data-srcset
testAsus ZenFone 4 Pro ZS551KL
Desember 2017Asus ZenFone 4 Pro ZS551KL

Asus-mobil i skrytklassen

Asus toppmodell har prestanda som kan mäta sig med de allra bästa. Och skrämma livet av din kamera.

Blixtsnabb och generöst utrustad lyxtelefon med två enastående kameror. Toppklass.
Tekniken är på topp, frågan är bara om Asus kan locka mobilintresserade att köpa ett ”okänt” märke?
Bästa priser

Asus är ett märke som är välbekant och omtyckt, särskilt av PC-spelare, där det är ett av de största. Men nu vill det taiwanesiska företaget vara med på smartmobilmarknaden också. I höstas lanserades med buller och bång en hel serie med fem mobiler, som alla sägs vara toppmodeller i sina respektive segment. Men det är några som sticker ut mer än andra, och även om vanliga Zenfone 4 är en riktigt bra mellanklassmobil så har vi varit nyfikna på vad Asus kan åstadkomma om priset inte är en lika väsentlig parameter.

Asus Zenfone 4 Pro har prislapp och specifikationer som är inriktade på att vara en konkurrent till marknadens övriga Pro- och Plus-modeller. Alltså en lyxmodell till dem som är beredda att betala för att få det allra bästa. Asus Pro-modell ligger på samma nivå som iPhone 8 Plus – och mer än Samsung Galaxy S8+. Det är rimligt när man tittar på specifikationerna – och testresultaten – men ändå modigt, med tanke på att Asus är ny i klubben och ännu inte har någon trogen skara kunder som har köpt alla tidigare modeller och nu bara väntar på att uppgradera.

På utsidan ser Zenfone 4 Pro distingerad ut. En svart monolit av glas, med smala kanter av metall runtom den 5,5 tum stora skärmen. Det finns däremot ett relativt brett fält längst ner för att ge plats åt hemknapp/fingeravtrycksläsaren, och ett motsvarande längst upp för selfie-kamera och högtalare. Märkesloggan får man leta efter på baksidan om man ska hitta. Där sitter också (naturligtvis) de två kamerorna och LED-blixten.

Teknik från översta hyllan

Under den diskreta ytan döljer sig en motor i tungviktsklassen. Qualcomm Snapdragon 835 är den kraftfullaste processorn som finns till Android-telefoner just nu, även om den på papperet är lite långsammare än Apples A11-processor när det gäller ren matematisk beräkningskraft. Å andra sidan finns en kraftfull 3D-grafikprocessor inbyggd och RAM-minnet är våldsamma 6 GB. Båda matchar för övrigt de kraftfullaste versionerna av Samsung Galaxy S8+ och Honor 9.

Asus har inte tyckt att det funnits någon anledning att göra livet surt för personer som har hörlurar med sladd. Och liksom andra modellerna i serien stöder ljuddelen 24 bit/192 kHz HD-ljud och 7.1-kanals virtuellt surroundljud i hörlurarna med utmärkta DTS Headphone:X.

Skärmen har ”bara” Full HD (1920 x 1080) som upplösning, men är å andra sidan AMOLED, så färgerna är läckra och djupa. Vilket passar extra bra för en ambitiös kameratelefon.

annons

Det finns plats för två SIM-kort, men väljer du att utöka den i övrigt rikliga lagringsplatsen på 128 GB med ett microSD-kort så tar det upp den ena av platserna. I så fall finns det plats för hela 2 TB minne.

annons

Ljusstark tandemkamera

Huvudattraktionen i Zenfone 4 Pro är kamerorna. Det finns naturligtvis två sådana (det är garanterat bara en tidsfråga innan någon tillverkare kommer på en anledning att ha tre). Båda har samma brännvidd på 25 mm. Huvudkameran har 25 mm brännvidd och den sekundära, som används för zoom, har 50 mm kort tele. De två objektiven används tillsammans till digitala specialeffekter som ”porträttläge”, med skarpt motiv mot en oskarp bakgrund – precis som vi känner igen spegelreflexkameror.

Huvudkameran har en Sony IMX362-bildsensor, som ska vara en av de bästa för mobilkameror just nu. Och med ett så lågt bländartal som F1,7 och en 4-axlars optisk bildstabilisering är allt upplagt för mycket fotokul under dygnets mörka timmar.

Huvudattraktionen i Zenfone 4 Pro är kamerorna. Det finns naturligtvis två. Foto: Asus

 

annons

Benchmarks

Övriga Zenfone-modeller har inte på något sätt varit slöa, och Asus ZenUI Android-gränssnitt är snabbt. Men Zenfone 4 Pro ligger i en helt annan liga. Det märker man vid normal användning, där navigeringen nästan är demonstrativt snabb och där appar öppnas snabbt som ögat. Men hur snabb mobilen är märker man först när man verkligen säger åt den att jobba.

Det tunga 3D-grafiktestet Antutu 6 får ett resultat som klättrar över 178 000 poäng. Det placerar Zenfone 4 Pro på topp 5-listan i skrivande stund. I sällskap med iPhone 8 Plus och Samsung Galaxy Note 8. Samma historia berättas av Futuremark Ice Storm Unlimited och Sling Shot, som båda avklaras tre gånger snabbare än vanliga Zenfone 4.

Batteriet är på 3 600 mAh, vilket bara är en aning mer än det som sitter i Zenfone 4, men mobilen lyckas ändå klämma ut 9 timmar och 35 minuter ur PC Marks batteritest. Så du lär inte ha några problem med att få ut en hel dags användning på en laddning.

Slutsats

Asus har gått hela vägen med Zenfone 4 Pro: kamerorna är av toppklass och processorn överträffas inte av någon Android-mobil. Om man tittar på ren datorkraft och 3D-grafikprestanda finns det all anledning att överväga Zenfone 4 Pro om en supermobil står på inköpslistan. Och fotodelen är så bra att man med sinnesfrid kan låta spegelreflexkameran ligga kvar hemma i nio fall av tio. Det ska dock bli spännande att se om Asus i egenskap av nytt mobilmärke kan få med sig köparna eller om de väljer ”säkra kort”.

Fakta

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL

 • Skärm: 5,5-tums AMOLED, Full HD (1920 x 1080), 500 nits
 • CPU: 2,45 GHz Qualcomm Snapdragon 835 (8 kärnor)
 • Minne: 6 GB/128 GB lagring, microSD upp till 2 TB
 • Operativsystem: Android 7.1 (Nougat)
 • Kamera: 12 Mp med 25 mm/F1,7 (huvudkamera) + 12 Mp med 50 mm (sekundär) 2x optisk zoom f2,6/8 Mp med 22 mm/f1,9 (selfie)
 • Laser-autofokus, 4-axlars optisk bildstabilisering med fyra bländarsteg
 • 4K/30-video med 3-axlars elektronisk bildstabilisering
 • Anslutning: USB-C, hörlursuttag (3,5 mm minijack)
 • Trådlöst: X12 LTE, BT 5.0, wifi 802.11ac
 • Ljud: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone:X, 7.1 virtual surround, aptX
 • Batteri: 3 600 mAh
 • Färg: Svart, vit
 • Mått/vikt: 75,6 x 156,9 x 7,6 mm/175 g
 • Webb: Asus.se

Prestanda

 • GeekBench 4: 1916 single, 6696 multi
  Antutu 6: 178 036
  PC Mark Work 2.0: 7856
  Futuremark Sling Shot: 5021
  Futuremark Ice Storm Unlimited: 41,663
  PC Mark: 9 h 35 min

Pris

8500 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Asus ZenFone 4 Pro ZS551KL

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

   data-srcset

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.