TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Beats Fit Pro

Håller buller ute under träning

Beats Fit Pro har aktiv brusreducering och 3D-ljud. De sitter fantastiskt, men hur låter de?

forfatter
Publicerad 2022-04-15 - 22:15
Karakter
Beats Fit Pro
L&B tycker
Snygg passform, bra brusreducering och distinkt ljud. Rumsanpassat ljud kan vara intressant för vissa.
Saknar lite fyllighet och värme i röstregistret, kan låta lite vasst – särskilt med brusreducering aktiverad.
Specifikationer
 • Type: Helt trådlösa öronsnäckor
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentät: IPX4
 • Kodeker: AAC, SBC
 • Batteri: 6 t + 15 t m/ ANC, 7 t + 17 t u/ ANC
 • Vikt: 2 x 5,6g + 55,1 g (fodral)
 • Laddning: USB-C
 • Färger: Grå, svart, vit, lila
 • Web: apple.com
Riktpris: 2 495Pr. 2022-04-15 Produktsida

Apple-ägda Beats hävdar att Fit Pro är deras mest avancerade öronsnäcka hittills och riktar sig till aktiva användare och träningsnarkomaner. Och med 6–7 timmars speltid enbart i snäckorna och 2,5 gånger extra laddningar i etuiet bör du ha tillräckligt med krut för hela veckans träningspass.

Beats Fit Pro 3 lifestyle2 LB scaled 1
Redo för träningspasset med Beats Fit Pro. Foto: Beats

Vingar

Vad gäller utseendet påminner sportsnäckorna Beats Fit Pro om ett par Studio Buds, fast har ett par vingar så att de sitter bättre på plats i örat under träningen. Medan de äldre Powerbeats Pro har byglar som går runt öronen sitter vingarna på Fit Pro istället på insidan av ytterörats kant. Vingarna är böjbara och pressar utåt som en fjäder för att hålla öronsnäckorna ordentligt på plats.

Passformen är mycket bra och behaglig. Och så går det fort att sätta in dem! Medan det kan vara lite svårt att sätta fast Powerbeats Pro i och runt öronen så sitter Beats Fit Pro som gjutet direkt. Vingar på insidan av öronen är mycket lättare att sätta på plats än öronbyglar.

Precis som AirPods Pro har Beats Fit Pro små ventiler som förhindrar att det uppstår vakuumkänsla i öronen (lite som det känns att vara under vattnet), och det fungerar. Det uppstår helt klart mindre gnisselljud här än med vissa andra snäckor.

Beats Fit Pro settings 3
Beats Fit Pro stöder Spatial Audio med Dolby Atmos. Skärmbild: iPhone

Apple H1-processor

Beats Fit Pro använder H1-chippet från Apple, samma som sitter AirPods Pro och i den nyaste AirPods 3. Med det kan öronsnäckorna enkelt paras ihop med din iPhone enbart genom att hålla den intill. Du kan även kolla om öronkuddarna sitter korrekt eller om de måste bytas till en mindre eller större typ. Du kan automatiskt växla mellan iCloud-enheter och dela musiken med andra Apple-användare i närheten. Säg ”Hej, Siri” för att aktivera röststyrningen, och självklart kan du hitta dina öronsnäckor igen med appen ”Var är”.

Om du vill ha samma bekvämlighet med Android måste du först ladda ner Beats-appen. Sedan paras öronsnäckorna ihop automatiskt.

Spatial Audio

Apple Music-abonnenter kommer att uppskatta att Fit Pro stöder Spatial Audio, på svenska kallat Rumsanpassat ljud, kodat med Dolby Atmos-ljudspår. Det finns på utvalda musikutgåvor i Apple Music-katalogen och stöds av alla nyare Apple-enheter, inklusive Mac.

Med Spatial Audio känner du musiken utanför och runt huvudet. Ljudbildens fokus flyttas om du rör på huvudet. Du kan även välja att låsa ljudbilden. Det fungerar bara på iPhone och du låser genom att dra ner från skärmens övre högra hörn och hålla fingret på ljudnivåspaken.

Brusreducering och omgivningsljud

Andra funktioner som visas när du håller in ljudnivåspaken är brusreducering och ljudmarkering. Det senare kallas även omgivningsljud, och betyder helt enkelt att du släpper in omgivningen med förstärkning i örat, istället för att spärra ute den. Motsatsen till brusreducering alltså.

De här funktionerna finns även för Android-användare med Beats-appen.

Spårning saknas för Android

Medan de mer prisvärda Beats Studio Buds stöder spårning om man inte vet var man har lagt snäckorna saknas funktionen av någon anledning i den betydligt dyrare Fit Pro.

Beats Fit Pro Graabein
Beats Fit Pro sitter som gjutna i journalistens öron. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudet av Fit Pro

Medan jag inte gillade ljudet av Studio Buds var jag orolig för att Fit Pro skulle ha samma tunna, skarpa och skärande ljud. Som tur var inte.

Den djupa basen är rund och läcker, med ordentliga subwoofervibbar. Låten Lilith av den tuffa popstjärnan Halseys har massor av driv i botten. Men det man saknar lite är energi i mellanbasen. När bastrumman slår är det lite sladdrigare här än med Powerbeats Pro. Därför tycker jag att det funkar bättre att jogga till musiken med Powerbeats Pro.

Powerbeats Pro har även ett mer framträdande och stort mellanregister, där rösterna ligger. Det knyter ihop basen bättre med diskanten medan Fit Pro håller igen där. Det gör även att det lägre diskantområdet blir en aning hårdare med Fit Pro.

Om du lyssnar på orkestermusik kommer du sannolikt att tycka att blecket är lite för vasst i toppen med Fit Pro. Återigen låter det bättre med Powerbeats Pro, som allt som allt är en bättre öronsnäcka om du kan leva utan aktiv brusreducering och så kallat rumsanpassat ljud.

Ingen EQ

Om iPhone hade haft en manuell EQ skulle jag ha dragit ner lite vid 3–4 kHz. Tyvärr finns det bara förhandsinställda klanger och jag tycker inte att någon av dem gör vad jag vill. Bättre att låta bli för då blir dynamiken bättre också. Android-användare kan inte heller ställa in EQ.

Beats Fit Pro 3 Beats Fit Pro 4 Beats Fit Pro Beats Fit Pro in case LB scaled 1 Beats Fit Pro lifestyle5 LB scaled 1
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Beats Fit Pro är fantastiska sportproppar som gör vad de ska. De sitter väldigt bra och bekvämt i öronen och trillar inte ut när man tränar. Och så har de aktiv brusreducering så att du kan stänga ute resten av världen under träningspasset. Eller på flyget, för de kan även användas till annat än träning.

Batteritiden är bra, brusreduceringen fungerar som den ska och det finns generellt väldigt mycket bra man kan säga om Fits Pro. Ljudet är också ganska bra, med djup bas och distinkt klang.

Det saknas lite tryck i mellanbasen och det viktiga mellanregistret är lite tunt. Vi hade gärna velat att Fit Pro skulle låta lika bra som Powerbeats Pro.

Spatial Audio är en trevlig funktion, men det är inte säkert att du kommer att använda den så mycket.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Office-headset från B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen skapat ett headset för hemmakontoret och arbetsplatsen.
I vardagens buller behöver du de här! I vardagens trafik och oväsen är det på tiden att göra hörseln en tjänst. Här är vår Topp 10-lista över rekommenderade hörlurar och proppar med brusreducering.
Px8 är nytt flaggskepp från Bowers & Wilkins B&W lovar ännu bättre hörlursljud tack vare nya element med carbonmembran.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Följ Ljud & Bild