TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Philips HTS9520 vs Harman/Kardon BDS 800

Blu-ray-hemmabio med allt-i-ett

Bra bio behöver inte ta stor plats i TV-rummet. Men det förutsätter ett bra ljudsystem, gärna ett med inbyggd BD-spelare.

forfatter
Publicerad 2011-03-25 - 15:03
Produkter i testet
 • Philips HTS9520
 • Harman/Kardon BDS 800
 • Nu för tiden har de allra flesta en högupplöst HD-TV. Och den ska naturligtvis helst matas med HD-material. Tillhör du dem som inte fått tummen ur och köpt Blu-ray-spelare än, utan fortfarande tittar på TV-program och film med TV:ns inbyggda ljud, är det hög tid att göra något åt saken. En ljudanläggning ger mycket bättre känsla, och det finns gott om hemmabiosystem som har inbyggd Blu-ray-spelare. Särskilt i prisklassen kring 5 000 kronor.

  Vi vill däremot ta reda på hur mycket bättre det blir om man dubblar budgeten, till över 10 000 kronor, men behåller kriteriet att högtalarna ska vara små och allra helst kunna monteras upp på väggen.

  Då blir urvalet genast mindre. Den här prisklassen, som för ett par år sedan översvämmades av allt-i-ett-anläggningar, är numera bara en skugga av sitt forna jag. I stället har tyngden på marknaden hamnat kring 5 000 kronor. De flesta sådana system har dock kabinett av billig plast och enkla komponenter på insidan, så dem kan vi inte rekommendera utan reservationer. Och går du upp till 10 000-kronorsklassen är det oftast golvhögtalare som gäller – vilket ju ger mer ljud, frågan är bara om det är bättre.

  Duell
  Går du till butikerna och frågar efter en kompakt Blu-ray-hemmabio för lite drygt tiotusen, är chansen därför stor att du blir presenterad för någon av dessa båda.

  3D-kompatibla Philips HTS9520 är modernt utrustad och låter dig kika på videosnuttar på internet via Philips Net TV. Varje högtalare består av två kuber som sitter på varandra och där den understa sprider ljudet 180 grader. Allt för att skapa en holografisk ljudbild. Som extrautrustning finns väggfästen och stativ till högtalarna, en möjlighet att överföra ljudet trådlöst till bakhögtalarna, iPod-docka samt trådlös internetuppkoppling.

  Harman/Kardon BDS 800 är inte lika modern. Den stöder inte 3D-film och det går inte heller att överföra ljudet till bakhögtalarna trådlöst, eller koppla in internet trådlöst. Däremot finns det en separat iPod-docka. Väggfästen till högtalarna ligger redan i kartongen.

  Produkter i testet

  Philips HTS9520

  Välutrustad men medelmåttig

  Anläggningen från Philips tycks ha allt man behöver av moderna finesser och funktioner. Dessvärre är ljudet inte lika övertygande.

  3D-stöd. Framtidssäker.
  Saknar HDMI-ingång. Mediokert ljud.

  Harman/Kardon BDS 800

  Bra ljudupplevelser

  Harman/Kardon satsar på bästa möjliga ljud. BDS 800 är enkel att använda men saknar bland annat 3D.

  Bra ljud. Kraftfull.
  Saknar 3D-stöd. Saknar HDMI-ingång.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend