TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Grupptest 10 billiga öronproppar

Helt trådlöst – när plånboken får bestämma

Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!

forfatter
Publicerad 2022-07-16 - 18:30
Produkter i testet
 • Marshall Minor III
 • Sudio E2
 • Belkin Soundform Rise
 • OnePlus Nord Buds
 • Samsung Galaxy Buds2
 • JBL Tune 230NC
 • Urbanears Boo Tip
 • JBL Tune 130NC
 • Skullcandy Indy ANC
 • Creative Outlier Pro
 • Ute på språng är öronproppar mycket bekvämare än ett par hörlurar, helt enkelt för att de tar så lite plats. När de dessutom är helt trådlösa, släpper du kabeltrasslet du känner från trådbundna och halv-trådlösa proppar, och det är ju skönt.

  Tidigare var batteritiden ett problem med dessa, men nu är det inte längre ovanligt med både sex, sju och till och med tio timmars batteritid i själva öronpropparna, samt ett par extra laddningar från etuiet. Med andra ord kan du nu förvänta dig cirka 20–30 timmars total speltid innan du behöver ett vägguttag.

  Läs också Åk inte på semester utan någon av de här hörlurarna Musik är viktigt året runt, men speciellt på sommaren är hörlurar ett måste. Här är våra favoriter med brusreducering.
  Bose NHC 700 SPREAD 2 59244 1920x1080 1

  Brusreducering – eller inte

  Medan de bästa trådlösa öronpropparna kostar över 3 000 kronor finns det också mycket bra inköp för mindre än tusenlappen. Vilket är den prispunkt vi siktar in oss på i detta test, plus eller minus några hundralappar.

  Några av öronpropparna har aktiv brusreducering, vilket kan vara trevligt när du flyger eller sitter länge på buss eller tåg. Men hur bra fungerar det egentligen i denna prisklass, och hur mycket stjäl det av budgeten till det viktigaste: nämligen ljudkvalitet och lyssningsglädje?

  Trådlösa öronproppar och ljudkodekar

  I denna prisklass skiljer det sig om tillverkare har inkluderat brusreducering eller inte, och du kommer också att se olika varianter av ljudförbättrande Bluetooth-kodekar som AAC och aptX. Om du använder iPhone bör du leta efter AAC, medan Android-användare kan använda båda. AptX låter ofta bäst av de två, men inte om öronpropparna i övrigt är mindre bra. Så stirra inte blint på kodekar, de är ingen garanti för bra ljud i slutänden. Om produkten å andra sidan bara har SBC-kodek är det god grund att bli skeptisk. Det krävs mycket för att få ut bra ljud av det.

  Läs också Helt trådlösa öronproppar för musikälskare Mitt i julstressen? Här är öronpropparna som sänker pulsen och lyfter humöret.
  5 true wireless ørepropper december 2021 - SPREAD

  Vattentålighet

  Det kan vara en fördel att välja öronproppar som tål fukt, så att de klarar av regnigt väder och enstaka träningspass. IPX4 är bra, men om du ska utsätta dem för ihållande fukt kan du med fördel gå upp till IPX5. Om X ersätts med ett tal, till exempel IP55, betyder det att produkten också är skyddad från dammpartiklar, vilket då gör dem bättre skyddade från saltvatten och därmed också svett.

  10 BASIC true wireless earbuds OVERVIEW
  Foto: Camilla Larsen

  Testkriterier: Ljudet är viktigast

  Som alltid räknas ljudkvaliteten vid musikuppspelning mest, men vi kommer också att ta reda på hur bra rösten låter vid mobilsamtal och videokonferenser. Multipunktsanslutning är alltid bra, så att du kan vara uppkopplad mot din telefon och dator samtidigt. Detta gör det enkelt att växla mellan enheter om du plötsligt blir uppringd på Zoom eller Teams. Till exempel. Det bör dock sägas att endast en av modellerna i detta test stöder multipoint (Skullcandy Indy ANC), så man måste gå upp i pris för att detta ska vara vanligt.

  Batteritiden är viktig, och vi vill naturligtvis berömma tillverkare som stoppar in extrafunktioner utan att det påverkar ljudkvaliteten nämnvärt.

  De flesta öronproppar idag har touchkontroller som kan styra musik och samtal, men dessa är ofta besvärliga och används sällan, och inte något som undertecknad fäster stor vikt vid. Röststyrning kan vara trevligt, men förvänta dig att oftast ta fram din telefon när du behöver göra något.

  Vad gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Och därför en utmaning att bedöma i någon större utsträckning.

  Produkter i testet

  Marshall Minor III

  Fet design, tunt ljud

  Marshall Minor III är bland de tuffaste trådlösa öronsnäckorna, rent utseendemässigt. Ljudmässigt snubblar de dessvärre före mållinjen.

  Bra talkvalitet, mycket bekväm passform
  Tunt ljud för musik, nästan helt frånvarande bas

  Sudio E2

  Skyhöga förväntningar – skapligt genomfört

  Sudio E2 skryter bland annat med 3D-ljud och avancerade röstmikrofoner. I verkligheten är det ett helt ok köp.

  Bra och balanserat ljud, extra rymdkänsla med Dirac och appstyrning ger tillgång till de viktigaste funktionerna.
  Saknar ljudförbättrande ljudkodekar, vilket gör att det låter ganska tamt. Ej användarjusterbar EQ i appen.

  Belkin Soundform Rise

  Inte användarvänliga

  Belkin Soundform Rise har bra och balanserat ljud, vilket fungerar bra till ”all” musik. Men en irriterande brist förstör hela upplevelsen.

  Bra och balanserat ljud, särskilt med Android på grund av aptX. Talkvaliteten är bra, även i bullriga miljöer.
  Anslutningen gick inte smidigt för oss, båda paren vi har fått testa har krånglat. Ingen AAC-kodek för iOS-användare, och ingen app för att exempelvis ställa in EQ. Kunde gott ha spelat ännu lite högre.

  OnePlus Nord Buds

  Lysande ljud för pengarna

  Med Nord Buds har OnePlus undvikit extrafunktioner och använt pengarna där det behövs mest: nämligen på ljudet.

  Naturligt och fint ljud, med tillräckligt med energi i basrytmerna för att engagera. Bra talkvalitet och lång batteritid.
  Saknar app med EQ-inställningar, och brusreducering hade varit trevligt.

  Samsung Galaxy Buds2

  Samsungs bästa

  Samsung Galaxy Buds2 gör väldigt mycket bra, har bra och fylligt ljud - och låter ännu bättre för dem som använder Samsung-mobil.

  Mycket trevligt och naturligt ljud för musik. Väl fungerande brusreducering och medhörning. Sitter bra i öronen. Kan hittas med appen.
  Talkvaliteten lider i bullriga miljöer. Endast IPX2-certifiering innebär att man måste vara försiktig med vatten.

  JBL Tune 230NC

  Bra på musik, ännu bättre på tal

  JBL Tune 230NC har bättre talkvalitet än många andra, och ljudmässigt är de ett starkt kort. Speciellt med en bra EQ.

  Bra ljud, vilket blir ännu bättre med EQ-inställningar. Brusreduceringen fungerar, och talkvaliteten är bland de bästa i prisklassen. God komfort.
  Ojusterad är basen lite tam.

  Urbanears Boo Tip

  Bara okej

  Urbanears Boo Tip sitter bra i öronen och är lätta att använda, men de är helt befriade från spännande finesser, och ljudet är lika tråkigt.

  Problemfri anslutning, fyllig bas. Ingenting sticker ut negativt i ljudbilden.
  Ljudet är rent ut sagt lättglömt; platt och tråkigt. Något så ”lagom” har vi knappast hört förr.

  JBL Tune 130NC

  Det stora klippet

  JBL Tune 130NC är bland de mest välljudande öronpropparna under tusenlappen, särskilt efter lite EQ-justering.

  Redan bra ljud blir ännu bättre med EQ-inställningar - som är bäst i klassen. Brusreduceringen fungerar tillräckligt bra.
  Den maximala ljudnivån är något låg, men den kan fixas med EQ. Talkvaliteten är helt okej, men inte lika bra i bullriga miljöer.

  Skullcandy Indy ANC

  För den som gillar bas!

  Skullcandy Indy ANC har gott om tryck i basen, och nu är aktiv brusreducering äntligen på plats också.

  Bra tryck i basen, många som gillar elektroniska rytmer och EDM-musik kommer att älska dessa. Bra talkvalitet och fungerande brusreducering. Trådlös laddning.
  Den tunga basen är i mesta laget och drar uppmärksamhet från mellanregistret. Kvalitetsintrycket är inte särskilt bra.

  Creative Outlier Pro

  Prispressande multikonstnär

  Creative Outlier Pro tar itu med sina bröders svagheter och erbjuder bra ljud och fantastisk batteritid. Men med batteriet växer också storleken.

  Bra ljud – och fantastisk batteritid! Bra nog talkvalitet och brusreducering för priset.
  EQ-inställningar och 360-ljud kan inte användas utanför appen. Enormt etui! Något vasst ljud med brusreducering aktiverad.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  3 svar på ”10 billiga öronproppar”

  1. Ni glömde de absolut bästa, soundcore liberty pro 3! Grymt ljud, bra app, HD ljud, bra mikrofon, bra brusreducerning och medhörning!

   Svara
  2. Bra med prisvärda lurar. Undrar hur tex. Supra Nero-RX och/eller Zero-TX, samt Sony WF-C500 skulle stå sig mot dessa? L&B har ju testat dem förut, med gott resultat…

   Svara

  Lämna en kommentar

  MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

  Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

  Spännande nyheter från Audio-Technica StreamSet-serien är speciellt gjord för proffsspelare och Twitch-strömmare.
  Unika hörlurar De här hörlurarna både ser fantastiska ut och låter bra. Och har ett utseende som bara instrumentmakare kan åstadkomma.
  Kineserna kan köpa OnePlus 11 redan på måndag Lanseringen sker mer än en månad före den globala lanseringen, som inte äger rum förrän den 7 februari.
  Det här har du inte fått för 1000 kronor förr Med FreeBuds 5i vill Huawei ge oöverträffad kvalitet för pengarna.
  Är Yamahas toppmodell toppen? Yamaha vill utmana premiumsegmentet med sina bästa öronproppar, TW-E7B.
  Följ Ljud & Bild