelser, hålla kolla på pulsen och användas träningsklocka för cykling, löpning, fitness och andra motionsaktiviteter. Och den har ett särskilt golfläge. Fast inte lika detaljerar, med kartor över hålen och annat, som en Tag Heuer Connected Golf eller en Garmin-golfklocka.

Japp, den har en särskild golf-funktion också.

Man kan också synkronisera träningsdata med Apple Health eller Strava, och klockan stöder naturligtvis appar på både Apple iOS- och Android-mobiler. Det finns också en särskild TAG Heuer-app till mobilen där man enkelt ändrar inställningar och byter urtavla på klockan. Det finns flera urtavlor att välja mellan, från heldigital visning av tid och träningsdata, till klassiska analoga urtavlor med tre visare (Classic) och avancerade kronografer med olika bakgrundsfärger (Helios, Heuer 01C och Heuer 02). I TAG Heuer-appen på mobilen kan man få tillgång till ännu fler urtavlor.

Man kan ladda ner fler urtavlor via appen i mobilen.

På så sätt kan man anpassa klockan och urtavlan efter aktiviteten och situationen: sport, träning, cocktailafton eller affärsmiddag, till exempel.

I appen kan man också se träningsloggar, som till exempel kan visa rutter på karta, tillryggalagda kilometer, tidsåtgång, genomsnittlig puls, hjärtrytm, hastighet och mycket annat.

Enkel användning och spårning

TAG Heuer Connected stöder Google Pay med NFC-sensorn och har Google Assistant inbyggd. Man kan styra musiken från pekskärmen och se push-meddelanden från mobilen, till exempel SMS, mail och andra notiser.

Det mesta går att styra från pekskärmen och från kronan och de två knapparna på sidan. Som också fungerar som start-stopp-knappar precis som på en Carrera Chronograph. Den keramiska ringen runt urtavlan går inte att vrida, vilket jag inte saknade eftersom den gummerade kronan och pekskärmen räcker gott och väl för daglig användning.

App-spårning av aktivitet.

Connected-klockan fungerade i stort sett felfritt under den månad jag använde den. Den kartlade cykel- och vandringsturer med hög precision och pulsmätningen var generellt mycket tillförlitlig, även om den inte var lika exakt som ett pulsbälte kan vara. Vid ett par tillfällen hände det att GPS-spårningen missade tillryggalagd sträcka och tid, men det var bara några enstaka gånger.

Det märks att den nya Connected-versionen har en snabbare Snapdragon-processor än föregångarna. Det är knappt någon tvekan när man trycker på knappar eller på skärmen och anslutningen till en iPhone visade sig vara stabil.

Batteritid

Den nya processorn använder uppenbarligen mycket av kapaciteten i 430 mAh-batteriet på insidan – som för övrigt går att byta ut. Om du använder Connected-klockan som en vanlig smartklocka, med tidvisning och push-meddelanden, håller batteriet i ett drygt dygn, enligt min erfarenhet. Men från fulladdat till tomt kan gå fort när man använder både GPS och pulsmätning, och när allt var igång samtidigt upplevde jag att klockan dog innan det hade gått två timmar.

Puls och mätning av hjärtfrekvens.

Om du är en triathlon-atlet eller maratonlöpare passar det bättre med en träningsklocka från Garmin eller Polar. Men för kortare träningspass, cykel- och joggingturer eller promenader i skog och mark täcker TAG Heuer behovet av en träningsklocka lika bra som de flesta andra träningsklockor.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att TAG Heuers nya Connected har något mer än de flesta andra smartklockor. Inte när det gäller funktioner, för de flesta smartklockor kan samma sak eller ännu mer, och det finns bättre träningsklockor än den här. Men ingen av dem kommer i närheten av samma kvalitet, lyxkänsla och användbarhet som tredje generationens Connected. Som ligger i en annan liga än alla andra. Även när det gäller priset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Karakter
TAG Heuer Connected
Premium

Home tycker

Kvaliteten är i en klass för sig. Bekvämt trots storleken, välgjord styrning och bra app- och träningsstöd. Batteritiden är beskedlig när klockan används aktivt. Många får svårt att motivera prislappen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Ljud & Bild
Rulla till toppen