test: Beoplay E6

Beoplay E6
Beoplay E6

Välbehövlig uppgradering

Ljudet och passformen är det inget fel på, men E6 hade gärna fått spela lite längre.

Plus
B&O har fått bättre ordning på passformen. Ljudkvaliteten är helt utmärkt.
Minus
Priset är i högsta laget och batteritiden är för kort.

I och med lanseringen av Beoplay E6 försöker Bang & Olufsen rätta till en av deras tidigare tabbar: de i övrigt så välljudande Beoplay H5. Detta lyckas de någorlunda bra med, även om det fortfarande finns småsaker som kan förbättras.

Beoplay E6 bygger alltså på Beoplay H5, vilket ses på designen men också går att höra på ljudprofilen. De två modellerna har samma innanmäte, men skiljer sig ändå på ett par väsentliga punkter. H5 hade ganska så svårt att sitta kvar i hörselgången, men den här gången har B&O förbättrat komforten och passformen så att chansen för att propparna ska sitta kvar är mycket större. Utöver ett mindre urval av skum- och silikontoppar är E6 utrustad med små vingar, så att propparna griper tag om insidan på ytterörat. Det hjälper enormt. En annan och mindre synlig skillnad är kabeln som förbinder höger och vänster sida. Den är fortfarande överdragen av tyg, men inte alls lika grov vilket betyder att kabeln inte känns styv. Beoplay H5 trillade lätt ur öronen så fort man bara vred lite på huvudet. Det gör inte E6. Knapparna på fjärrkontrollen är inte heller lika hårda som de var på H5.

(Foto: B&O)

Bra ljud och kort batteritid

Ett område som B&O tyvärr inte har gjort så mycket med är batteritiden, som fortfarande bara är fem timmar. Det är ärligt talat för lite i en värld där de flesta konkurrenterna ger åtta timmar på en laddning. Till H5 följde det med en specialdesignad ”ladd-kub”, E6 laddas i stället upp med en klämma som sätts fast på kabeln. Det fungerar, men känns som en liten efterkonstruktion. Varför är den här funktionen till exempel inte instoppad i fjärrkontrollen, som ändå är monterad på kabeln?

Lyckligtvis är en annan sak också oförändrad: ljudkvaliteten. Beoplay E6 låter helt enkelt utmärkt och ger både plats åt både de ljusa och djupa tonerna. Det finns detaljer i toppen och mellanregistret samtidigt som basen är stram utan att vara dominerande. Eftersom det är en Beoplay-produkt så kan ljudprofilen naturligtvis fintrimmas i Beoplay-appen. När E6 inte används kan de precis som H5 hängas runt halsen tack vare inbyggda magneterna. Samma magneter används för att enkelt stänga av dem – en smart och läcker designdetalj.

(Foto: B&O)

Slutsats

Annons: Artikeln fortsätter nedan

B&O Beoplay E6 är en välbehövlig förbättring av den förra Beoplay-modellen H5, som tyvärr led av dålig passform. Små plastvingar och en mjukare kabel gör E6 mycket mer användbar, även om batterilivslängden fortfarande är för kort. Den senare uppvägs dock av den strålande ljudkvaliteten som har blivit ett kännetecken för Beoplay-produkter. Beoplay E6 har ett klart och detaljerat ljud som samtidigt kan trycka till om det behövs.

I och med lanseringen av Beoplay E6 försöker Bang & Olufsen rätta till en av deras tidigare tabbar: de i övrigt så välljudande Beoplay H5. Detta lyckas de någorlunda bra med, även om det fortfarande finns småsaker som kan förbättras. Beoplay E6 bygger alltså på Beoplay H5, vilket ses på designen men också går att höra på ljudprofilen. De två modellerna har samma innanmäte, men skiljer sig ändå på ett par väsentliga punkter. H5 hade ganska så svårt att sitta kvar i hörselgången, men den här gången har B&O förbättrat komforten och passformen så att chansen för att propparna ska sitta kvar är mycket större. Utöver ett mindre urval av skum- och silikontoppar är E6 utrustad med små vingar, så att propparna griper tag om insidan på ytterörat. Det hjälper enormt. En annan och mindre synlig skillnad är kabeln som förbinder höger och vänster sida. Den är fortfarande överdragen av tyg, men inte alls lika grov vilket betyder att kabeln inte känns styv. Beoplay H5 trillade lätt ur öronen så fort man bara vred lite på huvudet. Det gör inte E6. Knapparna på fjärrkontrollen är inte heller lika hårda som de var på H5. [caption id="attachment_84155" align="alignnone" width="800"] (Foto: B&O)[/caption] Bra ljud och kort batteritid Ett område som B&O tyvärr inte har gjort så mycket med är batteritiden, som fortfarande bara är fem timmar. Det är ärligt talat för lite i en värld där de flesta konkurrenterna ger åtta timmar på en laddning. Till H5 följde det med en specialdesignad ”ladd-kub”, E6 laddas i stället upp med en klämma som sätts fast på kabeln. Det fungerar, men känns som en liten efterkonstruktion. Varför är den här funktionen till exempel inte instoppad i fjärrkontrollen, som ändå är monterad på kabeln? Lyckligtvis är en annan sak också oförändrad: ljudkvaliteten. Beoplay E6 låter helt enkelt utmärkt och ger både plats åt både de ljusa och djupa tonerna. Det finns detaljer i toppen och mellanregistret samtidigt som basen är stram utan att vara dominerande. Eftersom det är en Beoplay-produkt så kan ljudprofilen naturligtvis fintrimmas i Beoplay-appen. När E6 inte används kan de precis som H5 hängas runt halsen tack vare inbyggda magneterna. Samma magneter används för att enkelt stänga av dem – en smart och läcker designdetalj. [caption id="attachment_84154" align="alignnone" width="800"] (Foto: B&O)[/caption] Slutsats B&O Beoplay E6 är en välbehövlig förbättring av den förra Beoplay-modellen H5, som tyvärr led av dålig passform. Små plastvingar och en mjukare kabel gör E6 mycket mer användbar, även om batterilivslängden fortfarande är för kort. Den senare uppvägs dock av den strålande ljudkvaliteten som har blivit ett kännetecken för Beoplay-produkter. Beoplay E6 har ett klart och detaljerat ljud som samtidigt kan trycka till om det behövs.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Beoplay E6
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Bluetooth
  • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
  • Stänk- och dammsäker
  • Fjärrkontroll med tre knappar
  • Upp till 5 timmars batteritid
  • 21 gram
  • Webb: beoplay.com
Pris: 3 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.