Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony HT-AX7

Sony HT-AX7: När hemmabion blir bärbar

Tänk om du kunde ta med dig bioupplevelsen vart som helst? Det är precis vad Sony lovar med sin senaste bärbara högtalare: HT-AX7.

Av / 2023-10-25 - 10:00
Sony HT-AX7
Geir Gråbein Nordby

Vid första anblicken kan man tro att HT-AX7 är en vanlig, bärbar Bluetooth-högtalare. Okej, högtalaren ser inte ut som något annat, med de två runda ”puckarna” på toppen. Men att detta skulle vara ett komplett, bärbart hemmabiosystem är det nog inte så många som tror bara genom att titta på det.

Utseendet och konstruktionen är däremot väldigt genomtänkt. De två runda skivorna på toppen är nämligen trådlösa högtalare. När de är dockade ovanpå den lilla soundbaren som är huvudhögtalaren står de och laddar. Men om du tar loss dem och placerar dem bakom dig förvandlas de till bakhögtalare. Som hjälper till att skapa en 360-graders ljudbild, där målet är att omsluta lyssnaren med surroundljud.

Hela konstruktionen är batteridriven och bärbar, så att du kan ta med dig ett komplett surroundsystem överallt.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Teknik på insidan

Sony HT-AX7 använder så kallad 360 Spatial Sound Mapping, som ska ge en enhetlig och omslutande ljudbild. I stället för att använda traditionella ljudformat som Dolby eller DTS har Sony utvecklat sin egen uppmixningsalgoritm. Resultatet? Ett stereoljudspår som känns som om det kommer från alla håll.

En viktig sak man ska tänka på är att högtalarna bara använder Bluetooth-anslutning, vilket gör dem idealiska för surfplattor, mobiltelefoner och bärbara projektorer. Även om detta är praktiskt när det gäller användarvänlighet och bärbarhet så är det en begränsning när det gäller anslutning till TV-apparater eller andra enheter som kräver HDMI. Tanken är att HDMI-anslutning är avsedd för stationär användning, och i så fall rekommenderar Sony att du köper en traditionell soundbar i stället.

Batteri och batteritid

Ett av de största problemen med bärbara enheter är hur länge man kan titta på film och TV innan batteriet tar slut. Sony gör ingen besviken. Med en påstådd batteritid på upp till 30 timmar ger HT-AX7 dig frihet att njuta av dina favoritfilmer, musik eller TV-program utan att oroa dig för att behöva ladda enheten upprepade gånger.

Och även om jag inte personligen har testat om den faktiskt håller 30 timmar i sträck så höll den i alla fall i en vecka när den användes sporadiskt.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Sony HT-AX7 i praktiken

Även om de tekniska specifikationerna kan vara imponerande på papperet så är det faktiska prestanda som räknas. Första gången jag hörde HT-AX7 var på en lyssningssession i London tidigare i höstas. Där var det en mycket imponerande ljudbild som demonstrerades. Även med bara tre högtalare kunde man känna ljudeffekterna som kom från alla håll. Placeringen av föremål i ljudbilden kändes inte slumpmässig, trots att det var ett stereospår som användes: på en tennismatch hörde man tydligt att bollen flög fram och tillbaka, och även i filmmusik återgavs placeringen av de olika elementen med stor övertygelse.

Efter att ha haft högtalaren själv ett tag är jag fortfarande imponerad av ljudbilden. Med bakhögtalarna placerade på varsin sida bakom mig (man ser på undersidan vilken som är vänster och vilken som är höger) är det ett stort och luftigt ljud som omger mig.

Sony-HT-AX7 Home Entertainment App GeirNordby
HT-AX7-högtalarna är enkla att ställa in via Sonys egen app, och batterierna sägs hålla i upp till 30 timmar (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Mobil-app

Med appen Sony Home Entertainment Connect kan du justera hur hög ljudnivå du vill ha från bakhögtalarna, hur mycket bas du vill ha samt hitta ett passande surroundläge (sound field).

Basen är inte den mest energiska, men balansen i ljudet är mycket bra. Dialogen är ren och tydlig, det finns gott om luft och basen är tillräckligt fyllig för att engagera. Mellanregistret och diskanten är nog det mest imponerande, med tydliga dialoger på TV och film, och även sångröster och musikinstrument framträder väl när man spisar musik.

360-graders ljudbild. Foto: Sony

Utrymme för förbättringar

Som med alla produkter finns det naturligtvis utrymme för förbättringar. Basfantaster tycker nog att djupbasen är tunn, men det är ett medvetet val från Sonys sida för att bibehålla enhetens kompakta storlek. I stället är mellanbasen och den övre basen förstärkt. Det ger en engagerande bas, men beroende på underlaget kan det låta lite färgat i vissa situationer. Jag skulle till exempel inte rekommendera att ställa HT-AX7 ovanpå en ihålig TV-bänk.

Dynamiken i ljudet kan också förbättras. Även om den övergripande ljudåtergivningen är imponerande, saknas det lite kontrast mellan starka och svaga partier.

Och även om surroundljudet är stort och imponerande så måste jag erkänna att jag inte riktigt har lyckats återskapa den bergfasta ljudbild som demonstrerades i London. Någon måste ha jobbat länge med att hitta rätt klipp till den demon, för mycket av innehållet från YouTube och Netflix känns lite slumpmässigt när det gäller vad som hamnar långt fram och långt bak i ljudbilden. Ofta ligger saker både framför och bakom, och omger lyssnaren mer vagt än exakt.

Men det är ändå ingen tvekan om att upplevelsen av film- och TV-innehåll är större och mer underhållande med HT-AX7 än med en vanlig Bluetooth-stereohögtalare av god kvalitet. Men låt oss hoppas att det så småningom kommer en liknande produkt som också kan utnyttja de metadata som finns i surroundljudspår som Dolby Atmos och DTS:X. Då krävs det antingen HDMI- eller WiFi-anslutning.

Sony Connection Sony Connection 2 Sony HT-AX7 app 1 Sony HT-AX7 app
<
>
Skärmbild: Android

Pris och värde

Priset på 7 500 kronor gör att Sony HT-AX7 placerar sig i premiumsegmentet. Med tanke på produktens unika egenskaper och tekniska finesser är den värd investeringen för många. Den som i stället vill ha en fullfjädrad hemmabioupplevelse i vardagsrummet kanske ska titta på andra alternativ. Till exempel Sony HT-A5000, JBL Bar 500 eller någon annan av de många fina soundbar-högtalarna vi har testat. Men för de som uppskattar bärbarhet och kvalitetsljud är HT-AX7 ett mycket intressant alternativ.

Sony HT-AX7 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sony HT-AX7 är inte bara en Bluetooth-högtalare, utan ett bärbart hemmabiosystem. Även om den kanske inte är perfekt för alla så fyller den ett viktigt tomrum på marknaden. Oavsett om du letar efter en bärbar högtalare till sommarstugan, något till sovrummet eller helt enkelt en ljudlösning för dina resor, är HT-AX7 ett bra alternativ. Med imponerande teknik, design och lång batteritid är det uppenbart att Sony fortsätter att vara relevanta inom audiovisuell innovation.

Karakter
Sony HT-AX7
Premium

Ljud & Bild tycker

Kompakt och bärbar design ger flexibilitet i olika miljöer. Enkel anslutning med Bluetooth och uppslukande 3D-ljud. Bra batteritid. Stöder inga surroundformat, bara uppskalning från stereo till surround. Ingen HDMI. Basen saknar djup. Priset kan tyckas lite högt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen