Produkter i detta test
Ännu en gång har du lovat dig själv att det här blir året när du släpar kroppen till gymmet och svettar bort några av de envisa kilona. Förra året gick det kanske inte så bra, men i år ska det bli annorlunda. En eventuell hjälp med att infria löftet till dig själv kan vara nya hörlurar, som med hjälp av dunket i hörselgången hjälper dig att få igång energin du behöver.
Eftersom de flesta mobiltelefoner i dag har hoppat över kontakten till trådbundna hörlurar så är det självklart att de ska vara trådlösa. Det finns flera varianter att välja mellan. Vissa föredrar modeller som täcker öronen, andra trivs bäst med de små propparna som sitter djupt inne i hörselgången. Vilket man föredrar är en smaksmak, men också en fråga om intensitet och hur mycket man svettas. Om du är typen som lunkar fram på ett löpband går det utmärkt att ha en modell som täcker öronen, men om du ger järnet och svettas så att det blir pölar på golvet bör du överväga proppar i stället – kåporna som täcker hela örat blir helt enkelt för varma, plus att de sällan är byggda för att tåla den ofrånkomliga svettningen.
Just svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.
Lyckligtvis är marknaden för trådlösa träningsproppar både stor och varierad. Priserna skiftar från ungefär en femhundring upp till ett par tusenlappar. I vårt test har vi försökt pricka in mellansegmentet, där vi anser att man bör få mest för pengarna. Men innan du går ut och handlar finns det några saker du bör tänka på.
Passformen
Det viktigaste med träningslurar är passformen. Eftersom de ska användas när du är fysiskt aktiv måste de sitta kvar i öronen. Dessutom är flera modeller utrustade med byglar som går hela vägen runt öronen, och en del har små silikonvingar på själva snäckorna som kniper åt i öronen.
På samma gång är det viktigt att de inte sitter för långt in och för tätt i hörselgången. Även om in-ear-hörlurar i allmänhet ska sitta ”tight” så är det inte alltid lika skönt när man tränar. Och det är fortfarande en fördel att kunna höra vad som händer runtomkring, särskilt om man har dem på sig ute i trafiken.
Ljudkvalitet
Men det räcker inte med att propparna sitter fast. Självklart ska de låta bra också. När vi går ner i pris kan det bli ett problem, och de olika ljudprofilerna passar inte alla lika bra. Några modeller har till exempel en tyngre bas. Och vill man bara sätta ett bra tempo så behöver ett plattare ljud inte spela så stor roll.
Skötsel och extrafunktioner
Nästa sak du ska tänka på är styrningen. Även om de testade modellerna är trådlösa så finns det fortfarande en sladd mellan höger och vänster propp. På den sitter en dosa som styr volymen, slår på/av och pausar musiken och ändrar låt. En del är små och väger lite, andra är stora och tunga.
Till sist är det värt att titta på potentiella extrafunktioner. Vissa modeller har anpassning av ljudet i en särskild app, och vissa har inbyggd pulsmätare. Är det något du behöver och villig att betala extra för? Och är det ens värt pengarna?
Nytt behöver inte vara bättre!
Eftersom det finns oändliga många trådlösa öronproppar på marknaden så är det inte alltid en fördel att köpa den senaste modellen om man har en sådan tur att man hittar en äldre på rea. Du kan nöja dig med förra årets modell om du hittar den i en fyndlåda.
Tänk på det här också …
I det här testet har vi enbart satsat på trådlösa hörlurar med kabel mellan propparna. Vi ser att fler och fler av tillverkarna har andra och nya funktioner i form av helt trådlösa lurar, så kallade Truly Wireless, vilket vi konstaterar att allt fler har på gymmen. De kan också vara värda att överväga eftersom de ger ännu större rörelsefrihet, priserna är dock ofta högre och batteritiden är sämre.
Produkter i detta test
Libratone Track+
För kort batteritid
Track+ ser bra ut och låter bra – synd att de inte spelar längre.
Jaybird Tarah Pro
Imponerende batterilevetid
Jaybird har koll på läget.
Audiofly AF100W MK2
Inte dumma alls
AF100W mk2 låter bra men saknar lite bas.
JBL Reflect Fit
Bygeln knäcktes
Sitter lite för stramt om halsen, men låter bra.
Sennheiser CX Sport
Skenet bedrar
CX Sport ser ut som billigt krafs, men överraskar positivt.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser