itemprop
Jabra Elite Active 75t

Överlägsna träningsproppar

Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

Effektiv ”passiv” brusreducering, enastående och gediget ljud, strålande batteritid. Vattentäta och sitter fast ordentligt i öronen, så de är perfekta för träning också.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt på propparna är lite besvärlig.

I vintras testade vi de trådlösa öronpropparna Jabra Elite 75t, som vi höjde till skyarna för dess synnerligen effektiva passiva brusreducering, utmärkta passform och enastående ljudkvalitet med massor av tyngd.

Nu är det efterträdaren Jabra Elite Active 75t som har landat på testbänken och vi ber en smula om ursäkt för att en genomläsning av detta test framkallar en svag känsla av déjà vu. Det är nämligen praktiskt taget ingen skillnad mellan de två produkterna, i synnerhet när det gäller ljudkvaliteten.

Förändringarna kan kort och gott sammanfattas så här: jämfört med föregångarna har Jabra Elite Active 75t fått IP57-klassning, vilket innebär att propparna nu är helt vattentäta i upp till 30 minuter om de sänks ner i en meter djupt vatten. Föregångarna var IP55-klassade och bara stänkskyddade. För det här nöjet får man betala ett par hundralappar extra. I övrigt är de två produkterna identiska.

Perfekt passform och vattentäta

Men även om detta i sig är en mindre förbättring så innebär den nya IP-certifieringen att Jabra-propparna passar extra bra för träning. Man kan svettas och springa runt i ösregn hur mycket man vill, vilket man gjorde klokt i att låta bli när man hade föregångarna i öronen. Man kan faktiskt ta ett bad med Jabra Elite Active 75t, helt utan vidare. Vilket vi har dokumenterat nedan med OnePlus 8 Pro, som också har blivit vattentät!

Elite Active 75t är dessutom behandlade med en speciell gummiyta som tillsammans med en tät passform håller dem kvar i örat under löpning och träning.

Precis som Elite 75t har Elite Active 75t tre olika EarGels, så att man kan anpassa dem efter alla öron. Då sluter öronpropparna nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud. Trots att Jabra Elite 75t inte har någon aktiv brusreducering. I stället kallar Jabra tekniken för passiv brusreducering, men för min skull får de kalla det vad de vill. Allt fungerar så bra att man verkligen kan behöva den inbyggda så kallade HearThrough-funktionen, som använder propparnas mikrofoner för att låta användaren höra sin omgivning samtidigt som musiken.

En subwoofer i öronen

Samma sak kan man göra när man använder propparna till mobilsamtal. Den funktionen heter Sidetone och gör att man hör sin egen röst, som annars lätt kan låta ihålig inuti ens huvud.

annons

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både för dig själv och samtalspartnern.

annons

Jabra Elite Active 75t har samma oerhört fina ljud som Elite 75t och den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Direkt ur kartongen är basen alldeles för framträdande. Det mullrar i botten, nästan som om bastrumman orsakar feedback via mikrofonen som den är inspelad med. Och röster kan låta lite skarpa. Med EQ-funktionen Smooth försvinner skärpan i rösterna, men inte puckeln i basen. Lyckligtvis kan man finjustera varje inställning själv och bara sänka basfrekvenserna en aning i 5-bands-EQ:n. Sedan sitter det.

Med rätt ljudinställningar kan Jabra Elite Active 75t låta väldigt balanserade och fina – eller vara så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen. Välj själv!

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp. Problemet är bara att det finns väldigt många olika funktioner och kombinationer på sådana här öronproppar, och Jabra är inget undantag. Ge dig själv lite tid att bekanta dig med dem.

annons

Slutsats

Strunta i att Jabra Elite Active 75t inte har aktiv brusreducering. I stället innebär en snudd på helt perfekt passform att den så kallade passiva brusreduceringen blir så effektiv att det är tur att man kan använda öronpropparnas fyra mikrofoner för att släppa in lite ljud från omgivningen.

Ljudkvaliteten är utmärkt och IP57-klassningen gör propparna helt vattentäta, plus att den nästa perfekta passformen gör att Jabra Elite Active 75t också är mer lämpade för deras verkliga syfte, nämligen att lyssna på musik eller prata när man tränar.

Om vi ​​ska komma på något att kritisera så får det vara den aningen komplicerade styrningen. Och att somliga kan tycka att de är lite för tunga i basen direkt ut kartongen – men det går lyckligtvis att justera.

Fakta

  • Typ: Helt trådlösa öronproppar
  • Bluetooth: 5.0
  • Vattentät: IPX57
  • Kodekar: AAC, SBC
  • Batteri: 4 h + 8 h från fodral
  • App: Jabra Sound+
  • Vikt: 2 x 7 g + 35 g
  • Laddkabel: USB-C
  • Antal örontoppar: 3
  • Webb: jabra.com

Bästa priser