Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Grupptest: 10 billiga öronproppar

Helt trådlöst – när plånboken får bestämma

Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!

Av / 2022-07-16 - 18:30
10 billiga öronproppar
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Ute på språng är öronproppar mycket bekvämare än ett par hörlurar, helt enkelt för att de tar så lite plats. När de dessutom är helt trådlösa, släpper du kabeltrasslet du känner från trådbundna och halv-trådlösa proppar, och det är ju skönt.

Tidigare var batteritiden ett problem med dessa, men nu är det inte längre ovanligt med både sex, sju och till och med tio timmars batteritid i själva öronpropparna, samt ett par extra laddningar från etuiet. Med andra ord kan du nu förvänta dig cirka 20–30 timmars total speltid innan du behöver ett vägguttag.

Läs också Åk inte på semester utan någon av de här hörlurarna Musik är viktigt året runt, men speciellt på sommaren är hörlurar ett måste. Här är våra favoriter med brusreducering.

Brusreducering – eller inte

Medan de bästa trådlösa öronpropparna kostar över 3 000 kronor finns det också mycket bra inköp för mindre än tusenlappen. Vilket är den prispunkt vi siktar in oss på i detta test, plus eller minus några hundralappar.

Några av öronpropparna har aktiv brusreducering, vilket kan vara trevligt när du flyger eller sitter länge på buss eller tåg. Men hur bra fungerar det egentligen i denna prisklass, och hur mycket stjäl det av budgeten till det viktigaste: nämligen ljudkvalitet och lyssningsglädje?

Trådlösa öronproppar och ljudkodekar

I denna prisklass skiljer det sig om tillverkare har inkluderat brusreducering eller inte, och du kommer också att se olika varianter av ljudförbättrande Bluetooth-kodekar som AAC och aptX. Om du använder iPhone bör du leta efter AAC, medan Android-användare kan använda båda. AptX låter ofta bäst av de två, men inte om öronpropparna i övrigt är mindre bra. Så stirra inte blint på kodekar, de är ingen garanti för bra ljud i slutänden. Om produkten å andra sidan bara har SBC-kodek är det god grund att bli skeptisk. Det krävs mycket för att få ut bra ljud av det.

Läs också Helt trådlösa öronproppar för musikälskare Mitt i julstressen? Här är öronpropparna som sänker pulsen och lyfter humöret.

Vattentålighet

Det kan vara en fördel att välja öronproppar som tål fukt, så att de klarar av regnigt väder och enstaka träningspass. IPX4 är bra, men om du ska utsätta dem för ihållande fukt kan du med fördel gå upp till IPX5. Om X ersätts med ett tal, till exempel IP55, betyder det att produkten också är skyddad från dammpartiklar, vilket då gör dem bättre skyddade från saltvatten och därmed också svett.

10 BASIC true wireless earbuds OVERVIEW
Foto: Camilla Larsen

Testkriterier: Ljudet är viktigast

Som alltid räknas ljudkvaliteten vid musikuppspelning mest, men vi kommer också att ta reda på hur bra rösten låter vid mobilsamtal och videokonferenser. Multipunktsanslutning är alltid bra, så att du kan vara uppkopplad mot din telefon och dator samtidigt. Detta gör det enkelt att växla mellan enheter om du plötsligt blir uppringd på Zoom eller Teams. Till exempel. Det bör dock sägas att endast en av modellerna i detta test stöder multipoint (Skullcandy Indy ANC), så man måste gå upp i pris för att detta ska vara vanligt.

Batteritiden är viktig, och vi vill naturligtvis berömma tillverkare som stoppar in extrafunktioner utan att det påverkar ljudkvaliteten nämnvärt.

De flesta öronproppar idag har touchkontroller som kan styra musik och samtal, men dessa är ofta besvärliga och används sällan, och inte något som undertecknad fäster stor vikt vid. Röststyrning kan vara trevligt, men förvänta dig att oftast ta fram din telefon när du behöver göra något.

Vad gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Och därför en utmaning att bedöma i någon större utsträckning.

Produkter i detta test

Creative Outlier Pro

Prispressande multikonstnär

Creative Outlier Pro tar itu med sina bröders svagheter och erbjuder bra ljud och fantastisk batteritid. Men med batteriet växer också storleken.

Bra ljud – och fantastisk batteritid! Bra nog talkvalitet och brusreducering för priset.
EQ-inställningar och 360-ljud kan inte användas utanför appen. Enormt etui! Något vasst ljud med brusreducering aktiverad.
Läs hela testet

Urbanears Boo Tip

Bara okej

Urbanears Boo Tip sitter bra i öronen och är lätta att använda, men de är helt befriade från spännande finesser, och ljudet är lika tråkigt.

Problemfri anslutning, fyllig bas. Ingenting sticker ut negativt i ljudbilden.
Ljudet är rent ut sagt lättglömt; platt och tråkigt. Något så ”lagom” har vi knappast hört förr.
Läs hela testet

OnePlus Nord Buds

Lysande ljud för pengarna

Med Nord Buds har OnePlus undvikit extrafunktioner och använt pengarna där det behövs mest: nämligen på ljudet.

Naturligt och fint ljud, med tillräckligt med energi i basrytmerna för att engagera. Bra talkvalitet och lång batteritid.
Saknar app med EQ-inställningar, och brusreducering hade varit trevligt.
Läs hela testet

JBL Tune 130NC

Det stora klippet

JBL Tune 130NC är bland de mest välljudande öronpropparna under tusenlappen, särskilt efter lite EQ-justering.

Redan bra ljud blir ännu bättre med EQ-inställningar - som är bäst i klassen. Brusreduceringen fungerar tillräckligt bra.
Den maximala ljudnivån är något låg, men den kan fixas med EQ. Talkvaliteten är helt okej, men inte lika bra i bullriga miljöer.
Läs hela testet

JBL Tune 230NC

Bra på musik, ännu bättre på tal

JBL Tune 230NC har bättre talkvalitet än många andra, och ljudmässigt är de ett starkt kort. Speciellt med en bra EQ.

Bra ljud, vilket blir ännu bättre med EQ-inställningar. Brusreduceringen fungerar, och talkvaliteten är bland de bästa i prisklassen. God komfort.
Ojusterad är basen lite tam.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Buds2

Samsungs bästa

Samsung Galaxy Buds2 gör väldigt mycket bra, har bra och fylligt ljud - och låter ännu bättre för dem som använder Samsung-mobil.

Mycket trevligt och naturligt ljud för musik. Väl fungerande brusreducering och medhörning. Sitter bra i öronen. Kan hittas med appen.
Talkvaliteten lider i bullriga miljöer. Endast IPX2-certifiering innebär att man måste vara försiktig med vatten.
Läs hela testet

Belkin Soundform Rise

Inte användarvänliga

Belkin Soundform Rise har bra och balanserat ljud, vilket fungerar bra till ”all” musik. Men en irriterande brist förstör hela upplevelsen.

Bra och balanserat ljud, särskilt med Android på grund av aptX. Talkvaliteten är bra, även i bullriga miljöer.
Anslutningen gick inte smidigt för oss, båda paren vi har fått testa har krånglat. Ingen AAC-kodek för iOS-användare, och ingen app för att exempelvis ställa in EQ. Kunde gott ha spelat ännu lite högre.
Läs hela testet

Skullcandy Indy ANC

För den som gillar bas!

Skullcandy Indy ANC har gott om tryck i basen, och nu är aktiv brusreducering äntligen på plats också.

Bra tryck i basen, många som gillar elektroniska rytmer och EDM-musik kommer att älska dessa. Bra talkvalitet och fungerande brusreducering. Trådlös laddning.
Den tunga basen är i mesta laget och drar uppmärksamhet från mellanregistret. Kvalitetsintrycket är inte särskilt bra.
Läs hela testet

Marshall Minor III

Fet design, tunt ljud

Marshall Minor III är bland de tuffaste trådlösa öronsnäckorna, rent utseendemässigt. Ljudmässigt snubblar de dessvärre före mållinjen.

Bra talkvalitet, mycket bekväm passform
Tunt ljud för musik, nästan helt frånvarande bas
Läs hela testet

Sudio E2

Skyhöga förväntningar – skapligt genomfört

Sudio E2 skryter bland annat med 3D-ljud och avancerade röstmikrofoner. I verkligheten är det ett helt ok köp.

Bra och balanserat ljud, extra rymdkänsla med Dirac och appstyrning ger tillgång till de viktigaste funktionerna.
Saknar ljudförbättrande ljudkodekar, vilket gör att det låter ganska tamt. Ej användarjusterbar EQ i appen.
Läs hela testet

3 reaktioner på ”10 billiga öronproppar”

  1. Stefan småberg

    Ni glömde de absolut bästa, soundcore liberty pro 3! Grymt ljud, bra app, HD ljud, bra mikrofon, bra brusreducerning och medhörning!

  2. Bra med prisvärda lurar. Undrar hur tex. Supra Nero-RX och/eller Zero-TX, samt Sony WF-C500 skulle stå sig mot dessa? L&B har ju testat dem förut, med gott resultat…

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen