Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Note 4

Ingen kommer i närheten

Samsung Galaxy Note 4 är den senaste i raden av phablet-mobiler från märket som uppfann hela kategorin.

Skrivet av / 2014-11-28 - 11:58
Samsung Galaxy Note 4
Peter Gotschalk

Samsung Galaxy Note 4När Samsung släppte den första Galaxy Note-mobilen 2011 var det många som trodde att koreanerna hade tappat förståndet. Men många, många miljoner sålda enheter senare kan Samsung skratta åt kritikerna hela vägen till banken. Nu är enorma mobilskärmar nästan en förutsättning för framgång, och med Galaxy Note lyckades Samsung skapa en helt ny produktkategori – den så kallade phablet-telefonen (ordet ”phablet” är en sammansättning av engelskans ”phone” och ”tablet”).

Galaxy Note 4 är Samsungs senaste mobil i phablet-kategorin och vårt test visar att de lyckats göra en redan fantastisk produkt ännu bättre.

Utseende och konstruktion 
Det först vi lägger märke till är att ramen runt telefonen är gjord av aluminium, precis som på Galaxy Alpha. Baksidan är gjord av plast, men behandlad på ett sätt så att det känns som skinn. Och det gör faktiskt Galaxy en hel del mer halksäker än iPhone 6 plus och vi har inte varit nervösa en enda gång att vi skulle tappa vår Galaxy Note 4.

Både kameralins, pulsmätare och högtalare sitter på baksidan och även hörlursuttaget sticker ut på ett sätt som gör att telefonen inte kan ligga helt plant.

Sammantaget är Galaxy Note 4 robust och praktisk, och kvalitetskänslan är förvånansvärt mycket bättre än vi har varit vana vid hittills från Samsung. Och även om den faktiskt väger 4 gram mer och har större skärm än iPhone 6 Plus så känns den lättare och är smidigare att hantera.

Samsung-Galaxy-Note-4-blossom-pink-image-3

Skärm
Det är en smaksak om man föredrar den aningen mer naturtrogna färgåtergivningen som IPS-skärmen på iPhone 6 Plus har eller man gillar de mer Disney-aktigt sockersöta färgerna på Galaxy Note 4:s S-AMOLED-skärm. Helt säkert är i alla fall att skärmen på Galaxy Note 4 är exceptionellt snygg. På sina 5,7 tum rymmer skärmen en vansinnigt hög upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på i runda slängar 515 ppi. Det betyder att allting visas knivskarpt på skärmen och precis som på iPad Air 2, som vi testade i förra numret av Ljud & Bild, sitter innehållet så tätt inpå glasytan att man skulle kunna tro att det var printat på ovansidan.

Kamera
I grund och botten sitter det nästan samma kamera i Galaxy Note 4 som i Samsungs nuvarande flaggskeppsmobil, Galaxy S5. Det innebär att huvudkameran har 16 megapixlar och optiken har bländare f/2,0, vilket på papperet gör den en smula bättre i mörka omgivningar. Precis som i Phone 6 Plus har huvudkameran i Galaxy Note 4 optisk bildstabilisering, med andra ord finns alla förutsättningar för att kunna ta bra bilder.

Kamera-programvaran är en smula avancerad om man inte är införstådd i fotograferandets mer komplicerade aspekter, men lyckligtvis fungerar peka-och-skjut-delen helt lysande, och även om bilderna tas omedelbart så är det bra ordning på autofokusen och resultatet är absolut tillfredsställande.

Samsung-Galaxy-Note-4-9

Ljud
Den inbyggda högtalaren låter väldigt förkyld, men kopplar man in ett par ordentliga hörlurar så låter Galaxy Note 4 riktigt bra, med massor av tryck och tyngd. Ljudbilden är klar som dagen och alla frekvensregister i spektrat framträder.

Det är dock fortfarande en nackdel att möjligheten att fintrimma ljudet är beroende av inställningarna i appen som används, fast bristen på en ”global” EQ är snarare ett generellt Android-problem än något som Samsung kan lastas för.

Användning
Pennan – som Samsung kallar för S-Pen – är vad som gör Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Den här telefonen är mer än bara en phablet. Som namnet ”Note” ger en antydan om är den ett slags interaktivt anteckningsblock som erbjuder användaren en lång rad affärsfunktioner som inte finns i någon annan smartmobil.

En av grundfunktionerna är Action Memo, som ger användaren en möjlighet att ta anteckningar som inte bara består av skrivna ord utan också kan innehålla ljud, bilder, video och grafik. Den kompletteras av Smart Select-funktionen som med hjälp av S-Pen kan samla in text och bilder från diverse webbsidor och andra källor och sedan använda innehållet i e-post eller anteckningar.

Även kameran och mikrofonen kan användas för att göra anteckningar. Ljudinspelningar kan använda hela åtta mikrofoner för att spela in ett samtal – till exempel ett möte med många deltagare – och så länge alla sitter rätt placerade framför mikrofonerna går det att isolera inspelningarna från varje deltagare.

Kameran har också en anteckningsfunktion som kan registrera textmaterial man fotograferar, så att man kan redigera i texten. Smart!

Multitasking är en annan central funktion, som bland annat låter användaren minimera appar till svävande fönster genom att bara röra fingret in mot mitten av skärmen från något av de översta hörnen. Om hela tanken med svävande fönster känns lite opraktisk – SÅ stor är ju inte skärmen – så kan man även arbeta med två appar åt gången med Split View.

GalaxyNote4_multitask
Split-View gör att man kan använda multitasking och köra två appar som är öppna samtidigt.

Precis som Samsung Galaxy S5 har Galaxy Note 4 både fingeravtrycksläsare och pulsmätare. Mobilen har 32 gigabyte inbyggt lagringsminne och utöver detta går det att komplettera med upp till 128 gigabyte via microSD-kort.

Prestanda
Med ett testresultat i Geekbench på 1038 respektive 3027 poäng (single- samt multi-core) är Galaxy Note 4 sammantaget en smula bättre än iPhone 6 Plus, men trots den blixtsnabba processorn och hela 3 gigabyte RAM-minne så upplever vi små pauser när man multitaskar eller startar appar.

Och tittar man på hur telefonen utnyttjar arbetsminnet så inser man snabbt varför Galaxy Note 4 inte är så blixtrande snabb som de imponerande specifikationerna ger en vink om. Samsungs gränssnitt TouchWiz, inklusive diverse tjänster, använder nämligen hälften av det tillgängliga internminnet och blir alltså ett slags flaskhals som slöar till andra stora appar man kör.

GalaxyNote4_Geekbench
Totalresultatet i våra mätningar med Geekbench 3 gör Galaxy Note 4 till testets snabbaste mobil – åtminstone på papperet.

Slutsats
Samsung Galaxy Note 4 är utan jämförelse den bästa surfplattan på marknaden för professionella användare. En bättre mobilskärm får man leta länge efter, och kombinationen av aluminium, glas och plast gör telefonen enkel att hantera, samtidigt som kvalitetskänslan ligger i topp.

Den medföljande S-Pen och dess funktioner gör Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarknaden. Vårt enda egentliga klagomål är att telefonen lider en smula av Samsungs eget TouchWiz-gränssnitt, som saktar ner prestanda jämfört med vad vi förväntade oss.

Sammantaget är Samsung Galaxy Note 4 dock en produkt som tillhör den absoluta toppklassen och är förmodligen den bästa smartmobilen från den koreanska elektronikjätten någonsin.

Home tycker

Skärmen är enastående och har en sann explosion av skarpa färger och hög upplösning. S-Pen och alla dess funktioner gör Note 4 helt unik och kvalitetskänslan är förvånansvärt bra. Detsamma gäller kameran och ljudet, som vi inte har varit med om bättre från Samsung. TouchWiz-gränssnittet förstör prestanda och operativsystemet har inga globala ljudinställningar.

Också i detta test:

iPhone 6 Plus mot Samsung Galaxy Note 4

Apple iPhone 6 Plus

Äntligen en Apple-phablet

Tillräckligt liten för att ha med sig och tillräckligt stor för att bli mer användbar.

Skärmen är utmärkt och har äntligen en rejäl storlek. Som vanligt känns det som en premiummobil. Den är snabb som bara sjutton och har fått bättre batteritid och kamera.
NFC fungerar bara med Apple Pay. Inte lika klockren design som väntat.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen