Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Bästa trådlösa ljudet hemma

De här högtalarna låter så bra att de för många kan ersätta en traditionell musikanläggning.

Det hetaste inom ljudområdet just nu är trådlösa högtalare. Antingen det är enstaka högtalare som spelar musik från din mobiltelefon eller lösningar som kan spela musik i flera rum samtidigt. Vi har därför ökat takten på vårt testande för att försöka hänga med i den flod av nya modeller som tillverkarna släpper. Tidigare i år har vi jämfört olika multiroom-system och resehögtalare som går ned i väskan, samt enstaka mer påkostade Bluetooth-högtalare.

Den här gången är det dags för högtalare man främst använder hemma. Det trådlösa i sammanhanget handlar om att det ska vara enkelt att ansluta till dem med sin portabla musikspelare. Inte att det är högtalare som man nödvändigtvis ska kunna bära runt på. Det finns dock undantag, med batteridrivna modeller som man kan bära ut på balkongen eller ta med sig till garaget. Men vill du kunna ta med dem på semestern ska du istället läsa testet av resehögtalare i sommarnumret.

Observera att du inte måste använda en mobiltelefon för att spela musik till dessa högtalare. Har du en bärbar dator med Bluetooth så går det alldeles utmärkt att använda den istället. Vi har också sammanställt en ordlista med några av de termer som vi slänger oss med i texterna.

 

TRÅDLÖS ORDLISTA

Bluetooth – En trådlös standard för att kommunicera på kortare avstånd, vanligen upp till 10 meter. Ett praktiskt sätt att koppla ihop mobilen med trådlösa hörlurar eller högtalare.

NFC – Near Field Communication. Ett enkelt sätt för apparater att kunna kommunicera utan att man behöver göra något annat än att röra dem vid varandra. För Bluetooth-enheter slipper du söka eller knappa in lösenord. De flesta nyare smartmobiler utom iPhone stöder NFC.

aptX – En kompressionsstandard lämplig för trådlöst ljud som ger bättre ljudkvalitet än vanlig Bluetooth. Både ljudkällan (mobilen) och mottagaren (högtalaren) måste stödja aptX. Mobiler som stöder det är bland annat HTC One, Samsung Galaxy S samt Sony Xperia Z Ultra och Z2.

annons

AirPlay – Apples standard för att strömma musik från sina bärbara enheter och datorer till kompatibla högtalare eller förstärkare. Använder wifi vilket ger bättre räckvidd och bandbredd än Bluetooth.

annons

 

TESTKRITERIER

Det här testet fokuserar på trådlösa högtalare för hemmet. Även om vissa har batteri och kan bäras runt är de för stora att ta med sig i ryggsäcken. De är i en prisklass som gör att de, för de allra flesta, låter tillräckligt bra för att kunna ersätta en traditionell stereoanläggning. Vi har bedömt hur lätta de är att installera och handha, vilka finesser de har och vilka ljudkällor man kan använda. För att bedöma ljudkvaliteten har vi spelat krävande musik av bra teknisk kvalitet över bästa möjliga uppkoppling. Slutligen har vi satt ett slutbetyg där vi även vägt in prislappen.

Produkter i testet
Marshalls högtalare blir bärbar så att du kan skrämma grannarna på campingen också.

Vi har tidigare testat Marshall Stanmore som är en seriös rockrökare för hemmabruk. I år har de kapat sladdarna och gjort en bärbar modell i samma storlek som den minsta hemmahögtalaren Acton. Som vanligt får man nästan en nostalgisk tår i ögat när man ser omsorgen om detaljer. Tygfronten med den klassiska logotypen, den läderklädda utsidan och nu även ett bärhandtag som känns som ett gitarrband. Dessutom är den så solid att man säkert kan använda den för att knäcka kokosnötter.

Kvalitetskänslan fortsätter på ovansidan där reglagen för volym och tonkontroll har den rätta känslan och alla knappar är av metall. Ingen målad plast så långt ögat kan se. Vill man koppla in den med Bluetooth är det bara att trycka på en knapp och köra. Föredrar man att koppla in ljudkällan med sladd medföljer en läcker spiralsladd i samma utförande som högtalaren. Allting känns genomtänkt, pålitligt och så enkelt som möjligt.

Det är lika bra att stöka över det med en gång. Om du vill sitta och lyssna på alla detaljer i obskyra jazzinspelningar så ska du välja en annan högtalare. Den här högtalaren är gjord för att spela högljudd och tuff musik. Och det gör den alldeles utmärkt. Gitarrerna låter lika råa som de ska och trummorna dundrar så öronen fladdrar. Däremot får man inse att det mindre formatet gör att den låter mindre bombastiskt och inte lika öronbedövande högt som sina nätanslutna storebröder.

 

Slutsats

Ska man sitta ute i trädgården och dricka bourbon med polarna och lyssna på gammal hederlig metal behöver man en högtalare som pallar trycket. Och det gör Marshall Kilburn med besked. Det är en stentuff högtalare med hög byggkvalitet och en känsla för detaljer som få andra. Den spelar dessutom så högt och rått att man nästan blir besviken om inte grannarna klagar. Den inte bara spelar rock’n’roll, den ÄR rock’n’roll. Vill man lyssna på mesig musik får man köpa något annat.

Betyg
 • Uteffekt: 2x5 + 1x15 W
 • Anslutningar: BT 4,0 EDR, Aux
 • Batteri: 20 timmar
 • Mått: 24 x 14 x 14 cm
Pris: 2700 kr
PlusMycket påkostat utförande och läcker design. Låter lika rock’n’roll som den ser ut. Utmärkt batteri som räcker hela helgen.
MinusPassar inte med alla musikstilar. Inte samma volymresurser som storebröderna.
Med oslagbart många musikkällor och ett imponerande ljud blev X77 snabbt vår favorit.

Sonys X-serie brukar imponera på oss i testerna. X33 vann årets test av resehögtalare och nu är det dags för den större 7-modellen. Den har samma fyrkantiga form med fasade kanter som rundar av utseendet. Trots plasten känns den mycket pålitlig och när man försöker lyfta den inser man att det är långt från en tom plastburk. Om inte annat tillför det kraftiga batteriet en del vikt. Baksidan har en laddningsport för USB-enheter samt en utfällbar antenn för bättre wifi-mottagning.

X77 är nämligen inte bara en Bluetooth-högtalare utan kan kopplas samman med Sonys nyare soundbar- och hemmabio-högtalare för att få ljud i flera rum samtidigt. Genom Sonys app kan man inte bara ställa in multiroom utan även välja ljudprofiler för högtalaren. Den har också som enda högtalare i testet stöd för Spotify Connect, Google Cast samt AirPlay! Ovansidan av högtalaren har touchknappar för att välja ljudkälla samt volymreglage om man inte vill leta efter mobilen.

Sony SRS-X77_W_Situation_02

Det finns visserligen inte stöd för aptX, men dock den mer ovanliga LDAP som också ger bättre ljud över Bluetooth. Sony har även byggt in flera ljudförbättrande tekniker för att försöka återställa komprimerat ljud. Och det lyckas X77 bra med. Den har ett stort och rikt ljud med en oväntat djup bas som kan få bordet att skallra. Och till skillnad från konkurrenterna så har den inga direkta svagheter utan spelar glatt olika genrer som de ska låta.

 

Slutsats

Detta är den enda högtalaren i testet med ett brett stöd för olika överföringstekniker. Förutom Bluetooth kan man använda Spotify Connect, Google Cast och AirPlay. För att inte tala om att man kan koppla in den i Sonys multiroom-system. Med ett diskret utseende, relativt kompakt format samt batteridrift är den praktisk också. Ljudet är kraftfullt och engagerande utan att överdriva. Det gör att X77 till råga på allt låter fantastiskt bra med alla typer av musik.

Sony SRS-X77_W_White_front

annons
annons
Betyg
 • Uteffekt: 40 W
 • Anslutningar: BT, Wifi, Ethernet, Aux
 • Batteri: 10 timmar
 • Mått: 30 x 13 x 6 cm
Pris: 3300 kr
PlusKraftfullt ljud trots kompakt format. Väldigt många musikkällor. Kan kopplas till multiroom-lösningar.
MinusDen blanka plasten är en magnet för fingeravtryck.
Som den mobila högtalaren i ett multiroom-system har den sin roll, men knappast för sig själv.

Vi har tidigare testat de tre större högtalarna i Denons Heos multiroom-system. Minstingen tycker vi funkar bra i det här testet om man kompletterar med GoPack, som både ger batteridrift och Bluetooth. Tack vare att den är fuktskyddad gör det även att man kan ta med den ut eller till badrummet när man vill njuta i badet. Plasthöljet ser inte så kul ut, men den är åtminstone stabilt byggd, och metallnätet framför högtalarelementen gör att den ändå ser helt acceptabel ut.

Denon HEOS 1 WH_L_2

Man kommer inte långt med högtalaren utan att koppla den till nätverket. Det är ändå en multiroom-högtalare. Det görs märkligt nog med hjälp av appen och en sladd mellan hörlursutgången och aux-ingången. Appen har även en mängd musiktjänster som Spotify, Tidal och Soundcloud. Stoppar man in Bluetooth-adaptern från GoPack i USB-kontakten får man även med ett gummilock som skyddar ingångar och knappar från fukt. Däremot är volymknapparna på ovansidan fortfarande åtkomliga.

Denon HEOS 1 BK_HEOS1PACKBK_O_5

En fördel med högtalaren är att man kan spela musiken via nätverket när man är hemma vilket ger lite bättre ljud än via Bluetooth. Men det är ingen jätteskillnad då detta trots allt är den minsta högtalaren i serien. Vi är därför inte lika imponerade av ljudet som från de två största modellerna. Heos 1 har sina ljusa stunder, exempelvis med jazz. Men med tyngre musik låter basen för klen och den lyckas helt enkelt inte få musiken att låta engagerande. Detta är mer en högtalare för bakgrundsmusik.

Denon HEOS 1 WH_O_3

 

annons

Slutsats

Sett för sig själv är Heos 1 inte speciellt tilltalande då den är lite krånglig att installera och ljudet är inte speciellt imponerande. Inget man har i bokhyllan som enda musikmaskin. Men lägger man till GoPack så blir den plötsligt batteridriven. Och tack vare att den är fuktskyddad så har man genast en högtalare för balkongen eller badet. Dessutom får man inte glömma att den kan kopplas ihop med tre större modeller så att man får musik i alla rum. I det sammanhanget har den absolut sina ljusa stunder.

annons

Betyg
 • Uteffekt: Ingen uppgift
 • Anslutningar: BT, Wifi, USB, RJ45, Aux
 • Batteri: 6 timmar
 • Mått: 19 x 13 x 13 cm
Pris: 2700 kr
PlusKan kopplas ihop med Heos multiroom-system. Fuktskydd gör den lämplig även för balkong och badrum. Batteripack är ett valfritt tillbehör.
MinusInstallationsförfarandet är lite märkligt. Inte tillräckligt engagerande för aktivt musiklyssnande.
Samsung R6 Multiroom 360
Rundstrålande rymdägg
Samsungs futuristiska multiroom-högtalare klarar sig bra på egen hand också.
Geneva Lab AeroSphere Small
Snyggt och smart
En ljudskulptur som sprider välljud i alla riktningar, men behöver hjälp av storebror för basen.
Audio Pro Addon T14
Seriöst partyljud
Audio Pro måste ha använt svart magi för att få sådant bastryck från så små högtalare.
Philips Fidelio BTS7000
TV-vänlig stereo
Philips högtalare fungerar mycket bättre som TV-högtalare än som musikanläggning.
Harman Kardon Onyx Studio
Kraftfull och enkel
En prisvärd och snygg högtalare som tyvärr tappat magin dess storebror hade.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.

  Ny highend-referens

  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.