: Huawei P9 Plus

Imponerande storebror

Huawei P9 Plus är både större och starkare än sin lillebror.

Oktober 2016Huawei P9 Plus

Ljud & Bild tycker

Intressant kamerateknik med kreativa möjligheter, fin byggkvalitet och flera smarta funktioner – bland annat Press Touch, snabb upplåsning med fingeravtrycksläsare.
Kanske en smula icke-ambitiöst med Full HD-upplösning när nu skärmen är 5,5 tum stor och av typen AMOLED. Ljudet hade också kunnat vara bättre.
 • Operativsystem: Android 6.0 med EMUI 4.1
 • Skärm: 5,5-tums AMOLED, 1920 x 1080 (401 ppi)
 • Processor: 2,5 + 1,8 GHz Kirin 955 octa-core 64 bit
 • Minne: 4 GB RAM, 64 GB lagringsplats (+ microSD)
 • Kamera: 2 x 12 Mp f/2,2 + 8 Mp f/1,9
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, Glonass
 • Mått: 152,3 x 75,3 x 6,98 mm
 • Vikt: 162 g
 • Batteri: 3400 mAh
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6300 kr

Huawei P9 är den mest ambitiösa smartmobilen hittills från den kinesiska mobiltillverkaren. Den har inte bara en speciell kamerakonstruktion som utvecklats tillsammans med det tyska kameramärket Leica, den finns också i tre olika inkarnationer: P9, P9 Lite och P9 Plus – varav den sistnämnda är seriens storebror. Den har vi nu äntligen fått in till testrummet (efter att det första testexemplaret försvann i posten) och den är både större, bättre och dyrare än den vanliga P9. Det mesta har de två mobilerna dock gemensamt.

 

Utseende och design

Till exempel har P9 Plus precis som P9 ett chassi helt i metall med en ren och snygg look som påminner om toppklassmobiler. Huawei har också lyckats göra den mycket tunn och lätt jämfört med konkurrenterna. Den taktila känslan ligger dock inte riktigt på samma nivå som de dyrare toppmodellerna. Metallen ger efter en smula för mycket när man håller i telefonen.

P9 Plus är både större och tyngre än P9, medan tjockleken på bara 6,98 mm är densamma.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Till skillnad från de flesta telefoner som har sin fingeravtrycksläsare på framsidan – oftast inbyggd i hem-knappen – har P9 Plus precis som den vanliga P9-versionen fingeravtrycksläsaren på baksidan. Det fungerar förvånansvärt bra, även om det kräver att man plockar upp telefonen i handen för att låsa upp den. En iPhone eller Samsung Galaxy som ligger på bordet kan man öppna med en hand eftersom fingeravtrycksläsaren sitter på framsidan.

De två linserna tar bilder med bättre fokus och kontrast – och mindre brus.
De två linserna tar bilder med bättre fokus och kontrast – och mindre brus.

Kamera

Huvudkameran i P9 Plus är precis likadan som i P9, vilket innebär att mobilen har två kameralinser på baksidan, ackompanjerade av en iögonfallande Leica-logga. Det ena objektivet fungerar som vanligt och det andra tar bara svartvita bilder. Dels kan de två objektiven användas för att ge bättre fokus och dels kan bilderna från dem kombineras för att ge bättre detaljer och mindre brus.

Eller så kan man nöja sig med att använda den ena linsen för att ta svartvita bilder.
Eller så kan man nöja sig med att använda den ena linsen för att ta svartvita bilder.

Användargränssnittet är lånat från Leicas kameror och innehåller bland annat fullständig manuell kontroll över inställningarna.

Samarbetet har definitivt inneburit ett stort steg framåt för bildkvaliteten – inte minst bättre kontrast och skärpa – så detta är inte bara Huaweis bästa kamera hittills, den är också fullt i klass med de bästa konkurrenternas. Fast den är inte allra bäst, den har nämligen mindre bländare och färre sensorpunkter än Samsung Galaxy S7.

 

Skärm

Huawei P9 har inte den mest imponerande skärmen. En IPS-panel på 5,2 tum och Full HD-upplösning är absolut inte dåligt, men Android-mobilernas riktiga toppmodeller tävlar om vem som har högst upplösning och har dessutom OLED-skärmar.

Det kommer därför inte som någon överraskning att även P9 Plus har AMOLED-skärm. Det är ju trots allt den mest ambitiösa modellen i Huaweis nya serie och en stor skärm på 5,5 tum och AMOLED-panel gör att den kommer närmare konkurrenterna än vad vanliga P9 gör. Inte minst på grund av skärmens högre kontrast och fantastiska svärta. Dessvärre är upplösningen oförändrad och alltjämt Full HD.

Däremot har P9 Plus en så kallad Press Touch-funktion, vilket är Huaweis motsvarighet till Apples 3D Touch och gör att användaren kan trycka lite hårdare med fingret på skärmen och på så sätt komma åt extrafunktioner. Först och främst fungerar Press Touch i ett antal av Huaweis egna appar – bland annat Meddelanden, E-post, Kalender, Kamera, Kontakter och Telefon, där man genom att trycka på app-ikonen från startskärmen kan få fram olika genvägar. Man får också en cool zoomfunktion när man tittar på bilderna i galleriet. Där kan man helt enkelt trycka med fingret på bilden och visa en lupp, som zoomar in desto starkare ju hårdare man trycker. Läckert!

Tyvärr finns inte Press Touch i några tredjepartsprogram ännu så länge.

Press Touch gör att man kan zooma in på en bild med en luppfunktion. Ju hårdare man trycker desto närmare motivet kommer man. (Foto: Tillverkare)
Press Touch gör att man kan zooma in på en bild med en luppfunktion. Ju hårdare man trycker desto närmare motivet kommer man. (Foto: Tillverkare)

Ljud

Den senaste tiden har många av konkurrenterna satsat hårt på ljudet, med förbättrade ljudkretsar och certifiering för högupplöst ljud. Detta är fortfarande ett område där Huawei ligger lite efter.

Mobilen har en standardhögtalare, som man förmodligen inte vill använda för att lyssna på musik, även om den fungerar utmärkt till vardags. Med hörlurar får man ett lite ”basigt” ljud med kraftfull volym, men som också har små förvrängningar i mellanregistret. Och som vanligt rekommenderar vi att man använder något bättre än de hörlurar som ingår.

 

Användning

Huawei tillhör dem som fortfarande kör med ett eget gränssnitt – på gott och ont. Å ena sidan innebär det att man kan lägga till egna funktioner, å andra sidan innebär det också att man inte får Android-uppdateringar lika snabbt. Om man gillar att alla appar ligger på hemskärmen – precis som på iPhone – är nog en smaksak.

Huawei skryter med att man kan låsa upp telefonen med fingeravtrycksläsaren snabbare än med någon annan telefon – en enda tryckning både tänder skärmen och låser upp telefonen – och det kan vi bekräfta. Det fungerar strålande, konkurrenterna borde kunna planka det här tricket från Huawei.

Geekbench 3-benchmark.
Geekbench 3-benchmark.

Prestanda

Medan de flesta konkurrenter i dag kör med Qualcomms Snapdragon-processorer använder Huawei deras egen Kirin. På papperet är P9 Plus utrustad med den senaste tekniken – med precis samma processor som P9 fast lite mer RAM-minne (4 GB) – men i verkligheten ligger den efter när det gäller hastighet.

I Geekbench 3 får den 1825 poäng single-core och 6620 poäng multi-core, fullt i klass med rivaler som Samsung Galaxy S7 och Sony Xperia X Performance, men i AnTuTu ser det lite annorlunda ut. Där får P9 Plus sämre resultat med 98 943 poäng, medan Samsung Galaxy S7 edge får hela 132 128 och en annan toppmodell som HTC 10 skrapar ihop 137 414.

I dagligt bruk kan vi absolut inte klaga på hastigheten men vi upplever inte P9 Plus som direkt blixtsnabb.

AnTuTu-benchmark.
AnTuTu-benchmark.

Slutsats

P9 Plus är Huaweis bästa mobil just nu. Den är inte marknadens bästa, men den tillhör definitivt de tio mest attraktiva mobilerna för tillfället. Även om P9 Plus inte är billig i egentlig mening så kostar den fortfarande lite mindre än konkurrenter som Samsung Galaxy S7 och iPhone 6s, och med ett fåtal undantag så kan den samma sak som de. Och på köpet får man mer inbyggt minne (64 GB) för pengarna, även om lagringen dessutom kan utökas via microSD-kort.

Den smarta kameran tar inte optimala bilder på alla områden, men kompenserar för det med kreativa möjligheter. Om man inte vill spendera en hel förmögenhet på en smartmobil, men ändå ha en kamera i toppklassen, så kan vi utan tvekan rekommendera att investera i en Huawei P9 Plus.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.