Search
Generic filters

test : Geneva Acoustica Large

Den bästa kompakta designhögtalaren

Den är liten och läcker men spelar med självklar auktoritet. Och kostar mindre än man skulle kunna tro.

OKtober 2017Geneva Acoustica Large

Ljud & Bild tycker

Raffinerad och balanserad ljudbild med fyllig klang och häftig bas. Mycket bra pris för så välgjord kvalitet.
Inget wifi eller multiroom.
Geneva Acoustica Large
Bluetooth
Linjeingång
Google ChromeCast Audio USB-ingång
Vit, röd, svart eller brun
17,6 x 23,5 x 14,9 cm

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2200 kr

Vi brukar inte ha särskilt höga förväntningar på Bluetooth-högtalare vi får in för test. De flesta av dem är hopsatta av gjuten plast, ibland billig lättmetall, och snyggt inpackade i en glansig kartong.

Undantaget är när det dyker upp högtalare från schweiziska Geneva. De satsar gärna lite mer på ljudet än många andra och klarar sig ofta bra i tester.

De har genomgått en stilmässig förändring sedan de första fyrkantiga högtalarna i högglanslack eller träfaner. Ta till exempel de runda AeroSphére-högtalarna, som är Genevas multiroom-system.

Den här gången tar de designen i en ny riktning. Med strama linjer och perforerat konstläder i flera färger, ett utseende som debuterade i den lilla radion Touring S.

Acoustica Lounge är den första högtalaren i en ny serie. Med borsta aluminium och färgat konstläder hela vägen runt.

Kompakt och läcker

Det är en relativt liten högtalare, tänk Sonos Play:3 eller Bose SoundLink. Och den är stationär, inte bärbar.

Lounge, som framifrån är lika stor som ett aningen krympt A4-papper, ska ställas på en hylla eller i möbel där ljudet kan stråla obehindrat ut i rummet.

Högtalaren har knappar på ovansidan för att vara enkel att använda och ingång för en extern ljudkälla via en 3,5 mm minijack-kontakt på baksidan. Den har även USB-kontakt som laddar mobilen och går att använda med en Chromecast Audio-dongel för trådlös streaming.

Stenhårt och raffinerat ljud

Kvalitetsintrycket är övertygande och högtalaren är läcker att titta på. Man behöver bara hitta en passande färg, så smälter den in fint i moderna hem.

Högtalaren har två högtalarelement och en basreflexport på baksidan. Ett 100 mm baselement och en 19 mm diskant åstadkommer en förbluffande tuff ljudbild. Lilla Lounge låter verkligen som något mycket större och kan spela högt. Inte lika öronbedövande som en Klipsch- eller Naim-högtalare, men priset är också ett helt annat.

Geneva hävdar högtalaren ska klara bastoner ända ner mot 50 Hz, som är den lägsta oktaven ett piano har och mitt i registret för basgitarrer och bastrumma.

Det måste naturligtvis provas, så en jazztrio bestående av piano, trummor och bas fick äran att debutera på Acoustica Lounge. Jag kan inte minnas att Keith Jarrett, Charlie Haden och Jack DeJohnette någonsin har låtit bättre i en liten Bluetooth-högtalare.

Man kan följa varje nyans i Steinway-flygeln, från topp till botten, och ståbasen i de lägsta oktaverna utan ansträngning. Den saknas lite nyanser i diskanten om man jämför med exempelvis Geneva Classic S och Audio Pro C5, vilket ger en något mörkare klangbalans, men det gör ingenting.

För med den strama basen kommer en stor ljudbild som innehåller massor av detaljer och ger en raffinerad klang som nästan är omöjligt att inte gilla.

Det är nästan sensationellt att högtalaren inte kostar mer.

En vända med Diana Krall och en 180-graders U-sväng till klassisk musik med sopraner, tenorer och stråkar lät så övertygande att jag tror att detta måste vara den mest prisvärda Bluetooth-högtalare som finns på marknaden just nu.

Klassens bästa trådlösa högtalare

Geneva Acoustica Lounge är ingen stor historia. Och inte kostar den hela världen heller. Men kors, en sådan ljudkvalitet! Om det finns en bättre Bluetooth-högtalare för de här pengarna så vill jag gärna veta det. Till dess är detta det bästa köpet av alla små stationära och trådlösa högtalare. Välj bara färg, resten är en no-brainer.

picture1 picture2
<
>
Finns i rött, vitt, svart och brunt konstläder.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.