Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)

Musiken glöder

Audio-Technica Kokutan återskapar musiken med en varm glöd som i det närmaste makalös i den här klassen.

Skrivet av / 2021-12-02 - 09:01
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
Geir Gråbein Nordby

Den dyrare storebrodern till Asada Zakura heter Kokutan, eller ATH-AWKT om man föredrar den officiella modellbeteckningen. Men det är Kokutan som Audio-Technica hoppas att hörlurarna ska bli kända som i folkmun.

Audio-Technica ATH-AWKT Kokutan angle(2)
Foto: Audio-Technica

Namnet kommer från det randiga japanska ebenholtsträdet med samma namn och färgen är djupt mörkbrun, med ett ännu mörkare naturligt trämönster. Den halvklara lacken ger en ganska så matt yta, men i direkt solljus eller under en lampa får träkåporna en vacker glans. Den något billigare Asada Zakura är röd och kanske mer fotogenisk på bild, men i verkligheten tycker jag att Kokutan är ännu vackrare.

Läs också Slutna hörlurar som låter som öppna Audio-Technica Asada Zakura avslöjar varje musikproduktion kristallklart – som ett par öppna hörlurar hade gjort. Men de här passar ändå inte alla.

Konstruktion

Kokutan är ett mycket hårt träslag med hög densitet, det används ofta i träblåsinstrument. Det är tåligare än många andra träslag mot förändringar i temperatur och luftfuktighet, vilket gör att det passar för musiker som reser året runt med sina instrument. I ATH-AWAS har ebenholts valts för sina egenskaper att dämpa oönskade resonanser, så att ljudet kan återskapas så rent och naturligt som möjligt.

 

ATH-AWKT_sec_190913
53 mm-elementen sitter i kammare med dubbla luftdämpningssystem. Foto: Audio-Technica

Elementen är 53 mm stora, vilket ger en nästan 80 procent större membranyta att flytta luft med jämfört med standard 40 mm. Membranet kan därför utan ansträngning pressa ut större mängder luft. Syrefri koppar i hög 6N renhet används till talspolarna.

Kabinetten som elementen sitter i har ett dubbelt luftdämpningssystem i två separata akustiska kammare. Allt för att minimera över- och undertryck som uppstår i slutna högtalarkonstruktioner.

De billigare Asada Zakura har gångjärn i järn, medan Kokutan har en dyrare magnesiumlegering. Målet är detsamma: att minimera resonanser.

Audio-Technica Kokutan cable XLR Audio-Technica Kokutan cable jack
<
>
Balanserad, 4-stifts XLR-kabel. Foto: Audio-Technica

Inte för bärbart

ATH-AWKT har en impedans på 48 ohm, som i kombination med känsligheten 102 dB (1mW) gör dem relativt lätta att driva. Det ingår två 3 meter långa kablar, en obalanserad med 6,3 mm-jackkontakt och en balanserad med 4-stifts XLR. Inget minijack för bärbara bruk här, alltså.

Komfort och passform

AWKT är 10 gram tyngre än ”lillebror” AWAS (405 g), vilket innebär att de inte ställer upp i den lätta klassen. Men precis som sina syskon sitter de väldigt bekvämt runt öronen. De klämmer inte och även här är brusdämpningen måttlig jämfört med en del andra slutna kåpor. Men det räcker för inomhusbruk och förhindrar återkoppling genom en eventuell mikrofon, för de som ska göra en podd eller musikinspelning.

Audio-Technica Kokutan cushions
Kuddarna ligger väldigt skönt runt öronen. Foto: Audio-Technica

Så låter Kokutan

Lillebror ATH-AWAS låter oerhört dynamiskt och klockrent, på gränsen till sterilt, men i ATH-AWKT, alias Kokutan, har Audi-Technica värmt upp ljudet. Inte särskilt mycket, och inte alls så att musiken känns färgad på något sätt. Det är mycket mer subtilt än så.

Asada Zakura har ett kallare mellanregister än Sennheiser HD 800S, och även än Audio-Technicas egen och ännu bättre öppna rival: ATH-ADX5000. Kokutan har däremot mer fyllighet och vitalitet, och kan delvis utmana de öppna lurarna på det här området. Barytoner får mer kött på benen än med Asada Zakura, medan sopraner presenteras lite mjukare och rundare.

Audio-Technica Kokutan box
Hörlurarna ligger i en snygg trälåda. Foto: Audio-Technica

Klassiskt

The Armed Man med sopranen Lucy Kay, ackompanjerad av FILMharmonic Orchestra i Prag, låter läckert och luftigt, samtidigt som stråkarna har en varmare glöd än genom Asada Zakura. Det känns kanske som om man har flyttat ett par rader bakåt i konsertsalen, eftersom detaljer inte sticker ut lika nakna och knivskarpa som med Asada Zakura. När pukorna kommer in är de lite försiktigare här. Men det beror på att hörlurarna låter mindre skarpt och helheten är tveklöst bättre i mina öron.

Audio-Technica Kokutan side
Foto: Audio-Technica

Kokutan är också mindre kräsen när det gäller elektronik, eftersom en förstärkare med steril klang får lite extra glöd, medan en med mer fyllighet inte blir nämnvärt mer rosenröd. Med andra ord fungerar den varmklingande Auralic Taurus utmärkt även här, precis som med Asada Zakura.

Och medan den neutrala Sennheiser HDV 820 inte fungerar särskilt bra med de mindre modellerna så plockar Kokutan fram kvaliteterna ur den och återger musiken med den nödvändiga gnistan.

Audio-Technica Kokutan headband
Foto: Audio-Technica

Pop

Adeles röst i Oh My God från hennes nya album 30 låter ännu större, och det är mer energi i basgången här än med den billigare syskonmodellen. Tyvärr är låten i sig inte en av de mest dynamiska, den låter lite pressad i refrängen. Men det är mer plågsamt med Asada Zakura än med Kokutan. Det är mer förlåtande här.

Inte den hårdaste

Det bör dock påpekas att inte heller Kokutan är hörlurarna du ska ha om du vill dundra loss med ”skallebank-bas”. Då är Sony HDR-Z1R mycket mer massiv och fysisk, och även Focal Stellia har mer dynamik och bättre allroundegenskaper. Båda fungerar också bättre med bärbar utrustning, eftersom de är mer lättdrivna. Men Kokutan har en bättre tonal struktur i basen än Sonys lurar och en mer tämjd diskant än Focals. Vilket betyder att de definitivt bör övervägas.

 

Audio-Technica Kokutan angle
Foto: Audio-Technica

Slutsats

Audio-Technica ATH-AWKT, som även lystrar till smeknamnet Kokutan efter ebenholts-träslaget, är lika vackra som välljudande.

De blommar ut med en bra förstärkare och när de är som bäst låter de förförande vackert. Med en varm glöd i mellanregistret och en smörig diskant som få andra kan få till. Jag har nog aldrig hört slutna hörlurar med ett så vackert mellanregister!

Basen är fyllig och bra rent tonalt. Sammantaget kanske den saknar lite tyngd för de största basälskarna där ute, men om du ska sitta och njuta av musik timme efter timme så är Kokutan antagligen något för dig.

Karakter
Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan)
High End

Ljud & Bild tycker

En fantastisk musikalisk glöd kombineras med en upplösning och behärskning som få andra öppna hörlurar är kapabla till. Bastrycket är lite väl behärskat och det finns andra hörlurar det sprutar mer dynamik om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen