Ibland lönar det sig att tänka utanför boxen. Bokstavligen. För som vi alla vet är det vanligt att stoppa in strömförsörjning och förstärkare i högtalarna när man gör en aktiv version. Om man gör det från grunden, alltså sätter sig ner vid ritbordet och designar en aktiv högtalare från scratch så kan det fungera alldeles utmärkt.
Men om man ska göra en passiv högtalare aktiv krävs det en del modifieringar som inte nödvändigtvis är en fördel för ljudkvaliteten. Eftersom högtalaren egentligen då är byggd som en passiv högtalare – låt oss för diskussionens skull säga att det är en tvåvägshögtalare vi pratar om – så får dess ljudmässiga egenskaper tåla en kompromiss.
Med en förstärkarmodul till varje element plus en strömförsörjning till alltihop stjäl man av högtalarens innervolym, vilket innebär att man måste göra modifieringar för att kompensera för den förlorade volymen.
I en stor golvhögtalare är problemet mindre, eftersom det i normala fall finns gott om plats för förstärkarmoduler.
I Dynaudio Confidence 20 finns det inte hur mycket plats som helst. Även om det är en relativt stor tvåvägs stativhögtalare. När Dynaudios ingenjörer skulle göra en aktiv version kunde de ha följt samma recept som alla andra, men eftersom de vet lika väl som vi att en invändig modul har sina klara begränsningar så valde de att tänka utanför boxen.
Confidence 20A är i grund och botten identisk med den passiva versionen. Högtalaren har samma fenomenala Esotar3-diskant i toppen och Dynaudios 18 cm NeoTec mellanregister/bas. Allt i ett 52 cm högt kabinett, med en basreflexport i botten och elementen monterade på en resonansfri baffel framför själva kabinettet.

Pascal klass D-moduler
Den aktiva versionen har ingen elektronik på insidan. Inte ens ett delningsfilter. I stället har Dynaudio placerat all elektronik i högtalarstativen. Det sitter två förstärkarmoduler i varje stativ, som är fastbultat i högtalarkabinettet och inte kan demonteras.
Den fiffiga lösningen med förstärkarna i stativen har gjort det möjligt för Dynaudio att bevara Confidence 20:s otvivelaktiga egenskaper med bekvämligheten av skräddarsydda förstärkare.
Det har inte bara gjort högtalaren aktiv, den har också fått djupare basrespons, bland annat.
Vid 33 Hz har den sjunkit med 3 dB och vid 30 Hz med 6 dB. Som jämförelse kan en passiv Confidence 20 klara 42 Hz vid –3 dB.
Förstärkarmodulerna i stativen kommer från danska Pascal och är byggda kring en klass D-modul med 400 watt till mellanregister/bas och 150 watt till Esotar3-diskanten.
Det är förmodligen betydligt mer effekt än vad de flesta ägarna av ett par passiva Confidence 20 har till sitt förfogande.

Balanced only
Utöver förstärkarmodulerna på insidan av pelaren finns det kontakter för ljudsignalen på baksidan. Där finns en uppsättning analoga ingångar och en uppsättning digitala. Båda använder balanserade XLR-kontakter. Om man kör en digital signal rakt in i den ena högtalaren kopplar man ihop den andra med en balanserad, 110-ohms AES3-kabel.
Digitala ljudkällor och DACar med volymstyrning i 110 ohms utgångar är inte vanliga i hifi-världen, så för de flesta är det de analoga ingångarna som gäller.
Dit kopplar man en kabel från en analog utgång med volymkontroll, från en förförstärkare, DAC eller streamer, med en XLR-kabel till varje högtalare. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon volymkontroll eller gain-justering i högtalarna.
Signalbehandlingen görs med 24 bit/192 kHz-upplösning och användaren har en möjlighet att justera den analoga ingångskänsligheten i tre steg, den totala balansen samt välja samplingsfrekvensfilter på baksidan av stativet. LED-ljuset kan släckas och det finns en omkopplare för DSP-baserad anpassning till högtalarnas placering: fristående, vägg och hörn, där gränsen för vägg- och hörnplacering uppskattas till 50 cm.
Välbekant teknik
Elementen i Confidence 20A känner vi igen. Esotar 3-diskanten är densamma som i Confidence-serien och Contour Black Edition. Den har en 28 mm silkesdome med Hexis-diffusorn på baksidan som dämpar resonanser och rätar ut frekvensresponsen.
Baselementet är 18W55, med det helgjutna MSP-membranet som Dynaudio har använt i åratal. Elementet har en neodymmagnet som tar mindre plats än en ferritmagnet och ger ett bättre luftflöde.
När vi ändå pratar om luftflöde så har Dynaudio också ändrat basreflexporten och bytt till ett nytt basreflexrör med större diameter och böjda öppningar (Exponentially Shaped Dual Flared Port) som är anpassade till den aktiva förstärkningen. Tillsammans med en EQ-trimning har det bidragit till en jämnare och djupare basåtergivning.
Högtalarnas DSP-baserade delningsfilter, som delar mellan elementen vid 2 500 Hz, använder ett minimumfas-IIR-filter (Infinite Impulse Response) som beter sig som ett analogt filter. Fast med bättre kontroll och precision – och med sömlös tidsjustering (Time Alignment).
DSP-processorn har också vad Dynaudio kallar en ”Look Ahead Processor”, som skyddar högtalarna från överbelastning.

Så låter Confidence 20A
Vi är förmodligen inte de enda som tycker att många aktiva högtalare saknar det sista extra öset. Det som behövs föra att de ska låta lika övertygande hur högt man än spelar. De flesta aktiva högtalare ger upp när gränsen närmar sig för hur mycket effekt förstärkarmodulerna kan leverera, men så är det verkligen inte med Confidence 20A.
De har en makalös dynamisk kontrast, levererar ett massivt ljudtryck och spelar bas med en auktoritet som nästan inga högtalare av den här storleken kan matcha. Den skräddarsydda förstärkar- och DSP-lösningen fungerar över all förväntan. Confidence 20A kan inte bara spela högre än vad aktiva högtalare normalt kan, de gör det med stålkontroll hela vägen från den djupaste basen till den högsta diskanten.
Det är helt enkelt häpnadsväckande hur tight de återger musiken. Oavsett källa. Vi streamade från Tidal via ethernet och använde Rotels utmärkta CD-spelare: Michi Q5. En massiv spelare i tungviktsklassen, som vi kopplade analogt till en Hegel H30 och digitalt till TEACs gnistrande fina streaming-DAC UD-701.
Med det som utgångspunkt allt dukat för en sällsynt show. De aktiva Dynaudio-högtalarna chockerade från första takten. Kari Bremnes tolkning av Leonard Cohen fyllde testrummet med stenhård bas, ett helt kristallklart mellanregister och en utsökt upplöst diskant. När jag vred upp volymen förväntade jag mig att förstärkaren skulle få lite slut på ork i basen, men här är det uppenbart att det finns mycket att gå på när det gäller effekt.

Pascal-modulerna i stativen styrde showen med stram regi och det fanns ingen antydan till förvrängning eller uppbrytning. Det verkar helt enkelt som om Dynaudio-elementen tål mycket mer stryk än jag trodde.
Keith Jarretts magiska solokonsert från Köln 1975 lät nästan chockerande realistisk. Det hör till sällsyntheterna att jag hör så mycket av akustiken i rummet där musiken spelades in. Här kom det fram nyanser som påminde mig om testet av Quad ESL-2912, eller Dynaudio Confidence 60 och 50.
Denna nästan totala öppenhet gjorde att Kim André Arnesens djupt gripande Tuvayhun – med Nidarosdomens flickkör och Trondheim-solisterna, dirigerade av Anita Brevik på 2L – fyllde rummet med en ljudbild som var så omslutande att den påminde om Dolby Atmos.
Renheten i återgivningen av kören var slående, inspelningen är så öppen att ljudbilden får ett enormt djup. Högtalarna förmedlar musiken så rent och klart att man inte kan undvika att bli rörd.
Rörd blir man också av Hedvig Mollestads See See Bop från hennes energiska album Bees In The Bonnet. Leta reda på den och prova den i din egen anläggning. Det är en hel hög med rytmer och gitarrer som kan utmana vilken högtalare som helst och få högtalare tål att spela See See Bop särskilt högt. Men Confidence 20A klarar utmaningen på rak arm och du kan känna basen massera magen medan gitarrerna omsluter resten av din kropp med påtaglig energi. Det finns ingen antydan till hårdhet, vasshet eller grumligheter.

En annan inspelning som kommer till sin rätt på de aktiva högtalarna är Arne Domners Jeep’s Blues från albumet Jazz at the Pawnshop. Här har mikrofonen fångat upp akustiken på Stampen i Stockholm så att man inbillar sig att man faktiskt är på plats när musiken spelas. Det klirrar i glasen, dallrar i strängar och man hör tysta röster i bakgrunden. Öppenheten och upplösningen är slående hög, vilket visar hur ovanligt välbalanserade och transparenta de här aktiva högtalarna faktiskt är.
Det är inte lätt att hitta intressanta alternativ till Confidence 20A. Det finns helt enkelt för få aktiva högtalare i den här klassen. Det är ett stort hopp i pris jämfört med aktiva högtalare som KEF LS60 och Dynaudio Focus 50, så Confidence 20A ställer faktiskt upp i en klass för sig.
Slutsats
Dynaudio har en riktig streak just nu. Efter de fantastiska Contour Legacy och Contour 20 Black Edition kommer de här. Confidence 20A är ett par unika högtalare som saknar motstycke och som kan ge lyssnaren magiska upplevelser som åtminstone jag inte trodde var möjliga i den här prisklassen. För vem skulle kunna tänka sig en aktiv stativhögtalare på den här nivån? De flesta skulle nog föredra ett par passiva Confidence 20 och ansluta dem till en seriös förstärkare. Jag är inte helt säker på att det skulle bli bättre, eftersom de aktiva Confidence 20A gör något med musikåtergivningen som jag fortfarande är förundrad över. De kostar en hel del, det är sant, men om du vill ha highend-ljud utan att möblera vardagsrummet med en stereo från golv till tak så är Confidence 20A väl värda alla pengarna.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!