Search
Generic filters

: Philips ShoqBox Mini BT2200

Trådlös granat till i poolen

Philips vattentäta Bluetooth-högtalare är inte lika explosivt farlig som den ser ut, men den låter bra.

Ljud & Bild tycker

Har allt viktigt och låter utmärkt för pengarna. Och så är den vattentät
Lite skrikig diskant och en smula dämpad bas. Spelar inte särskilt högt. Kort batteritid.
 • 1,5-tums fullregisterelement
 • 2,8-watts förstärkare
 • Maximalt ljudtryck: 81 dB
 • Klassning: IP67
 • Anslutningar: Bluetooth, aux (3,5 mm minijack), mikrofon
 • Batteritid: 4 timmar
 • Mått: 107 x 58 x 69 mm
 • Vikt: 200 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 600 kr

Holländska Philips gör elektronik av alla de slag – från glödlampor till röntgenapparater. Ljudprodukter har de också haft i sortimenten i en mansålder, även om ljudavdelningen i dag är en del av Gibson-koncernen som bland annat också ligger bakom Onkyo.

Philips ShoqBox Mini, som också bär det prosaiska namnet BT2200, är den minsta i ShoqBox-serien med trådlösa Bluetooth-högtalare. Precis som övriga medlemmar i serien är den vattentät (IP67) och tål alltså att hänga med ner till stranden eller fördriva tiden vid poolen. Som IP67-klassad tål den ”bara” att sänkas ner till en meters djup och bara i en halvtimme. Men eftersom den flyter på ytan finns det ingen risk för att den når botten.

Tack vare sin storlek och sitt robusta utförande är ShoqBox Mini perfekt på resan. Fast du ska nog låta bli att packa ner den i handbagaget om du ska flyga – särskilt om du har bråttom till planet. Högtalaren ser nämligen ut som en handgranat!

Bakom ett svart, fasetterat metallnät som går hela vägen runt sitter ett 1,5-tums mellanregisterelement. På baksidan sitter en slavbas. På toppen finns en av/på-knapp, Bluetooth-parkoppling/telefonsamtal och volymkontroll. Bakom en gummilocka i botten sitter en 3,5-mm minijack-kontakt för analogt ljud samt en microUSB-port för uppladdning. Batteritiden anges till fyra timmar. Den inbyggda förstärkaren är på 2,8 watt. Det är inte så mycket, men Philips/Gibson förtjänar beröm för att de erkänner det. Det hör nämligen till sällsyntheterna att effekten i små trådlösa högtalare anges över huvud taget. Tack vare en soft clipping-krets kan effekten utnyttjas till bristningsgränsen utan att förvrängningen blir katastrofal.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Som i alla pyttesmå högtalare är djupbas något som bara existerar i marknadsföringsfolkets fantasi. I bästa fall kan man hoppas på en godkänd mellanbas för att få en riktig tonal balans. ShoqBox Mini har ett ganska så spensligt ljud, vilket gör röster en aning tunna – även jämfört med andra småhögtalare som UE Roll. Bastunga låtar som Deadmau5:s ”Ghost ’n’ Stuff” är inte dess favoritmusik. För sådant får man helt enkelt gå upp i effekt och pris. Med visor och radionyheter går det bättre, och toppen hänger med – faktiskt nästan för bra.

Precis som snudd på alla andra Bluetooth-högtalare sprider ShoqBox Mini ljudet 360 grader. Men det är lätt att höra vilket som är fram och vilket som är bak på den. På framsidan, där det aktiva elementet sitter, är diskanten tydligast, medan det är mest bas när den vänder ryggen till. Det innebär att det går att anpassa tonbalansen efter smak och behag.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

ShoqBox Mini BT2200 har ett mer explosivt yttre än inre. Du får inga avancerade funktioner eller dundrande bas, och vi skulle kunna nämna en rad andra små trådlösa högtalare som gör det lika bra eller bättre. Men de har alla det gemensamt att de kostar mycket än Philipsen. För att vara en liten, billig Bluetooth-högtalare klarar den sig nämligen riktigt fint. Så om en dryg femhundring är max du vill betala för en resehögtalare, och du inte har någonting emot den paramilitära designen, så är ShoqBox Mini ett utmärkt val

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!