test: Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

Plus
Bra design och prisvärd kvalitet. Ljudet är bättre än väntat, och sett till prestanda fungerar mobilen med ren Android One bättre än flera modeller i den dyrare mellanklassen.
Minus
Skärmen har ganska låg upplösning och är varken ljusstark eller skarp. Tämligen dålig kamera med långsam slutartid och suddiga bilder, särskilt i dåligt ljus.

Man ska inte förebrå sig själv alltför mycket om man missat Nokias återkomst till mobilmarknaden. Men världens en gång största mobilmärke är tillbaka, den här gången med ett antal Android-telefoner – och vi har faktiskt redan testat ett par av de nya modellerna. Närmare bestämt Nokia 8 och Nokia 8 Sirocco. Båda dessa befinner sig i den förhållandevis kostsamma änden, men dessutom har HMD Global, som tillverkar Nokia-telefonerna på licens, främst försökt ta sig in på marknaden för relativt billiga modeller. Och det senaste tillskottet i den kategorin är Nokia 5.1 Plus som kostar 2 500 kronor. Alltså konkurrerar den främst med mobiler som Huawei P Smart och Samsung Galaxy J6.

Med sin 5,8-tums skärm och avrundade design i glas känns Nokia 5.1 Plus som en mellanklassmobil, även om den bara kostar 2 500 kronor. Foto: Nokia

Utseende och konstruktion

När man håller Nokia 5.1 Plus i handen verkar den vid första anblicken mer förträfflig än den borde vara med tanke på det låga priset. Både fronten och baksidan är gjorda av så kallat 2,5D-glas som är rundat längs kanterna så att mobilen är smidig och bekväm att hålla i handen. Och trots den relativt stora skärmen är Nokia 5.1 Plus lätt att sköta med en hand.

Även om mobilen har bra med tyngd – så man är aldrig rädd att den helt plötsligt ska glida mellan fingrarna – så väger den faktiskt bara 160 gram. Nokia 5.1 Plus känns därför lätt och robust på samma gång.

Huruvida mobilen objektivt sett lever upp till den direkta känslan av robusthet är svårare att svara på. HMD Global avslöjar inte i specifikationerna om 2,5D-glaset är härdat på något sätt, men under den korta vecka vi utförde testet blev det inga repor eller andra märken på skärmen. Å andra sidan har vi inte direkt slängt runt den eller tappat den i golvet, och ska man använda Nokia 5.1 Plus länge som sin vanliga mobil är det nog en god idé att köpa ett mobilskal och ett extra skärmskydd för säkerhets skull.

Skärm

Även om skärmytan är helt acceptabla 5,8 tum så har Nokia 5.1 Plus bara HD+-upplösning. Formatet är dock 19:9, så skärmen passar ganska bra om man vill titta på YouTube, Netflix, etc. Längs sidorna går skärmbilden nästan ut till kanten av ramen.

Skärmen är dock en av Nokia 5.1 Plus svaga sidor. Vi hade naturligtvis inte förväntat oss OLED-teknik eller något liknande i en mobil för 2 500 kronor, men ljusstyrkan är ganska så låg på den annars överskådliga skärmen, och färgerna är matta, vilket tillsammans gör skärmen en smula ansträngande att titta på i längden.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Det underlättar inte heller att vi ett par gånger under testets gång råkade ut för att skärmen bara frös och inte reagerade på beröring

Det går att göra bättre. Även i den här prisklassen.

Kamera

Nokia 5.1 Plus ska ha både ris och ros för sina kameror. Bara det faktum att mobiltelefonens huvudkamera har dubbla linser (den minsta på 5 Mp är en djupsensor som ger bilder med bokeh-effekt) förtjänar ett par berömmande ord.

Bokeh-effekten, där motivet i förgrunden är skarpt. Figuren är i fokus men det har gått helt fel för den mjukvarubaserade oskarpa bakgrunden. Foto: Peter Gotschalk
Om motivet i förgrunden däremot ska vara oskarp blir bilden riktigt skaplig. Foto: Peter Gotschalk

Bokeh-effekten fungerar dock mindre bra i praktiken och kameradelen i Nokia 5.1 Plus passar egentligen bara till helt vanliga bilder i dagsljus. Försöker man sig på bilder i dålig belysning blir resultatet både grynigt och suddigt. Inte bara längs kanterna, vilket är helt normalt för objektiv av lägre kvalitet, utan hela motivet blir faktiskt beslöjat så fort solen går ner.

Inte bara längs kanterna, utan även i mitten av motivet, blir bilderna suddiga på kvällen. Foto: Peter Gotschalk

Med tanke på det begränsade antalet kamerafunktioner tycker vi också att kamera-appen är en smula oöverskådlig. Och programvaran får verkliga slita, även om man bara knäpper en helt vanlig ögonblicksbild en ljus dag. Det är den orimligt långa slutartiden ett helt klart bevis på.

Det var en ganska utsökt japansk curry, men det vita riset är på sina ställen en för magstark uppgift för kameran. Foto: Peter Gotschalk

Ljud

Som en musikspelare är Nokia 5.1 Plus bättre än förväntat. Det finns bara en enda monohögtalare längst ner på mobilen, men den spelar tillräckligt högt och tydligt för att inte överbelastas av tonåringars musiksmak om det är så de föredrar att lyssna. Vi andra som kanske äger ett par förnuftiga hörlurar kan glädja oss åt möjligheten att koppla in dem med kabel och 3,5 mm-minijack. Ljudet i hörlurarna är dessutom inte dumt alls, även om vi å det starkaste rekommenderar att man håller sig långt borta från den software-styrda equalizern. Resultatet är i bästa fall luddigt och volymen för låg. Standardljudet är å andra sidan helt godkänt, så länge man inte ställer för höga krav.

Prestanda och funktioner

Till exempel när man spelar spel på mobilen är det trevligt att ljudet inte är så dumt. Och spela kan man lugnt göra med Nokia 5.1 Plus, för till och med ganska stora spel som Asphalt 9 kör utan problem. Detsamma gäller videostreaming, surfning och de flesta andra vanliga appar.

I benchmark-testet klarar sig Nokia 5.1 Plus bättre än väntat och även om den naturligtvis inte kan mäta sig med dyrare modeller så klarar den sig till exempel bättre än lite dyrare mellanklassmodeller som Motorola One. Faktum är att Nokia 5.1 Plus på ett par punkter ligger på samma nivå som – eller till högre än – den betydligt dyrare mellanklassmodellen Samsung Galaxy A9. Det beror kanske delvis på att HMD har valt att leverera en nästan ”ren” Android-upplevelse med Android One, helt utan egna appar eller andra tillägg.

Bland funktionerna vill vi nämna fingeravtrycksläsaren, som är placerad på baksidan men som ändå är lätt att hitta. Den reagerar snabbt och vi råkade inte ut för några problem med att den inte kan tyda fingeravtrycket, även om man kanske är svettig eller håller fingret lite snett på läsaren. Mobilen har däremot vare sig snabbladdning eller trådlös laddning, och vare sig i dagligt bruk eller i benchmark-testet är batteritiden den bästa vi har sett.

Slutsats

Nokia 5.1 Plus är bra, men inte enastående. Designen och byggkvaliteten är lyckad och mobilen känns robust och användarvänlig. Skärm och kamera har vi däremot sett bättre i andra motsvarande modeller, men Nokia-mobilen har ett kompetent ljud och framför allt utmärkta prestanda som motsvarar vad man ibland måste betala betydligt mer för.

Man ska inte förebrå sig själv alltför mycket om man missat Nokias återkomst till mobilmarknaden. Men världens en gång största mobilmärke är tillbaka, den här gången med ett antal Android-telefoner – och vi har faktiskt redan testat ett par av de nya modellerna. Närmare bestämt Nokia 8 och Nokia 8 Sirocco. Båda dessa befinner sig i den förhållandevis kostsamma änden, men dessutom har HMD Global, som tillverkar Nokia-telefonerna på licens, främst försökt ta sig in på marknaden för relativt billiga modeller. Och det senaste tillskottet i den kategorin är Nokia 5.1 Plus som kostar 2 500 kronor. Alltså konkurrerar den främst med mobiler som Huawei P Smart och Samsung Galaxy J6. [caption id="attachment_92696" align="alignnone" width="800"] Med sin 5,8-tums skärm och avrundade design i glas känns Nokia 5.1 Plus som en mellanklassmobil, även om den bara kostar 2 500 kronor. Foto: Nokia[/caption]

Utseende och konstruktion

När man håller Nokia 5.1 Plus i handen verkar den vid första anblicken mer förträfflig än den borde vara med tanke på det låga priset. Både fronten och baksidan är gjorda av så kallat 2,5D-glas som är rundat längs kanterna så att mobilen är smidig och bekväm att hålla i handen. Och trots den relativt stora skärmen är Nokia 5.1 Plus lätt att sköta med en hand. Även om mobilen har bra med tyngd – så man är aldrig rädd att den helt plötsligt ska glida mellan fingrarna – så väger den faktiskt bara 160 gram. Nokia 5.1 Plus känns därför lätt och robust på samma gång. Huruvida mobilen objektivt sett lever upp till den direkta känslan av robusthet är svårare att svara på. HMD Global avslöjar inte i specifikationerna om 2,5D-glaset är härdat på något sätt, men under den korta vecka vi utförde testet blev det inga repor eller andra märken på skärmen. Å andra sidan har vi inte direkt slängt runt den eller tappat den i golvet, och ska man använda Nokia 5.1 Plus länge som sin vanliga mobil är det nog en god idé att köpa ett mobilskal och ett extra skärmskydd för säkerhets skull.

Skärm

Även om skärmytan är helt acceptabla 5,8 tum så har Nokia 5.1 Plus bara HD+-upplösning. Formatet är dock 19:9, så skärmen passar ganska bra om man vill titta på YouTube, Netflix, etc. Längs sidorna går skärmbilden nästan ut till kanten av ramen. Skärmen är dock en av Nokia 5.1 Plus svaga sidor. Vi hade naturligtvis inte förväntat oss OLED-teknik eller något liknande i en mobil för 2 500 kronor, men ljusstyrkan är ganska så låg på den annars överskådliga skärmen, och färgerna är matta, vilket tillsammans gör skärmen en smula ansträngande att titta på i längden. Det underlättar inte heller att vi ett par gånger under testets gång råkade ut för att skärmen bara frös och inte reagerade på beröring Det går att göra bättre. Även i den här prisklassen.

Kamera

Nokia 5.1 Plus ska ha både ris och ros för sina kameror. Bara det faktum att mobiltelefonens huvudkamera har dubbla linser (den minsta på 5 Mp är en djupsensor som ger bilder med bokeh-effekt) förtjänar ett par berömmande ord. [caption id="attachment_92698" align="alignnone" width="800"] Bokeh-effekten, där motivet i förgrunden är skarpt. Figuren är i fokus men det har gått helt fel för den mjukvarubaserade oskarpa bakgrunden. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_92699" align="alignnone" width="800"] Om motivet i förgrunden däremot ska vara oskarp blir bilden riktigt skaplig. Foto: Peter Gotschalk[/caption] Bokeh-effekten fungerar dock mindre bra i praktiken och kameradelen i Nokia 5.1 Plus passar egentligen bara till helt vanliga bilder i dagsljus. Försöker man sig på bilder i dålig belysning blir resultatet både grynigt och suddigt. Inte bara längs kanterna, vilket är helt normalt för objektiv av lägre kvalitet, utan hela motivet blir faktiskt beslöjat så fort solen går ner. [caption id="attachment_92697" align="alignnone" width="800"] Inte bara längs kanterna, utan även i mitten av motivet, blir bilderna suddiga på kvällen. Foto: Peter Gotschalk[/caption] Med tanke på det begränsade antalet kamerafunktioner tycker vi också att kamera-appen är en smula oöverskådlig. Och programvaran får verkliga slita, även om man bara knäpper en helt vanlig ögonblicksbild en ljus dag. Det är den orimligt långa slutartiden ett helt klart bevis på. [caption id="attachment_92700" align="alignnone" width="800"] Det var en ganska utsökt japansk curry, men det vita riset är på sina ställen en för magstark uppgift för kameran. Foto: Peter Gotschalk[/caption]

Ljud

Som en musikspelare är Nokia 5.1 Plus bättre än förväntat. Det finns bara en enda monohögtalare längst ner på mobilen, men den spelar tillräckligt högt och tydligt för att inte överbelastas av tonåringars musiksmak om det är så de föredrar att lyssna. Vi andra som kanske äger ett par förnuftiga hörlurar kan glädja oss åt möjligheten att koppla in dem med kabel och 3,5 mm-minijack. Ljudet i hörlurarna är dessutom inte dumt alls, även om vi å det starkaste rekommenderar att man håller sig långt borta från den software-styrda equalizern. Resultatet är i bästa fall luddigt och volymen för låg. Standardljudet är å andra sidan helt godkänt, så länge man inte ställer för höga krav.

Prestanda och funktioner

Till exempel när man spelar spel på mobilen är det trevligt att ljudet inte är så dumt. Och spela kan man lugnt göra med Nokia 5.1 Plus, för till och med ganska stora spel som Asphalt 9 kör utan problem. Detsamma gäller videostreaming, surfning och de flesta andra vanliga appar. I benchmark-testet klarar sig Nokia 5.1 Plus bättre än väntat och även om den naturligtvis inte kan mäta sig med dyrare modeller så klarar den sig till exempel bättre än lite dyrare mellanklassmodeller som Motorola One. Faktum är att Nokia 5.1 Plus på ett par punkter ligger på samma nivå som – eller till högre än – den betydligt dyrare mellanklassmodellen Samsung Galaxy A9. Det beror kanske delvis på att HMD har valt att leverera en nästan ”ren” Android-upplevelse med Android One, helt utan egna appar eller andra tillägg. Bland funktionerna vill vi nämna fingeravtrycksläsaren, som är placerad på baksidan men som ändå är lätt att hitta. Den reagerar snabbt och vi råkade inte ut för några problem med att den inte kan tyda fingeravtrycket, även om man kanske är svettig eller håller fingret lite snett på läsaren. Mobilen har däremot vare sig snabbladdning eller trådlös laddning, och vare sig i dagligt bruk eller i benchmark-testet är batteritiden den bästa vi har sett.

Slutsats

Nokia 5.1 Plus är bra, men inte enastående. Designen och byggkvaliteten är lyckad och mobilen känns robust och användarvänlig. Skärm och kamera har vi däremot sett bättre i andra motsvarande modeller, men Nokia-mobilen har ett kompetent ljud och framför allt utmärkta prestanda som motsvarar vad man ibland måste betala betydligt mer för.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nokia 5.1 Plus
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android One (Android 8.1)
  • Skärm: 5,8-tums IPS LCD, 1520 x 720 (290 ppi)
  • Processor: 1,8 GHz MediaTek Helio P60 MT677 octa-core
  • Minne: 3 GB RAM/32 GB lagring (+ microSD upp till 400 GB)
  • Kamera: 13 Mp med f/2.0 + 5 Mp (primär), 8 MP med f/2.2 (front)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mått/vikt: 149,5 x 72 x 8,1 mm/160 g
  • Batteri: 3060 mAh
  • Webb: nokia.com
Nokia 5.1 Plus produktside
Pris: 2500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.