TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Geneva Acoustica Large

Den bästa kompakta designhögtalaren

Den är liten och läcker men spelar med självklar auktoritet. Och kostar mindre än man skulle kunna tro.

forfatter
Publicerad 2017-10-26 - 15:35
L&B tyckerblank
blank Raffinerad och balanserad ljudbild med fyllig klang och häftig bas. Mycket bra pris för så välgjord kvalitet.
blank Inget wifi eller multiroom.
Specifikationerblank

Geneva Acoustica Large
Bluetooth
Linjeingång
Google ChromeCast Audio USB-ingång
Vit, röd, svart eller brun
17,6 x 23,5 x 14,9 cm

Riktpris: 2200Pr. 2017-10-26 Produktsida

Vi brukar inte ha särskilt höga förväntningar på Bluetooth-högtalare vi får in för test. De flesta av dem är hopsatta av gjuten plast, ibland billig lättmetall, och snyggt inpackade i en glansig kartong.

Undantaget är när det dyker upp högtalare från schweiziska Geneva. De satsar gärna lite mer på ljudet än många andra och klarar sig ofta bra i tester.

De har genomgått en stilmässig förändring sedan de första fyrkantiga högtalarna i högglanslack eller träfaner. Ta till exempel de runda AeroSphére-högtalarna, som är Genevas multiroom-system.

Den här gången tar de designen i en ny riktning. Med strama linjer och perforerat konstläder i flera färger, ett utseende som debuterade i den lilla radion Touring S.

Acoustica Lounge är den första högtalaren i en ny serie. Med borsta aluminium och färgat konstläder hela vägen runt.

Kompakt och läcker

Det är en relativt liten högtalare, tänk Sonos Play:3 eller Bose SoundLink. Och den är stationär, inte bärbar.

Lounge, som framifrån är lika stor som ett aningen krympt A4-papper, ska ställas på en hylla eller i möbel där ljudet kan stråla obehindrat ut i rummet.

Högtalaren har knappar på ovansidan för att vara enkel att använda och ingång för en extern ljudkälla via en 3,5 mm minijack-kontakt på baksidan. Den har även USB-kontakt som laddar mobilen och går att använda med en Chromecast Audio-dongel för trådlös streaming.

Stenhårt och raffinerat ljud

Kvalitetsintrycket är övertygande och högtalaren är läcker att titta på. Man behöver bara hitta en passande färg, så smälter den in fint i moderna hem.

Högtalaren har två högtalarelement och en basreflexport på baksidan. Ett 100 mm baselement och en 19 mm diskant åstadkommer en förbluffande tuff ljudbild. Lilla Lounge låter verkligen som något mycket större och kan spela högt. Inte lika öronbedövande som en Klipsch- eller Naim-högtalare, men priset är också ett helt annat.

Geneva hävdar högtalaren ska klara bastoner ända ner mot 50 Hz, som är den lägsta oktaven ett piano har och mitt i registret för basgitarrer och bastrumma.

Det måste naturligtvis provas, så en jazztrio bestående av piano, trummor och bas fick äran att debutera på Acoustica Lounge. Jag kan inte minnas att Keith Jarrett, Charlie Haden och Jack DeJohnette någonsin har låtit bättre i en liten Bluetooth-högtalare.

Man kan följa varje nyans i Steinway-flygeln, från topp till botten, och ståbasen i de lägsta oktaverna utan ansträngning. Den saknas lite nyanser i diskanten om man jämför med exempelvis Geneva Classic S och Audio Pro C5, vilket ger en något mörkare klangbalans, men det gör ingenting.

För med den strama basen kommer en stor ljudbild som innehåller massor av detaljer och ger en raffinerad klang som nästan är omöjligt att inte gilla.

Det är nästan sensationellt att högtalaren inte kostar mer.

En vända med Diana Krall och en 180-graders U-sväng till klassisk musik med sopraner, tenorer och stråkar lät så övertygande att jag tror att detta måste vara den mest prisvärda Bluetooth-högtalare som finns på marknaden just nu.

Klassens bästa trådlösa högtalare

Geneva Acoustica Lounge är ingen stor historia. Och inte kostar den hela världen heller. Men kors, en sådan ljudkvalitet! Om det finns en bättre Bluetooth-högtalare för de här pengarna så vill jag gärna veta det. Till dess är detta det bästa köpet av alla små stationära och trådlösa högtalare. Välj bara färg, resten är en no-brainer.

picture1 picture2
<
>
Finns i rött, vitt, svart och brunt konstläder.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
blank
Danskt åskmuller Danska Vestlyd är ett nytt högtalarmärke med högljudda ambitioner. Vi har testat toppmodellen.
blank
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild