Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: EPOS Sennheiser Adapt 660

Perfekt för det mobila hemmakontoret

Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.

Av / 2020-11-30 - 06:00
EPOS Sennheiser Adapt 660
Geir Gråbein Nordby

I en värld där man inte ser djungeln för alla svarta, identiska brusreducerande hörlurar, känns det extra bra de gångerna någon vågar vara annorlunda. Därför gillade jag Sennheiser PXC 550, som senare uppgraderades till PXC 550-II. Där går nästan de äggformade öronkåporna i ett med öronen, vilket ger ett mycket mer slimmat utseende för folk som inte vill ha stora kåpor på huvudet.

Kontorsmodell

Nu har danska EPOS, i ett slags samarbete med Sennheiser, kommit med en egen kontorsmodell som bygger på PXC 550. EPOS Sennheiser Adapt 660 är i princip likadan, den största skillnaden är att Adapt 660 är UC-certifierad. Det betyder att den fungerar optimalt med konferens-appar på datorn samtidigt som den kan vara ansluten till mobilen via Bluetooth. PC-anslutningen görs med en medföljande USB-kontakt (dongel) som är förprogrammerad till hörlurarna. Sätt bara på Adapt 660 och sätt i USB:n i datorn.

EPOS Sennheiser Adapt 660 folded
EPOS Sennheiser Adapt 660 kan fällas ihop och tar lite plats i fodralet. Foto: EPOS

Priset på Adapt 660 är högre än för Sennheiser-modellen. Den kostar 4 900 kronor, vilket är ungefär 25 procent mer än de flesta konkurrenter – och drygt 50 procent mer än PXC 550 II, som nu går att köpa för strax över 3 000 kronor.

Frågan är om den är värd det.

Läs också Jabra Elite 85h Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

Imponerande samtalskvalitet

EPOS har använt maskininlärning för att ta fram avancerade algoritmer som optimerar röståtergivningen. Tre mikrofoner används för ändamålet och samtalskvaliteten i Adapt 660 är imponerande bra. Min egen röst är mycket tydligare genom Adapt 660 än genom exempelvis Sony WH-1000XM3 (jag hade inte XM4 inne vid testtillfället) och minst lika bra som Jabra Evolve2 85 med särskild mikrofonbom (test är på gång).

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(1)
Foto: EPOS

Teams

Adapt 660 har en egen liten lila knapp som startar Microsoft Teams när du är ansluten till en dator. Observera, arbetsgivare! Ännu så länge finns det ingen liknande funktion till Zoom eller andra videokonferensprogram.

Batteritid

Adapt 660 är specificerad att hålla hela 20 timmar med brusreducering och Bluetooth aktiverat, och 30 timmar om du stänger av brusreduceringen. EPOS har däremot klantat sig lite genom att använda sig av en mikro-USB-kontakt i stället för USB-C med snabbladdning.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(4)
Stäng ute allt oväsen på tunnelbanan. Foto: EPOS

Brusreducering

Brusreduceringen i Adapt 660 är i princip densamma som i Sennheiser PXC 550. Den tillhör de bättre på brusreducering och även om den slås av Sony WH-1000XM4, och dess föregångare XM3, dämpar Adapt 660 oväsen så effektivt att det inte är något problem alls.

EPOS har tillsammans med Sennheiser utvecklat en adaptiv teknik som automatiskt väljer den mängd brusreducering som behövs beroende på omgivningen. Hur aggressiv den adaptiva brusreduceringen ska vara kan ställas in i Windows-appen Epos Connect, men den går också att sättas på max direkt på hörlurarna. Någon mobil-app finns inte i skrivande stund (Epos Connect kommer att finnas tillgängligt för Android och iOS den 1 december), men man kan använda Sennheiser SmartControl till Android och iOS för att ställa in tonkontroller (EQ). Det finns även förvalda lägen och man kan ange nivån på brusreduceringen och göra egna profiler.

EPOS Sennheiser Adapt 660 left
De äggformade öronkåporna kapslar in öronen, utan att hörlurarna ser stora och klumpiga ut. Foto: EPOS

Touch-panel

Den högra öronkåpan har en pekplatta där du enkelt kan pausa och starta musiken. Knacka två gånger så förstärks ljud utifrån i stället för att dämpas, om du vill höra när någon pratar med dig. Håller du däremot fingret på pekplattan en stund, och släpper när du hör ett litet pip, så vaknar röstassistenten på mobilen.

Läs också Toppfight mellan brusdödare – 12 trådlösa ANC-hörlurar gör upp Vem är kungen av brusreducerande premium-hörlurar? Nya tronpretendenter dyker upp varje månad – men kan de lägga beslag på kronan?

Mycket att komma ihåg

Det finns mycket att tänka på när man ska manövrera med pekplattan. En tryckning, två tryckningar, hålla inne och ett, två eller tre pip. Svep uppåt och nedåt för att ställa in volymen och fram och tillbaka för att bläddra genom spellistorna. Det tar tid och mycket träning att lära sig de här hörlurarna ordentligt, vilket också var något vi anmärkte på när vi testade PXC 550 II.

Smart av och på

Att sätta på och stänga av Adapt 660 är enkelt: För att stänga av håller man kåporna i båda händerna och vrider dem inåt tills det klickar. Och de sätts på på samma sätt, genom att man plockar upp dem och vrider kåporna utåt, så är de klara att sättas på huvudet. Då parkopplas de automatiskt med den senast använda enheten. Kom bara ihåg att hörlurarna inte automatiskt går i standby-läge om du glömmer att stänga av dem.

EPOS Sennheiser ADAPT 660 geirnordby
Adapt 660 fungerar fint trådlöst med mobilen, även om det inte finns någon särskild mobil-app. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudkvaliteten

Med musik är ljudet väldigt bra. För det första tillhör Adapt 660 de få hörlurar som låter bättre med brusreduceringen påslagen än avstängd, eftersom basen blir för tunn annars. Med brusreducering på är basen mer linjär, samtidigt som den är fyllig och trycker till fint.

Basen är en mycket mer naturlig del av ljudbilden än med WH-1000XM3. Sony-lurarna fokuserar på ett specifikt tonregister i en kontrabas i stället för att behandla hela instrumentet med lika stor respekt. Med Sony låter det dessutom mer instängt. Senaste modellen WH-1000XM4 är bättre, men även jämfört med den får röster och instrument utvecklas mer fritt i EPOS-lurarna. Basinstrument låter mycket mer naturligt, och det gör även ljusare instrument som behöver luft för att blomstra.

Ska jag enbart gå efter ljudkvaliteten så tycker jag att EPOS Sennheiser Adapt 660 är bättre. De ligger inte så långt efter Shure Aonic 50 och de mycket dyrare B&O Beoplay H95, för ljudet är verkligen bra. Och på många sätt bättre än i Sennheiser Momentum 3.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(2)
Adapt 660 är utmärkt att ha om man jobbar i kontorslandskap. Foto: EPOS

Saknar tryck

Vad Adapt 660 saknar är dynamik och ljudnivå. Ljudet är inte lika differentierat i starka och svaga partier. Och det finns helt enkelt inte tillräckligt med ljudnivå, tycker jag. Det här är samma problem som med Beoplay H95: man ligger på maxvolym hela tiden, utan någon möjlighet att ta ett steg till därifrån. Jag hade gärna velat ha både tre och sex extra decibel att ta till. Både Sony WH-1000XM4 och Sennheiser Momentum 3 formligen krossar Adapt 660 när det gäller ljudtryck.

Och det är synd, för när man spelar klassiskt måste man vräka på lite för att få fram musiken tillräckligt, vilket man inte kan göra med de här. Du kan naturligtvis använda analog kabel och en bra förstärkare för att åstadkomma det, men det är ju inget man är sugen på när man har köpt ett par trådlösa hörlurar.

EPOS Sennheiser Adapt 660 lifestyle(3)
Att jobba hemifrån funkar bättre med brusreducerande hörlurar. Foto: EPOS

Slutsats

EPOS Sennheiser Adapt 660 bygger på Sennheiser PXC 550, fast är skräddarsydda för kontorsarbete. Då är det bra att samtalsljudet verkligen är helt klockrent, och brusreduceringen tillhör premiumklassen. För jobb hemifrån eller i kontorslandskap kan det knappast bli bättre.

Musik låter fint och balanserat, det är nästan omöjligt att inte gilla Adapt 660 när det gäller ljudkvalitet. Största svagheten är ljudnivån, som är för låg. Man hade gärna kunnat vrida upp ett par snäpp till.

Användarvänligheten är bra för vardagligt bruk, men om du ska sätta dig in i allt som hörlurarna kan göra med olika fingerrörelser och tryckningar så tar det ett tag. Teams-knappen är det däremot nog många som kommer att använda ofta.

Frågan är om man vill lägga 5 000 kronor på en Adapt 660, när man i dagsläget kan få Sennheiser PXC 550 för lite drygt 3 000. Resten av konkurrenterna kostar runt 4 000, så samtalskvaliteten får vara väldigt viktig för att man ska välja Adapt 660.

EPOS Adapt 660 vs Sony WH-1000XM3 noise cancelling
Brusreducering, EPOS Sennheiser Adapt 660 och Sony WH-1000XM3. EPOS dämpar bättre under 100 Hz, där Sony inte lyckas skapa en perfekt motfas och faktiskt förstärker ett visst frekvensområde. Över 100 Hz är Sony effektivare, nästan i hela frekvensområdet. Men Adapt 660 dämpar mer frekvenslinjärt. Sony WH-1000XM4 är ännu effektivare än XM3, men dem hade vi inte tillgång till för att jämföra med direkt. Mätt med MiniDSP EARS genom REW-programvara.
EPOS Adapt 660 vs Sennheiser Momentum 3 freq resp NC on
EPOS Sennheiser Adapt 660 (blå kurva) mot Sennheiser Momentum 3 (svart kurva). De två har ganska snarlik frekvensrespons, men basen är starkare i Momentum 3. Dippen vid 4 kHz på Momentum kan vara en ojämnhet i mätutrustningen. MiniDSP Ears är inte bland de mest exakta i detta område. Det kan också finnas olika resonanser från olika öronkuddar. Mätt med MiniDSP EARS genom REW-programvara, kompenserat för vad örat uppfattar som jämn frekvensrespons.
Adapt 660 freq resp. NC off vs on
Frekvensrespons med och utan brusreducering (ANC). Grön kurva är utan, här är basresponsen under 400 Hz i tunnaste laget. Blå kurva visar frekvensrespons med brusreduceringen aktiverad, här är basen mycket mer närvarande och dessutom betydligt mer linjär. Mätt med MiniDSP EARS genom REW-programvara, kompenserat för vad örat uppfattar som jämn frekvensrespons.
Karakter
EPOS Sennheiser Adapt 660
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket balanserat och trevligt ljud. Utmärkt talkvalitet. Komforten är oklanderlig. Begränsad ljudnivå. Alla funktioner som kan göras med beröringsytan innebär att det finns mycket att bekanta sig med.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen