Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Marantz NR1200

En uppsjö av funktioner

Ingen annan i klassen har samma anslutningsmöjligheter som Marantz NR1200. Dessutom låter den väldigt bra.

Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Marantz NR1200
Geir Gråbein Nordby

Marantz NR1200 är en nätverksförstärkare i full storlek, med fler anslutningsmöjligheter och funktioner än någon annan vi känner till i klassen. Titta bara: fem (!) HDMI-ingångar utöver en utgång med ljudretur. Där kopplar du in TV:n, för att utöka TV-underhållningen till stereon.

Ett par digitalingångar finns på plats, i form av optiska och koaxiala, samt en USB-ingång på fronten för att streama ljudfiler från ett USB-minne. Analoga ingångar finns givetvis också, inklusive för skivspelare med MM-pickuper. Om du vill koppla in ett en extra effektförstärkare kan du göra det från förförstärkarutgången och det finns även utgångar för två subwoofers. Bannemig om inte förstärkaren har DAB+-mottagare också! Och hörlursuttag.

Marantz NR1200 rear scaled 1
Hela fem HDMI-ingångar, skivspelaringångar och digitala ingångar finns på baksidan av NR1200. Foto: Marantz

HEOS

Musiken streamas med AirPlay 2 eller genom HEOS-appen. Spotify finns också inbyggt.

HEOS-systemet är utvecklat av Marantz och Denon och är en konkurrent till Sonos. Där samlar du alla dina streamingtjänster i en och samma app. Det går att göra spellistor från blandade tjänster, väldigt praktiskt. Vill du ha högupplöst ljud bör du dock ladda ner BubbleUPnP eller Mconnect till mobilen, eftersom DLNA är det enda alternativet till nedladdade musikfiler.

Läs också Den här ger hemmabio till alla Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.

En annan sak jag saknar med HEOS är möjligheten att sortera mina Tidal-favoritlåtar kronologiskt efter när de lades till, i stället får jag bara alfabetisk ordning efter låttitel. När man har lagt till ett par hundra låtar blir det lite stökigt.

Så låter Marantz NR1200

NR1200 har en väldigt fin klang, lyssna bara på Olivia Rodrigos röst i Drivers License. Klangen är väldigt fin i rösten och synthbasen fyller det nedre registret. Pianot har också en stor och skön klang. Sivert Høyems barytonröst klingar ut snyggt i Madrugada-balladen Ecstasy. Framför allt i mitten av mellanregistret låter det riktigt härligt. Marantz har genomgående full kontroll över tonkvaliteten.

Tryck och dynamik är däremot inte förstärkarens starkaste kort. För även om det är bra djup i basen så saknar jag lite tryck och attack i rytmerna. Jämfört med Bluesound Powernode är Marantz-förstärkaren i försiktigaste laget för mig. Den har inte särskilt mycket mer muskler än den betydligt billigare NAD Amp1, även om tonkvaliteten är bättre hos Marantz.

Marantz NR1200 remote
Marantz NR1200 levereras med fjärrkontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Marantz NR1200 är en stereoreceiver för dig som vill koppla upp dig till många ljudkällor och dessutom vill ha DAB+-radio. Anslutningarna är det ingen som kommer i närheten av i den här klassen och användarvänligheten är också bra med HEOS-streaming. Även om den inte riktigt är i samma klass som Sonos.

Ljudkvaliteten är riktigt bra, speciellt akustiska instrument och stora sångröster är vackra. Om tonal kvalitet är viktigare för dig än rå kraft så är NR1200 allt du drömmer om i den här klassen.

Karakter
Marantz NR1200
Premium

Ljud & Bild tycker

Massor luft och detaljer, massor av anslutningar inklusive fem HDMI-ingångar. Bra streaming med HEOS. Vi saknar lite tryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen