Apple iPhone 6 Plus

Äntligen en Apple-phablet

Tillräckligt liten för att ha med sig och tillräckligt stor för att bli mer användbar.
Ljud & Bild tycker
Skärmen är utmärkt och har äntligen en rejäl storlek. Som vanligt känns det som en premiummobil. Den är snabb som bara sjutton och har fått bättre batteritid och kamera.
NFC fungerar bara med Apple Pay. Inte lika klockren design som väntat.
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 8
  • Skärm: 5,5 tum IPS 1080 x 1920 (401 ppi)
  • Processor: 1,4 GHz dualcore Apple A8
  • Minne: 1 GB / 16-128 GB
  • Kameror: 8 Mp F2,2 + 1,2 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, wifi a/b/g/n/ac, NFC, BT 4.0
  • Fysiskt: 158 x 78 x 7,1 mm, 172 gram
  • Batteri: 2915 mAh, 24 h taltid, 384 h standby

 

forfatter

Så fick vi äntligen en iPhone med en riktigt stor skärm och en mjukare design som avviker från gamla modeller. Alla vi som har tyckt att det varit för pilligt med iPhone på resan men som inte velat ta fram iPaden har plötsligt ett alternativ. En apparat som är liten nog för fickan men stor nog för att i nödfall kunna ersätta surfplattan. Frågan är dock om det räcker att bara förstora mobilen utan att tillföra funktioner som hos Galaxy Note?

iPhone6-34FR-SpGry_iPhone6plus-34FL-SpGry_Homescreen-WEB

Utseende och konstruktion
Som vanligt har Apples formgivare gjort ett utmärkt jobb. Mobilen känns fantastisk i handen tack vare materialvalen och de rundade kanterna. Däremot stör vi oss på att kameralinsen nu sticker ut, vilket gör att mobilen vickar något när den ligger på ett bord. Ett annat problem med baksidan är mer estetiskt. Eftersom antennerna nu måste sitta på baksidan har man fått lägga in två plastränder och de ser helt enkelt inte bra ut.

iphone6-gallery1-2014

Den enorma skärmen gör så klart att den är betydligt större än tidigare men den är faktiskt nästan lika tunn som iPhone 6. Men vi hade faktiskt föredragit att den varit något tjockare. Det hade löst problemet med linsen, gett plats för ett ännu större batteri och gjort den tåligare mot böjning. Även om risken för det sistnämnda är överdrivet. Allt detta kan så klart lösas med ett skal, men att man mer eller mindre måste använda ett känns tråkigt.

Skärm
Ju längre tiden har gått, desto mer föråldrad och pytteliten har skärmen på 5S känts. Så det är verkligen en glädje att äntligen få en iPhone i phablet-storlek. Man har även ökat upplösningen ordentligt och inte bara behållit Retina-skärpan utan ökat den till så kallad Retina HD. Nya anpassade appar ser strålande ut och äldre skalas upp bra. Att erbjuda en standard full-HD upplösning är glädjande och gör att exempelvis film inte behöver skalas om.

display_innovation_large

Kvaliteten på skärmen kan man verkligen inte klaga på. Den redan tidigare ljusstarka IPS-panelen har nu blivit ytterligare lite bättre så att den är ännu lättare att läsa i solljus. Även kontrast och färgåtergivning är alldeles utmärkt. Även om man på enstaka punkter får se sig slagen av Samsung och Sony så är den sammantaget en av de absolut bästa skärmarna på marknaden.

Kamera
Apple har alltid prioriterat enkel hantering före många funktioner. Även om det fortfarande i stort sett är en sikta-och-skjut kamera så finns det fler möjligheter än någonsin. Man har nu ett speciellt time-lapse läge, förutom förbättrad Panorama och slowmotion-video som nu klarar hela 240 bilder i sekunden. Man kan nu även justera exponeringen med ett enkelt fingersvep. Snabbredigeringen har fått fler möjligheter men är fortfarande föredömligt enkel.

camera_left_large

Den stora nyheten med kameran är att den använder fasdetektering för att hitta fokus, något Apple kallar fokuspixlar. Det gör den ruggigt snabb för att vara en mobilkamera och fungerar även under filmning. I svag belysning producerar den tack vare den optiska bildstabiliseringen riktigt användbara bilder som har mindre brus och bättre detaljer än tidigare. I dagsljus får man som tidigare skarpa och livfulla bilder med bra färger. iPhone fortsätter att ha kameran som ger flest lyckade bilder.

iPhone 6 Plus sushi bright web

iPhone 6 Plus sushi dark web
Matbilder är populära antingen ljuset är bra eller dåligt

Ljud
Musikspelaren har tyvärr inte fått någon uppenbar förbättring men med så många andra bra musikappar spelar det mindre roll. Högtalarljudet är bland de bättre även om man fortfarande bara får monoljud. Med hörlurar får man ett bra och framför allt kraftfullt ljud. Men det var synd att vi inte fick se resultatet av uppköpet av Beats. Vi ser verkligen fram emot att få lyssna till ett par lurar med Lightning-kontakt för att höra hur stor skillnad det gör.

Användning
Den ökade skärmstorleken gör att man får plats med fler ikoner på skärmen och kan se mer av webbsidor på en gång. Dessutom kan vissa appar i liggande läge ge extra innehåll som på en iPad. Det är faktiskt en så dramatisk skillnad att iPaden nu får ligga oanvänd i många fall där den tidigare var nödvändig. Att kunna dubbeltrycka på hemknappen för att flytta ikonerna närmare tummen kan komma till nytta om man är tvungen att använda en hand.

smart_right_large

Men det som främst gjort iPhonen mer användbar är nya iOS 8. Att kunna svara direkt på notifieringar, diktera meddelanden på svenska och att kunna använda egna tangentbord är mycket praktiskt. Med fler källor har sökningarna också blivit betydligt mer användbara. Vi gillar också hälsoappen som drar nytta av barometerns mätning av höjdskillnader. Och för dem som kör MacOS kommer man kunna koppla ihop datorn och mobilen på ett föredömligt sätt. Och vi saknar inte penna eller delad skärm mer än vi saknar det på iPad, det vill säga inte alls.

sensors_large

Tyvärr är många av förbättringarna, som vanligt inget för oss här uppe i norr. Ordförslag när man skriver funkar bara på engelska och röstguiden Siri förstår fortfarande inte vårt konstiga språk. Det trådlösa betalningssystemet Apple Pay är en spännande teknik som i demonstrationerna verkade föredömligt enkelt. Men vi är skeptiska till att Apple ska lyckas övertyga banker och återförsäljare att införa det i Skandinavien än på många år.

Prestanda
Den nya 64-bitars A8-processorn ska vara mer strömsnål än föregångaren men det är sannerligen inget fel på prestanda för det. I Geekbench slog den nya prestandarekord med 1615 singlecore och 2911 multicore. 3D-grafiken har blivit nästan 20 procent snabbare. Dessutom fick vi dubbelt så snabb överföringshastighet med stödet för senaste Wifi-standarden. Tyvärr lyckades vi inte få några mätvärden för Browsermark utan får återkomma om det.

iPhone 6 Plus 3D bench

Även om det är svårt att rättvist mäta och jämföra batteritider så märkte vi efter att par dagars användning en markant skillnad mot iPhone 5S. Den senare behövde vi som vanligt ladda nästan varje dag, medan de nya 6-modellerna inte hade några problem att klara sig två dagar. Så det ligger verkligen något i Apples påståenden om en mer strömsnål arkitektur. Hade de bara stoppat in batterisparlägen i iOS8 så hade den säkert kunnat klara sig ännu längre.

Slutsats
Tidigare har de som behövt en stor mobil med jobbmöjligheter varit tvungna att välja bort Apple. Den nya iPhone 6 Plus har inte bara fått en stor skärm med otrolig skärpa utan har också blivit mer användbar för fler användningsområden. Skärmkvaliteten är en av de bästa på marknaden och kameran är blixtsnabb och pålitlig. Med iOS 8 har den dessutom blivit om möjligt ännu smidigare att använda. Detta är faktiskt ett fungerande alternativ till iPad i fickformat.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Också i detta test:

Samsung Galaxy Note 4

Ingen kommer i närheten

Samsung Galaxy Note 4 är den senaste i raden av phablet-mobiler från märket som uppfann hela kategorin.

Skärmen är enastående och har en sann explosion av skarpa färger och hög upplösning. S-Pen och alla dess funktioner gör Note 4 helt unik och kvalitetskänslan är förvånansvärt bra. Detsamma gäller kameran och ljudet, som vi inte har varit med om bättre från Samsung.
TouchWiz-gränssnittet förstör prestanda och operativsystemet har inga globala ljudinställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.