Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Cabasse Stream Amp

Stabil fransos

Cabasse Stream Amp är ingen ny produkt, men den står sig fint i dessa streamingtider.

Publicerad 2022-04-25 - 07:00
Cabasse Stream Amp
Geir Gråbein Nordby

Cabasse Stream Amp kom för några år sedan, men vi har inte lyckats få till ett test av den förrän nu. Och eftersom den fortfarande är aktuell får den nu prova sina talanger i ett ganska så stort startfält.

Stream Amp har inte Chromecast eller AirPlay utan är låst till Cabasses egen Stream-app. Den stöder tjänster som Spotify, Deezer och Tidal och har dessutom både analoga och digitala anslutningar.

Cabasse Stream Amp rear
Cabasse Stream Amp har både digitala och analoga ingångar. Foto: Cabasse

Dubbla högtalare

Tack vare högtalarutgångar för fyra högtalare är förstärkaren idealisk för inbyggnadsprojekt eller andra tillfällen man behöver driva flera högtalare. Då går den från 2 x 50 watt till 4 x 25 watt – men eftersom man då har fyra högtalare att fylla rummet med så kommer man nog långt med det. Behöver du mer kraft finns det både en förförstärkarutgång till en effektförstärkare och en subwooferutgång.

En liten fjärrkontroll ingår för att styra ljudnivån och välja källa. När mute-knappen trycks in så tonas ljudet ner i stället för att stängas av abrupt. Sådant gillar jag!

Inkopplingen går smärtfritt: ladda ner Cabasse-appen så hittar den förstärkaren utan något trassel. Sedan är det bara att streama på!

Cabasse Stream Amp remote
En liten fjärrkontroll ingår. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Cabasse Stream Amp

Det är förvånansvärt bra kontroll på djupbasen i Bea Millers tuffa, mörka industripoplåt Playground från den animerade TV-serien Arcane. De förvrängda bastonerna kommer fram krispigt och med massor av detaljer. Beas ljusa stämma är inte bara klar och luftig, harmonin som ligger under kommer också fram tydligt och ger låten den mörka stämning den förtjänar. Betydligt bättre än till exempel Sonos Amp.

Tom Waits sticker ut med sina rossliga och fantastiska stämband i Day After Tomorrow. Ljudbilden är bred, Cabasse bevarar klangen från gitarrlådan, samtidigt som de långa tonerna i en odistad elgitarr placeras väl definierade till höger, längre bak i ljudbilden.

Det enda jag saknar är lite mer aggressivitet och dynamik. Förstärkaren tål att vräka på en hel del, det är inte det som är problemet. Det saknas bara lite bett och råhet när bastrumman hamrar loss, eller när pukorna i Confutatis från Sigurd Islandsmoens Requiem sätter igång. Det känns lite för försiktigt.

Slutsats

Cabasse Stream Amp är en bra streamingförstärkare som låter snyggt och luftigt och som dessutom har en mycket djup och fin klang i djupbasen. Den låter väldigt fint och har dessutom muskler för att driva ett par ordentliga högtalare.

Förstärkaren kunde ha haft lite mer aggressivitet och dynamik, allt verkar en aning ”snällt”. På samma gång hade den känts mer framtidssäker om den hade haft Chromecast eller AirPlay 2 utöver det egna gränssnittet. Som tur är har den även Bluetooth och digitala ingångar.

Karakter
Cabasse Stream Amp
Premium

Ljud & Bild tycker

Luftigt och detaljerat ljud, stor och detaljerad djupbas. Bred ljudbild. Saknar en smula dynamik, kan låta lite snällt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen