Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z3+

Uppsnabbad och moderniserad

Trots de senaste tekniska finesserna är det i grunden samma mobil som Z3.

Av / 2015-05-28 - 16:33
Sony Xperia Z3+
Jonas Ekelund

I april hörde vi talas om en ny Xperia Z4 i Japan men det verkade oklart om den även skulle komma hit. Men helt utan förvarning dök så plötsligt Xperia Z3+ upp här och det visade sig vara samma mobil. Varning för namnförvirring, speciellt som nya surfplattan faktiskt hette Z4. Ärligt talat är Z3+ ett bättre namn då det rör sig om en modernisering snarare än en helt ny mobil. Ungefär som Apple gör med sina S-modeller vartannat år.

21_Xperia_Z3_+_Blue_Group webb

Utseende och konstruktion
Vid första anblicken ser den likadan ut som föregångaren. De få gram lättare och den halva millimeter tunnare den blivit märks i praktiken knappast. Vad som däremot märks är att det har blivit betydligt färre luckor runt ramen. Laddningskontakten är flyttad till botten och lyckas vara vattentät även utan lucka. Sim- och minneskortet samsas om samma släde så att luckan blivit mindre. Och laddningsblecket på sidan behövs numera inte.

10_Xperia_Z3_+_Copper_Waterproof webb

Skärm
Liksom förra modellen har den en 5,2 tums skärm vilket är en ganska lagom storlek. Sony har inte heller följt efter konkurrenterna i pixel-tävlingen utan behåller vanlig Full-HD upplösning. Däremot har man ökat kontrasten och ljusstyrkan vilket gör den lättare att använda i solljus. Sonys teknik gör även att färgåtergivningen är bra och med möjlighet för egna justeringar. Det känns dock som att konkurrenternas senaste skärmar är snäppet bättre.

12_Xperia_Z3_+_Copper_Camera webb

Kamera
Selfiekameran har uppgraderats till 5 megapixel och har fått vidvinkel så att du får med fler kompisar i bilden. Sony har även skruvat på autoläget så att man oftare ska få bättre bilder utan att behöva skruva på inställningar. Man kan nämligen även sätta den i manuellt läge och justera exponeringskompensation och vitbalans. Det har även tillkommit ett scenläge för att ta läckrare matbilder, vilket säkert blir populärt på Facebook.

2015-05-28 06.06.55

Huvudkameran har det egentligen inte hänt så mycket med då Sony redan sedan tidigare har en ovanligt stor kamerasensor för att vara en mobil. Normalt tas bilder i 8 MP och de extra sensorpunkterna används för att få ned brusnivån. Det fungerar alldeles utmärkt då våra testbilder i svagt ljus blev ovanligt lyckade med minimalt brus och bevarade detaljer. I bra ljus får man oftast lyckade bilder och med lite tålamod kan man ta fantastiska bilder.

xperia z3+ sushi light
Matbild i bra belysning och automatiskt Gourmet-läge
xperia z3+ sushi dark
Matbild i svagt ljus

Ljud
Vid första anblicken ser det ut som att de framåtriktade högtalarna har försvunnit. Men det har de inte, de har bara blivit smala och gömmer sig längst ut i kanterna som på Xperia Z2. På insidan har man infört stöd för Sonys LDAC-kodek som ska ge ännu bättre ljud än apt-X, om de trådlösa hörlurarna stöder det. Liksom tidigare finns stöd för högupplöst ljud och en mängd ljudförbättrande tekniker som gör att Z3+ höjer sig över mängden.

sony-ldac-420-90

Användning
Gränssnittet känns rent och på många ställen har man medvetet behållit Lollipops effektiva design. Eftersom Sony har ett rikt utbud av film, musik och spel under sitt paraply så finns det så klart appar för att köpa och konsumera det innehållet. Samt att koppla sig till hemmabio-prylar från Sony och att kunna använda mobilen med sin Playstation 4. Men om man inte är intresserad av det så känns mobilen överlasta med appar man måste försöka bli av med.

2015-05-28 06.08.11

Prestanda
Med tanke på att det nu sitter en åttakärnig 64-bitars Snapdragon 810 kretsuppsättning under skalet väntade vi oss siffror liknande LG G Flex 2 och HTC One M9. Men med Geekbench single core på 1217 och multicore på 3975 så var den faktiskt marginellt snabbare. Och en Browsermark på 1911 är väldigt bra. Den har också utmärkt grafikprestanda. Batteriet sägs fortfarande räcka 2 dagar och under den tid vi använt den har vi inte kunnat säga emot.

Geekbench
single
Geekbench
multi
Browser-
mark
Xperia Z3+ 1217 3975 1911
LG G Flex 2 1145 3677 1625
HTC One M9 1095 3853 1567
Galaxy S6 1410 4652 2651
Xperia Z3 978 2586 1503

Slutsats
Trots att det är samma mobil som japanska Z4 är faktiskt Z3+ ett bättre namn. För det är bara en moderniserad Z3 snarare än en helt ny modell. På insidan har den så klart fått senaste tekniken så den är blixtrande snabb. Men skärmen har bara blivit marginellt bättre och kameran är i princip den samma. Det ska dock understrykas att den är bättre än Z3 som vi utnämnde till förra årets bästa mobil. Priset har dock gått upp och vi hade önskat oss fler nyheter.

Home tycker

Vattenskyddad och dammtät, nu utan några irriterande luckor. Väldigt bra prestanda. Utmärkt kamera med vissa förbättringar. Inga revolutionerande nyheter. Skärmen släpar efter konkurrenterna. Väldigt många onödiga appar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Rulla till toppen