: Huawei P9

Ambitiös kameramobil

Huawei P9 är en kvalitetsmobil med innovativ kameralösning men dras med kompromisser på andra områden.
Ljud & Bild tycker
Intressant kamera med kreativa möjligheter Utmärkt byggkvalitet Smarta funktioner Mycket mobil för pengarna
Inte toppklass-prestanda Skärmen bara medelbra Ljudet imponerar inte
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 6.0
  • Skärm: 5,2 tum IPS 1080 x 1920 (423 ppi)
  • Processor: 2.5/1.8 GHz octacore Kirin 955
  • Minne: 3 GB / 32 GB + micro SD
  • Kameror: 2 x 12 Mp F2.2 + 8 Mp F2.4
  • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC
  • Fysiskt: 145 x 71 x 7 mm, 144 gram
  • Batteri: 3 000 mAh
Annons
Annons
forfatter

Trots att Huawei länge har producerat kvalitetsmobiler så har de fortfarande problem med stämpeln av budgetmärke. Deras förra toppmodell P8 gillade vi skarpt och belönade den med Bästa Köp i vår stora sammanställning av förra årets mobiler. Nu är det dags för uppföljaren och man har jobbat hårt på att ge den ett skimmer av premiummobil. Man har därför, något överraskande, slagit sig ihop med lyxkamera-tillverkaren Leica för sin kameralösning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Huawei)

Utseende och konstruktion
Liksom sin föregångare har den ett chassi helt av metall med ett rent och snyggt utseende som påminner om premiummobilerna. De har dessutom lyckats göra den väldigt tunn och lätt jämfört med konkurrenterna. Det gör dock att metallen inte känns riktigt lika solid som på exempelvis HTC. Knapparna sitter bra placerade och känns pålitliga. P9 har också fått en fingeravtrycksläsare på baksidan som snabbt låser upp mobilen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Huawei)

Skärm
Det område där det tydligast märks att den inte riktigt är med och slåss i toppen är skärmen. Den har visserligen tagit ett försiktigt kliv uppåt i storlek med sina 5,2 tum, men trots detta håller den sig kvar i standard HD-upplösning. Detta medan konkurrenterna tävlar om högsta upplösningen och har OLED-skärmar. Men den är ändå tillräckligt skarp och har en tillfredsställande ljusstyrka. Trevligt nog kan man ställa in den färgtemperatur man gillar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Huawei)

Kamera
Det som verkligen får P9 att sticka ut från mängden är de dubbla kameralinserna på baksidan och inte minst den framträdande Leica-loggan. Den ena optiken fungerar på normal sett medan den andra skjuter i monokromt läge. Dels kan de två linserna användas för bättre fokus, dels kan de två bilderna sammanfogas för bättre detaljer och mindre brus. Gränssnittet är hämtat från Leica-kameror och bjuder bland annat på full manuell kontroll över inställningarna.

sushi light iphone 6s sushi light sony xperia z5 sushi light samsung galaxy s7 cof
<
>
Matbild dagsljus (Samsung Galaxy S7)
sushi dark iphone 6s sushi dark sony xperia z5 sushi dark samsung galaxy s7 mde
<
>
Matbild svagt ljus (Samsung Galaxy S7)

Samarbetet har definitivt tagit bildkvaliteten ett stort steg framåt och är nu inte bara deras bästa kamera någonsin utan i klass med de bästa konkurrenterna. Men allt är inte i toppklass. Man har nämligen mindre bländare och sensorpunkter än Galaxy S7. Det innebär att den inte riktigt kan leva upp till löftena om prestanda i dåligt ljus. Den har dessutom ibland problem med efterbehandlingen i mjukvara. Men det uppvägs i mycket av alla kreativa möjligheter som bokeh.

Fler testbilder hittar du i ”våra första intryck”.

Ljud
Många av konkurrenterna har på senare tid satsat hårt på ljud, med förbättrade ljudkretsar och certifieringar för högupplöst ljud. Det är fortfarande ett område där Huawei ligger lite efter. Man har en standardhögtalare som man inte gärna använder för att lyssna på musik med, även om den duger bra till vardags. Med hörlurar låter den helt okej, även om vi som vanligt rekommenderar att man använder någonting bättre än de öronpropparna som följer med.

(Foto: Ljud & Bild)
(Foto: Ljud & Bild)

Användning
Huawei är en av dem som fortfarande kör med sitt eget gränssnitt på gott och ont. Å ena sidan innebär det att man kan införa egna funktioner, å andra sidan innebär det att man inte får Android-uppdateringar lika snabbt. Om man gillar att alla appar ligger på hemskärmarna, som på iPhone, eller inte är nog en smaksak. Liksom föregångarna finns det finesser som att kunna rita symboler på skärmen med knogen för att snabbt kunna starta funktioner.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Prestanda
Där de flesta konkurrenter idag kör med Qualcomms Snapdragon-processor använder Huawei istället sin egen Kirin. På pappret har den senaste tekniken men i realiteten släpar den lite efter prestandamässigt. Testprogrammen avslöjar att den ligger ca 20 procent efter toppmodellerna, medan grafiken är ca 40 procent långsammare. Det är visserligen fullt tillräckligt för de allra flesta, med en prestanda som ligger ungefär i nivå med förra generationens Snapdragon. Batteriets kapacitet lovar gott men räcker i praktiken för en dags användning, inte mer. Dock laddar den snabbt tack vare USB-C anslutningen.

Huawei benchmarks

(Foto: Tillverkare)

Slutsats
Huaweis nya toppmodell imponerar visserligen på områden som byggkvalitet, tunnhet och funktioner. Men vi kan inte låta bli att känna oss lite besvikna. Skärmen är medelmåttig och prestanda i är klass med konkurrenternas förra generation. Kameran presterar kanske inte bäst av alla på marknaden i alla lägen, men kompenserar för det med kreativa möjligheter. Vill man inte lägga en förmögenhet på en mobil men ändå ha en kamera i toppklass kan man därför ändå köpa Huawei P9.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

CAT har begränsat antalet coola funktioner i sin bästa toughphone – men har förbättrat kvaliteten.
Med ett mycket mer attraktivt pris än sist är Xiaomi tillbaka som det prissmarta alternativet.
Fitbit Sense är utmärkt på det mesta, men misslyckas med några grundläggande saker.
Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.