Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Garmin Epix (Gen 2)

Smakar det så kostar det

Garmin kan det där med att kombinera smart och träning. Nytillskottet är en premium-multisportklocka som passar dig som har en aktiv livsstil och som älskar äventyr.

Skrivet av / 2022-03-21 - 10:00
Garmin Epix (Gen 2)
Åsa Warme Hallén

Garmin Epix är alltså en premium multisportklocka i titan och mitt testexemplar har sapphire-kristallglas. Det räcker att jag öppnar kartongen för att jag ska vara helt såld – klockan är stilren med lagom attityd utan att sticka ut. På armleden sitter den som en smäck, har en fin tyngd och känns gedigen.

Garmin Epix
Epix: Premium-multisportklocka från Garmin. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Klockan styrs med en kombination av pekskärm och knappar på sidan där du själv kommer att hitta ”ditt sätt”. Det finns fem sidoknappar och på glasinfattningen står det stansat vilken knapp som gör vad. Tanken är visserligen god men det krävs en viss vinkel och bra syn för att man ska kunna se vad det står. Det är även här jag hittar klockans första svaga punkt – glasinfattningen.

Detta är en snygg klocka som kan användas 24/7. Dock är kanten lite rivig och risken finns att du skadar ömtåliga kläder. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Eftersom jag tycker att detta är en grymt snygg klocka bär jag den även till vardags, vilken i sin tur betyder att jag inte enbart har träningskläder på mig när jag använder den. Av någon anledning har Garmin inte fasat av kanterna tillräckligt vilket medför att de blir lite riviga. Jag började ana oråd redan första gången jag tog på mig min vinterkappa och klockan gled över fodret, nu hände det inget men upprepas proceduren dag ut och dag in är risken stor att fodret hade gått sönder, så var lite försiktig om du har klädesplagg du är rädd om.

Och när jag ändå är inne på svaga punkter så kan jag nämna punkt nummer två – priset. Över 10 500 kronor är kanske inte alls dyrt för många, men det är ändå rätt mycket pengar. Jag tänker tillbaka på det större test jag gjorde av smart-/träningsklockor och funderar lite över vad det skulle kunna vara som gör Epix så rackarns bra att den är värd pengarna. Men det är just det jag ska försöka ta reda på!

Appen Garmin Connect

Du kan självklart använda din Garmin Epix helt utan att koppla ihop den med din mobil men för att få ut det allra mesta av din investering, såsom bland annat statistik, insikter och information, rekommenderar jag absolut att du laddar ned Garmin Connect, skapar en användare och kopplar ihop enheterna.

 

<
>
Garmin Connect är ett ypperligt hjälpmedel för att använda klockans fulla kapacitet. Här kan du hitta mängder av information i realtid samt se sammanställningar över olika värden. (Skärmdump från Garmin Connect)

Appen är överskådlig och användarvänlig och det märks att Garmin har läget under kontroll, de har sysslat med detta länge.

Mångfald

Epix ligger under Garmins Outdoor-segment och du får bland annat mätare för höjddata, barometer för väderövervakning samt 3-axlad elektroniskt kompass. Får bergsklättring ditt adrenalin att pumpa kan du även ha nytta av stigningsplaneraren ClimbPro för att i realtid se din aktuella och kommande klättringar, inklusive lutning, distans och höjdstigning men även nedstigning och platta partier. Har du svårt att bestämma dig och är aktiv med lite av varje kommer du inte behöva hålla på och byta klocka bara för att du helt plötsligt ska ge dig ut och lufta golfklubborna eftersom det i appen finns 42 000 förinställda golfbanor tillsammans med en mängd andra mer eller mindre användbara golffunktioner. Golf är absolut en materialsport men jag misstänker starkt att jag personligen inte blir en bättre golfare med Epix på handleden, möjligtvis snyggare… Jag får med högsta sannolikhet bättre resultat på banan om jag istället väljer att lägga 10 000 på golflektioner.

Är löpning din grej finns det en rad saker att snöa in på såsom mätning av steglängd och antal steg per minut i realtid. ”Tillsammans med kompatibelt tillbehör” kan du även mäta din markkontakttid och balans vilket betyder att du får reda på hur lång tid under löprörelsen som din fot är i kontakt med marken istället för i luften. Du kan även få hjälp med att förutsäga tävlingstider.

I Epix har Garmin verkligen försökt få in så mycket som möjligt och den fungerar utmärkt även för dig som inte ger dig ut på långa och utmanande strapatser och äventyr. Du hittar profiler (vissa förinställda, andra inte) för bland annat styrketräning, studsmatta, kitebord, skidåkning, surfing, löpning och behöver du lite inspiration till ditt styrke- eller yoga-pass kan du få träningsanimationer på displayen. Brinner du för HIIT-träning finns det tidtagning för bland annat Tabata.

Här finns absolut inga undanflykter till att inte vara aktiv med andra ord!

Att träna med Garmin Epix

Jag använde bland annat klockan under ett av mina intervallpass på cykel inomhus och den visade samma värden som anläggningens egna pulsmätare som man fäster runt bröstkorgen.

<
>
Efter ett intervallpass på cykel kan jag bland annat utläsa passets längd, kaloriförbrukning, max- respektive medel-puls…

Efter passet kunde jag få fram en hel del intressant information bara genom att bläddra i menyerna på klockan.

Garmin Epix
Skärmen är tydlig, även i strålande vårsol. (Foto: Åsa Warme Hallèn)

Tidigare har jag haft lite åsikter om att det tar lite för lång tid för vissa Garminklockor att hitta GPS-signalen men det bekymret existerar inte här. Och den tydliga AMOLED-skärmen är överskådlig och tydlig även i dagsljus och soligt väder. Ett stort plus när du vill lägga fokus på träningen och bara ta en snabbkoll på klockan då och då för att se status.

Din personliga hälsa

Garmin Epix är en klocka som du absolut kan använda dygnet runt utan att den är obekväm. Den kan visserligen dra blickarna till sig, men inte på ett negativt sätt, utan snarare på grund av att Garmin lyckats göra en lite större klocka som ändå har klass. Och för att få tillgång till alla fördelar med klockan bör du bära den dygnet runt.

<
>
Utan en fungerande sömn kan du inte tillgodogöra dig träning och vardagen blir en utmaning. Så en god och kvalitativ sömn är verkligen A och O. Garmin Epix hjälper dig inte bara hålla koll på hur länge du sover utan även hur god kvaliteten på sömnen är. Om jag inte snittar 8 timmar blir jag ett monster och Epix ger mig en bra förståelse över hur min sömn ser ut. (Foto: Åsa Warme Hallèn)

Klockan hjälper dig nämligen hålla koll på din hälsa och är ett bra verktyg för att bli medveten om hur din kropp fungerar och vad den behöver för att du ska må bra. Ha uppsikt över din puls och din andningsfrekvens, bli medveten om ditt sovmönster och håll koll på när det är bra att träna intensivt och när det är läge att ta det lite lugnare.

Med hjälp av funktionen Body Battery kan du utläsa hur väl återhämtad din kropp är och om den är redo för ett tufft träningspass eller kanske en lite lugnare promenad. (Foto: Åsa Warme Hallén).

 

 

 

 

 

 

Lite mer detaljerad information återfinns i appen. (Skärmdump från Garmin Connect)

 

Epix har även en av mina favoritfunktioner Hitta min telefon som jag personligen får lägga under kategorin hälsa eftersom jag slipper onödiga och hastiga pulshöjningar när jag förlagt min mobil…

Slutsats

Jag är förtjust i Garmin Epix, det är jag verkligen. Här finns (nästan) allt man kan behöva i en otroligt lyxig förpackning, utan att bli flashig eller skrytig. Materialvalet är grymt och det är en superb träningsklocka – såklart! Illa vore det väl annars med tanke på prislappen. Och med priset i åtanke, tillsammans med det faktum att du faktiskt kan betala med Epix tack vare Garmin Pay, köra bland annat Spotify och få aviseringar direkt på klockan, lägger jag e-SIM till min önskelista inför framtiden för att bli (om möjligt) helt nöjd.

Karakter
Garmin Epix (Gen 2)
High End

Home tycker

Riktigt gedigen och robust klocka som passar dig som är äventyrlig och gärna sysslar med lite olika träningsformer. Den tillhörande appen Garmin Connect höjer upplevelsen ännu mer. Priset är i mastigaste laget och e-SIM skulle sitta som en smäck. Lite vassa kanter som riskerar att rispa sönder en sidenblus eller foder i en kavaj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Grön mobil för de händiga

Pixel Pro fortsätter imponera

Liten och blixtsnabb, men designen behöver uppdateras

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Ljud & Bild
Rulla till toppen