Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips HTS9520

Välutrustad men medelmåttig

Anläggningen från Philips tycks ha allt man behöver av moderna finesser och funktioner. Dessvärre är ljudet inte lika övertygande.

Publicerad 2011-03-25 - 15:19
Philips HTS9520
Geir Gråbein Nordby

Philips använder sig av kubformade högtalare med element på både framsidan och sidorna för att sprida ljudet nästan 180 grader. Allt för att skapa en större ljudbild. Man kan välja om man vill aktivera en så kallad 360-funktion.

HTS9520 stöder 3D-Blu-ray, och ansluten till internet med kabel ger den tillgång till extrafunktioner via BD Live, uppdateringar av programvaran samt Philips Net TV där man bland annat kan hyra film direkt på TV-skärmen. Trådlös internetanslutning är extrautrustning.

Högtalarna, som är klädda av ett tunt lager aluminium, kan ställas i en bokhylla eller på TV-bänken. Golvstativ och väggfästen kan köpas till separat. Vill du slippa dra kablar kors och tvärs över golvet till bakkanalerna så finns det en trådlös högtalarmodul att köpa.

Vi saknar HDMI-ingångar. Ska du koppla in en dekoderbox eller spelkonsol måste du använda den optiska digitalingången.

Användning
Menysystemet är enkelt och överskådligt, och på svenska. Den lilla fjärrkontrollen har däremot få knappar och ikoner som inte är särskilt intuitiva. Vi gillar inte heller att anläggningen saknar en neutral ljudinställning. Man till exempel välja Rock, Pop eller Klassiskt när man lyssnar på CD, och Drama, Action och liknande när man tittar på Blu-ray och DVD. I mina öron låter det bäst med Klassiskt på CD och Drama på DVD och Blu-ray.

Subbasen är passiv, vilket innebär att man måste gå in i anläggningens menysystem för att justera dess ljudnivå. Att hitta rätt balans kan vara trassligt, så man kan behöva fintrimma flera gånger. Vi upptäckte att den bästa kompromissen var att ställa in subbasen till –3 dB.

Ljudkvalitet
Musik i stereo gör sig bäst med 360-effekten avstängd. Annars låter det för diffust, med drunk­nande sångröster och en rent allmänt odefinierad ljudbild. Men även i vanligt stereoläge är detta en ganska så diffus historia. Basen är trög och inte särskilt nyanserad, och subbasen har en puckel i övre basregistret som maskerar högtalarna.

Speciellt manliga röster är beslöjade längst ned och har en ihålig klang. Ljusare kvinnoröster befinner sig oftast över detta område, men man kan höra färgningen hos dem också. Övertonregistret framträder däremot väl, och det skapar luftighet. Men sammantaget är ljudet inte så sammanhängande och det låter platt och saknar dynamisk kontrast.

Film i surround låter intressant nog också bäst utan 360-effekten. Funktionen gör nämligen att ljudbilden drabbas av massor av fasfel. Dialogen blir ihålig, pistolskotten låter tunna när de fyras av nära mitten av ljudbilden, men mycket högljudda när de kommer långt utifrån sidorna. Med 360-effekten avstängd blir ljudet bättre fokuserat. Men Milla Jovo­vichs röst är ändå lite instängd i den senaste Resident Evil-filmen. Det saknas fart i basen, så ljudspåret är inte tillräckligt energiskt och spännande. Allt låter ganska så platt. Philips-anläggningen låter naturligtvis bättre än en TV, men i våra öron är detta inte värt priset. Vi tycker faktiskt att Philips HTS5560 låter bättre, trots att den kostar hälften så mycket.

Slutsats
HTS9520 är en modern anläggning som är tilltalande för ögat. Philips utlovar ett omringande 360-gradersljud, och med 3D-kompatibilitet är allt klart för framtiden. Dessvärre håller inte ljudkvaliteten måttet. Vi hade hoppats på att det skulle låta bättre med tanke på priset, men i själva verket har Philips en anläggning för halva priset som låter minst lika bra. Om du har fastnat för utseendet och ingenting annat passar i vardagsrummet kan du köpa HTS9520, men annars finns det både billigare och bättre alternativ på andra håll.

Billigare alternativ

Ingen av de två anläggningarna för drygt 10 000 kronor får vår oreserverade rekommendation. Philips HTS9520 är framtidssäker men låter för dåligt. Harman/Kardon låter däremot förträffligt, men vi har lite problem med att rekommendera en Blu-ray-anläggning år 2011 som inte stöder 3D.

Allt fler TV-apparater är 3D-klara och vi kommer att se fler och fler 3D-filmer i framtiden. Har du en PlayStation 3-konsol med senaste programvaran är den också 3D-kompatibel och kan spela både film och spel med en extra dimension. Om anläggningarna åtminstone hade haft en enda HDMI-ingång så hade man kunna koppla in PS3:an till den. I stället måste den kopplas till en optisk digitalingång, och då kan man inte utnyttja HD-ljudspåret utan får nöja sig med komprimerat ljud.

Som alternativ kan vi rekommendera Samsung HT-C5900, som både spelar 3D och har två HDMI-ingångar. För 6 000 kronor låter den väldigt bra. Inte lika kraftfullt som H/K-anläggningen, men åtminstone bättre än Philip HTS5920.

Samsung HT-C5900

Vill du ha en Philips-anläggning, för att du till exempel har en Philips-TV och vill kunna klara dig med en enda fjärrkontroll, rekommenderar vi hellre HTS5560. Den är också 3D-kompatibel och vi vill påstå att den låter lika bra som HTS9520. Och vi har sett den för under 4 000 kronor ute i butikerna!

Philips HTS5560

Ljud & Bild tycker

3D-stöd. Framtidssäker. Saknar HDMI-ingång. Mediokert ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen