: 7 trådlösa öronproppar för träning

Sju trådlösa träningslurar

De bästa lurarna som gör träningen lite roligare utan att irritera dig med trassliga sladdar.

Nu när det börjar bli lite varmare ute är det nog många av oss som sneglar på vågen och funderar på att ge sig ut och springa. Men nog är det bra långtråkigt att träna utan musik? Och vanliga hörlurar håller sig sällan på plats särskilt länge när det börjar skumpa. Oavsett om det är ute i motionsspåret eller på gymmets löpband. Men det finns en lösning. De senaste åren har marknaden för specialiserade träningslurar fullständigt exploderat. Dessa lurar har olika lösningar för att sitta som fastlimmade i öronen.

De första åren vi testade träningslurar var det vanligt att man hade någon form av båge som gick bakom örat. Det fungerade bra för att hålla dem på plats, men många tyckte att det skavde och kändes obehagligt. Nu är det betydligt vanligare att de har en liten ”vinge” som sitter i ytterörat och mjukt fjädrande spänner fast proppen i örat. Problemet är dock att allas öron ser olika ut, så hur stor proppen eller vingen behöver vara varierar kraftigt. Se därför till att det följer med många olika storlekar.

Förutom att sitta på plats måste träningslurar också vara tåligare än vanliga lurar. När man rör på sig är det lätt att lurarna får sig en smäll, eller att man råkar rycka tag i dem. Sladdinfästningarna är därför mer tåliga och byggkvaliteten bör vara betydligt bättre. Dessutom utsätts lurarna för väta under träningen då man svettas. Träningslurar är ofta extra skyddade mot vatten, vilket även gör att man kan rengöra dem under kranen när man har tränat klart.

Man ska dock vara på det klara med att man betalar extra för det utökade skyddet och finesserna. Vill man bara ha så bra ljud som möjligt får man betydligt mer för pengarna om man köper ett par vanliga hörlurar.

 

Tålighetsklassning

För att avgöra tåligheten finns det en kapslingsklassning som talar om vad de kan utsättas för. Den så kallade IP-klassens (International Protection marking) första siffra anger dammskydd och den andra vatten. Ett X anger att den inte är klassad för det. Bland sportlurarna i detta test har tillverkarna angett tre olika skydd:

IPX4 – Inte skyddad mot damm. Striltät (10 liter vatten i minuten i 5 minuter)
IP55 – Dammskyddad. Spolsäker (12,5 liter vatten i minuten i 15 minuter)
Svettsäker – Inte klassad och osäkert hur den klarar sig mot vatten.

 

TESTKRITERIER

Vi bad tillverkarna om deras senaste modeller som var avsedda för träning och som hade trådlös uppkoppling. Vi tittade extra noga på byggkvalitet och vattentålighet då det är viktigt för sportlurar. Vi provade hur väl de satt på plats när man rörde på sig och hur bekväma de kändes under längre användning. Dessutom bedömdes hur enkla de var att hantera. Till skillnad från våra vanliga hörlurstester spelade vi inte krävande högkvalitativa inspelningar utan använde oss av Spotifys spellista Cardio. Det är ju trots allt sådan musik lurarna är gjorda för. Till sist fick de ett totalbetyg där även priset vägdes in.

Gör om, gör rätt

Klumpigt format och krånglig hantering med ett ljud som inte räcker till.

Ljud & Bild tycker

Bra byggkvalitet och väl vattenskyddade. Enkel parning med mobilen tack vare NFC. Bra batteritid.
Storleken gör dem klumpiga. En enda kontrollknapp ska styra allt. Låter allt sämre ju mer man ökar volymen.
 • Bluetooth: NFC
 • Batteritid: 8,5 timmar
 • Passningstid: Ingen uppgift
 • Vikt: 21 gram
 • Vattentålig: IPX4
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 850 kr

Förra årets MDR-AS800BT stack ut så långt ur örat att man inte såg klok ut. Dessa sticker också ut relativt långt och har dessutom en stor yttre kammare. Det känns lika klumpigt som på JVC:s lurar. Men byggkvaliteten är bättre och de känns lika pålitliga som IP-klassningen skvallrar om. Och klumpen innehåller tydligen ett stort batteri för speltiden är bra. Man får inte med något fodral för transporten, men däremot fyra storlekar på silkonkuddarna och tre storlekar på silikonvingarna.

Propparna sitter ganska bekvämt men eftersom de sticker ut så långt känns det som att de ska ramla ut varje gång man rör dem. Och det måste man göra eftersom kontrollknappen sitter på den ena kåpan. Den är inte lika irriterande som på storebror, men nog borde det varit lättare att justera volymen. Den måste man nämligen skruva upp då grundinställningen är låg. Men då märker man att det från början angenäma ljudet snabbt blir skrälligt och att ju högre volymen blir desto värre låter basen.

Slutsats

Om man trots det klumpiga utseendet bestämt sig för att köpa AS600BT så kommer man snabbt att mötas av irritationsmoment. På låg volym låter de ganska bra men när man tränar vill man ju ha lite fart på musiken. Då stöter man på den onödigt krångliga kontrollknappen. Och när man försöker trycka på den så ramlar nästan proppen ur örat. Lyckas man ändå höja volymen så märker man att ljudet plötsligt blivit betydligt sämre, med en dånande bas som helt förstör nöjet med musiken.

Ny triumf för Jaybird

X2 låter bäst av alla sportlurarna men kan vara lite pilliga att få på plats.

Ljud & Bild tycker

Bästa ljudkvaliteten av testets proppar. Många kuddar och tålig förvaringsask. Bra batteritid och garanti mot svettskador.
Att hitta rätt kombinationer av vingar och proppar är tålamodsprövande.
 • Bluetooth: 2.1 + EDR
 • Batteritid: 8 timmar
 • Passningstid: 250 timmar
 • Vikt: 14 gram
 • Vattentålig: Svettsäkra
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1700 kr

Förra årets vinnare Bluebuds X är tillbaka som den uppdaterade X2. Den enda synliga skillnaden är att de har en snyggare matt finish och finns i fler färger. Annars är det fortfarande välbyggda lurar, även om de fortfarande inte är IP-klassade. Däremot får man en livstids garanti för svettrelaterade fel. Designen på propparna gör att man både kan bära dem med sladden över örat eller hängande rakt ned. Förutom det tåliga fodralet, de tre silikonpropparna och vingarna får man nu med tre skumproppar också.

Förra gången klagade vi på att det var tålamodsprövande att hitta rätt kombination av kuddar och vingar så att de sitter på plats. Trots att X2 sägs ha bättre ergonomi är inpassningen fortfarande ett problem. Möjligen är de något mer bekväma när man väl hittat rätt. Jaybird har även skruvat på ljudprofilen vilket i vårt tycke gör ljudet lite vassare. Men det hindrar dem inte från att ha den bästa ljudkvaliteten i testet med lagom mycket bas. De låter så pass bra att man gärna fortsätter lyssna efter träningen.

Slutsats

Med den uppdaterade X2-modellen fortsätter Jaybird att leverera sportlurar i toppklass. Ljudkvaliteten är fortsatt den bästa bland sportlurarna och så pass bra att man faktiskt kan ha dem som sina enda lurar. De kan bäras på två olika sätt och man får nu med ännu fler öronkuddar för den perfekta passformen. Men att hitta den rätta kombinationen för att de ska sitta på plats kan vara frustrerande. Om man inte ger upp belönas man med bekväma och välljudande lurar som gör träningen roligare.

Tåliga men förvirrande

Sägs vara till för inomhusträning men sensorerna är till för utomhusträning.

Ljud & Bild tycker

Mycket tåliga lurar som sitter väl på plats. Smartmobil-app som guidar dig genom crossfit-träningen. Inbyggd rörelsesensor för löpning.
Rörelsesensorn ger inga fördelar för inomhusträning. Väl klent batteri. Basen är inte tillräckligt engagerande.
 • Bluetooth: 4.0, NFC
 • Batteritid: 5,5 timmar
 • Passningstid: 10 dagar
 • Vikt: 16 gram
 • Vattentålig: IP55
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1500 kr

Förra årets Sport Pulse Wireless hade en inbyggd pulsmätare för löpning, medan denna billigare modell är gjord för inomhusträning och har en rörelsesensor. Appen uppdateras automatiskt med nya funktioner för att coacha dig inom cross-fit. Träningsprogrammen guidar dig föredömligt med röstmeddelanden så att du håller rätt tempo. Men rörelsesensorn klarar inte av att känna av repetitionerna under övningarna. Lurarna känns pålitliga och har den högsta tålighets-klassningen i testet.

Det följer med ett praktiskt fodral samt tre storlekar på vingar (som håller dem på plats) och tre storlekar på silikonkuddar (som förseglar dem i örat). Med rätt kombination av de två sitter de bergsäkert på plats och är riktigt bekväma. Men förseglingen är inte perfekt vilket gör att basen inte har något riktigt tryck. Därför får man inte det engagerande ljud som ska sporra till att ta i lite extra under träningen. Förutom det så är den allmänna ljudkvaliteten riktigt bra.

 

Slutsats

Jabras lurar sitter mycket bra på plats och är de tåligaste i testet. Ljudet är på det hela taget bra men vi saknar lite tryck i basen så att man känner sig mer engagerad i träningen. Appen har fått nya funktioner för inomhusträning och en ”coach” som ger bra instruktioner under övningarna. Och lurarna har en rörelsesensor, men den visar sig bara fungera för löpning. Därmed förstår vi inte riktigt vad som gör dessa extra lämpade för cross-fit? Ska man springa så är ju Jabra Sport Pulse ännu bättre.

Kitsound Outrun
Trots en imponerande bas låter de oengagerande och vattentåligheten måste ifrågasättas.
JVC HA-EBT5
Ovanligt stora proppar med en okontrollerad bas och förvånansvärt låg volym.
JBL Reflect Mini BT
Små och praktiska proppar med utmärkt batteritid och ett tilltalande bastungt ljud.
Philips ActionFit SHQ7900
Kan bäras på många sätt och sitter ytligt i örat, men det dödar all basåtergivning.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.