TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Q Acoustics Q Active 200

Inredningsvänliga engelsmän

De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.

Av / 2021-02-13 - 09:00
Q Acoustics Q Active 200
John Hvidlykke

Engelska Q Acoustics är kända för passiva högtalare som har ett bra förhållande mellan pris och kvalitet. Det märkte vi inte minst med toppmodellen Concept 500, som vann titeln Årets bästa i sin kategori. Nu har dock gänget i Woking gett sig på aktiva, trådlösa högtalare. Det första resultatet är kompaktmodellen Q Acoustics Q Active 200.

Det sitter tre element i det lilla kabinettet, men konfigurationen är lite ovanlig. En 4,5-tummare fungerar som subwoofer. Elementet sitter bakom bakplattan och spelar ut genom två springor på sidorna. Över 150 Hz delas ljudet till två platta 58-millimeters fullregister som sitter på rad på framsidan. Och från 5 kHz och uppåt är det bara det översta av de två elementen som spelar. Det finns ingen diskant i vanlig mening.

Ett 4-tums baselement bakom bakplattan fungerar som en subwoofer. (Foto: Q Acoustics)

Tanken bakom konfigurationen kan man läsa sig till i ett tekniskt whitepaper från Q Acoustics. De platta elementen är så kallade BMR-element (Balanced Mode Radiators). Sådana har en talspole som är stor i förhållande till dess diameter (32 mm) och kontrollerade stående vågor i det platta membranet ger en annan utstrålning av ljudet än man kan förvänta sig från ett element av den här storleken. Q Acoustics utlovar en 180-gradig ljudspridning i hela frekvensomfånget.

De två platta BMR-elementen sitter bakom ett fast galler på framsidan. (Foto: Q Acoustics)

Vart och ett av de tre elementen i Q Active 200 har sin egen förstärkare och allting är DSP-styrt och faskorrigerat. Hur mycket effekt varje element får säger specifikationerna ingenting om, men den totala effekten anges till 100 watt.

Livsstil

De två BMR-elementen på framsidan sitter bakom ett galler, skyddade från pilliga fingrar. Enheterna sitter monterade asymmetriskt och högtalarna är spegelvända så att de kan placeras med elementen närmare mitten eller ut mot sidorna, beroende på den personliga smaken och avståndet mellan högtalarna.

Q Active 200 finns med matt svart och matt vit finish. Nästan osynliga element och snyggt rundade hörn innebär att vi definitivt befinner oss i ”livsstils”-avdelningen. Vilket är bra, eftersom väldigt få enbart tittar på ljudet när de väljer högtalare.

Precis som vi har stött på i många andra trådlösa, aktiva stereohögtalare kopplas signalkällorna till en hubb, alltså en kopplingsbox, som sedan skickar vidare signalen trådlöst till högtalarna. Hubben har de ingångar man kan förvänta sig: analog, optisk digital och HDMI. Lite ovanligare är att den analoga ingången kan växlas över till en skivspelaringång. Bluetooth och Wi-Fi är finns som trådlöst. Spotify Connect är inbyggt och det finns stöd för Roon. Annars görs all strömning från mobil-appen och AirPlay 2 eller Chromecast (eller i värsta fall Bluetooth).

I hubben finns ingång för skivspelare – men det är fortfarande en bra idé att ställa högtalarna på en annan hylla! (Foto: Q Acoustics)

Q Active 200 kan styras med antingen Google Assistant eller Amazon Alexa. Men det är ett val man måste göra i förväg eftersom hubben bara stöder det ena eller det andra. Eftersom Amazon inte har varit intresserade av att göra en version som passar de nordiska länderna, medan Google Assistant förstår svenska, är valet givet.

Hubben fjärrstyrs med radiovågor och kan gömmas undan i ett skåp, vilket är en estetisk fördel. (Foto: Q Acoustics)

Speciella stativ

Q Acoustics Q Active 200 är tillräckligt kompakta för att ställas i eller på en hylla och tack vare den kontrollerade spridningen från basen genom springorna kan det till och med fungera. Men placering på ett stativ är ändå att föredra. Q Acoustics har ett par speciella stativ till Q Active 200, inspirerade av ”Tensegrity-stativet” till Concept 300. Stativen är eleganta och stabila men lägger till en sjättedel på priset för högtalarna.

Om man redan har Google Home – och tack vare smarta prylar är det snarare norm än undantag – är det enkelt att koppla in Q Active 200 i nätverket. Rent akustiskt bör man visa samma hänsyn som med andra stativhögtalare. Men om det inte finns nödvändigt utrymme – eller förståelse – för att högtalarna ska stå en bra bit ut från bakväggen och hörnen kan man justera basåtergivningen i tre steg med en omkopplare på baksidan.

Q Acoustics Q Active 200 är utpräglat diskreta och lättmöblerade. (Foto: Q Acoustics)

Ljudkvaliteten

Nu för tiden kan aktiva, digitala högtalare göra saker som skulle ha varit omöjliga med passiva konstruktioner med samma storlek och bestyckning. Till exempel att få ett fyratums baselement i ett kompakt kabinett att fungera som en subwoofer. Eller snudd på. Det spelar nämligen utmärkt bas utan problem hela vägen ner till gränsfrekvensen 46 Hz.

Q Acoustics utlovar ett stort perspektiv, tack vare de nästan rundstrålande MBR-elementen, och det löftet håller de riktigt bra. De små högtalarna lyckas fylla vardagsrummet med ljud på ett charmigt och närvarande sätt.

Om vi ska nämna det som Q Active 200 gör riktigt bra så är det akustisk musik och sång. ”Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, som jag ofta använder när jag testar, är intensiv och känslosam. Och Madonnas manipulerade röst i ”Dark Ballet” är helt torr och ren.

Läs också Q Acoustics Concept 500 Q Acoustics krossar sin budget-image med en toppmodell som är rena slagskeppet.

Inte för orkesterverk

Annorlunda blir det dock när vi kommer till tyngre och mer komplexa stycken. Det kan vara ”The Sound of Silence” i Disturbeds version, där sångrösten drunknar i orkesterns komprimerade ljud i de starka passagerna. Eller så kan det vara kombinationen av klassisk kinesisk orkester och synthesizers i Jean-Michel Jarres ”Fishing Junks at Sunset” från Concerts in China. Här lyckas högtalarna inte hänga med på vare sig dynamiken eller upplösningen. Inte på relativt måttlig volym heller. Det låter pressat och onyanserat. Och till detta kommer en tämligen ganska skarp klang i det övre mellanregistret när högtalarna pressas.

Man måste se saker ur dess rätta perspektiv och Q Active 200 har en relativt rimlig prislapp. Jag förväntar mig inte heller en avgrundsdjup bas eller ett knivskarpt djupperspektiv. Men jag måste säga att jag har hört bättre plånboksvänliga aktiva högtalare.

Konkurrenter

Att hitta aktiva, trådlösa högtalare med HD-strömning i den här prisklassen hade varit otänkbart för bara några år sedan. Men nu finns det ett växande antal konkurrenter, de flesta av dem är faktiskt danska. Om man kan leva med ett mer ”högtalarliknande” utseende och inte riktigt lika kompromisslös finish kan Dynaudio Xeo 20 vara ett mer dynamiskt alternativ. Och om det finns budget och utrymme för lite mer (och observera att Q Acoustics stativ inte ingår i priset) så kan DALI Callisto 2C spela både högre och djupare och göra det mycket mer upplöst än Q Active 200. Ska det vara superkompakt och diskret är KEF LS50 Wireless II ett annat och mycket relevant alternativ.

Slutsats

Att trådlösa högtalare har en ljus framtid framför sig råder det ingen som helst tvekan om, så det är förmodligen klokt av Q Acoustics att satsa på sådana. Och mycket har gjorts rätt i Q Active 200. De glider in utan protester i hemmet och att alliera sig med Google Home är ett plus när det gäller att integrera högtalarna med andra i hushållet eller i ett smart hem. Men jämfört med andra aktiva, trådlösa högtalare i samma prisklass har engelsmännens första försök på området svårt att klara sig hela vägen rent ljudmässigt.

Karakter
Q Acoustics Q Active 200
Premium

Ljud & Bild tycker

Mycket kompakt. Uppfriskande design. Enkel installation med Google Home. Kan användas med Roon. Begränsningar både längst upp och längst ned. Onyanserad återgivning. Kostar ganska mycket.

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Högtalarnas Rolls-Royce

För dyrt köp för de flesta

Sopar mattan med soundbar-högtalare – men det kostar!

Fyrverkeri i hemmabion

Välbalanserat filmljud

Bra soundbar för The Frame

Samma kvaliteter som de större modellerna

Bra ljud utomhus i sommar

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Rulla till toppen