: 6 skivspelare

Skivspelare för nybörjare

Det varma ljudet från LP-skivor är varken dyrt eller komplicerat att skaffa sig. Det handlar bara om att välja rätt grammofon.

Vinyl säljer så det ryker. Folk som aldrig haft en skivspelare förut köper sin första och fyller på med LP-skivor efteråt. Siffror från branschorganisationer, importörer och skivbranschen själva visar på en stadig tillväxt för det gamla fysiska avspelningsformatet.

I England sålde skivbutikskedjan HMV en skivspelare i minuten veckan före jul 2015.

Läs också: En skivspelare i minuten!

LP-skivor dyker upp i allt fler butiker och nu för tiden är det inte bara gamla döda jazzartister som ges ut på vinyl. Unga artister, etablerade band och i princip alla som även går att streama, ger ut sin musik på det gamla formatet – och skivorna säljer som glass i solsken.

Det varma ljudet och glädjen över att hålla musiken i handen tycks vara några av skälen till vinylens comeback. Bilder, texter, historier och bakgrundsinformation är lättare att ta till sig från ett LP-omslag än på strömningstjänster. Och så kan skivspelaren se snygg ut i vardagsrummet!

 

Vad du behöver

Men för att få det varma ljudet serverat på ett smidigt sätt, och inte minst få bra ljud, så måste man välja rätt skivspelare. Här har vi valt ut sex stycken som är väldigt enkla att använda. De kostar lite mer än de allra billigaste, men det beror på att de har inbyggd skivspelarförstärkare (RIAA-steg) och USB-port. Det betyder att du inte behöver någon extrautrustning för att få ut ljudet, det är bara att koppla in i en ledig ingång på förstärkaren. Eller datorn. För med USB-port kan du rippa skivorna till laptopen och överföra musiken digitalt till mobilen!

Läs också: Test av 5 skivspelare

Samtliga sex testdeltagare har RIAA-steg och USB-port. De säljs med pickup, monterad och klar, och dammlock och enkla monteringsinstruktioner. Du behöver inte mer än 20 minuter för att packa upp och installera någon av de här skivspelarna, sedan är allt klart för att börja lyssna på LP.

Läs också: Trådlösa Klipsch-högtalare med skivspelaringång

Några, till exempel Audio-Technica och TEAC, har löstagbart pickup-skal som underlättar att få ännu bättre ljud med en bättre pickup. De sex skivspelarna säljs med enkla och billiga pickuper som mest är avsedda för att du ska komma igång på ett enkelt sätt. En pickup för 1 500 kronor lyfter ljudkvaliteten från alla testdeltagare.

 

Placering

En skivspelare är som en känslig mikrofon och måste stå vågrätt på ett stadigt underlag. Annars fortplantar sig vibrationer och resonanser in i den, och det hörs som mullrande i högtalarna. Ställ den inte bredvid högtalarna och undvik starka magnetfält – och se till att dammlocket går att öppna. Tycker du fortfarande att det mullrar i högtalarna så behöver du ett stadigare underlag. Då kan en bra lösning vara att montera upp en hylla på väggen och ställa skivspelaren på den.

 

Tänk på det här

En skivspelare är egentligen väldigt enkelt konstruerad. En roterande elmotor driver skivtallriken i rätt hastighet och vibrationerna som skapas av nålens rörelser i skivspåret genererar ström i den lilla pickupen, som sedan återges som musik i högtalarna. Hur bra ljud du får beror väldigt mycket på hur seriös konstruktionen är. En borstlös motor, ett dämpat chassi, en exakt upphängning av tonarmen och en påkostad pickup ger ett mycket bättre ljud än vad en enklare och billigare konstruktion kan åstadkomma.

Det finns ett skäl till att vissa skivspelare kostar mer än andra. Kvalitet kostar, och med de här testdeltagarna får du skivspelarförstärkare med på köpet – plus en praktisk USB-utgång.

Samtliga testdeltagare har både USB och analog ljudutgång, så att de kan kopplas till alla olika sorters förstärkare. (Foto: Tillverkare)
Samtliga testdeltagare har både USB och analog ljudutgång, så att de kan kopplas till alla olika sorters förstärkare. (Foto: Tillverkare)

 

Så testade vi

Alla skivspelarna installerades enligt tillverkarens beskrivning och nåltrycket kontrollerades och justerades. De kopplades sedan till Rotels integrerade RA-1592, en potent förstärkare med skivspelaringång och DAC. Ihop med de ultraexakta högtalarna KEF Reference 1 hade vi ett noggrant analysverktyg för att undersöka de sex testdeltagarnas egenskaper.

Digitalinspelningarna av LP-skivorna gjordes på en MacBook, inkopplad med en USB-kabel från Audioquest, och rippades i Audacity (16 bit/48 kHz) och Sonys Hi-Res Audio Recorder i DSD-format (Sony HX500).

LP-skivorna vi spelade valdes för deras inspelnings- och ljudkvalitet:

Allegro no 4 D-dur – Marianne Thorsen, Trondheimsolistene/Mozart
Ubi Caritas – Ola Gjello
Living – Jan Gunnar Hoff
Monoface – Neil Cowley Trio, Radio Silence

Välljudande arkivarie

Med inbyggd digitalomvandlare och bra ljud är Sony-skivspelaren ett bra val.

Ljud & Bild tycker

Väldig hög upplösning, tydlig detaljering och luftigt ljud. USB-utgången ger högupplösta digitalfiler.
Tunn ljudbild och behärskad basdynamik.
 • Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
 • Drift: Remdrift
 • Tonarm: Statisk balanserad
 • Pickup: Sony MM
 • Anslutningar: USB, RCA
 • Övrigt: Integrerad DSD-DAC, Hi-Res Audio Recorder-programvara (PC/Mac)
 • Mått: 43 x 36,6 x 10,4 cm
 • Hastighetsavvikelse: + 0,35 %
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6000 kr

Sony PS-HX500 har inbyggd digitalomvandlare som kan lagra analoga ljudfiler som högupplöst DSD-ljudformat. Inte bara vanligt CD-format (PCM) som de andra i testet.

Det ger naturligtvis Sonys skivspelare en liten fördel för dem som vill digitalisera LP-samlingen i högupplöst format. För att lagra musiken i DSD-format använder man Sonys Hi-Res Audio Recorder, som går att ladda ner gratis.

Man ska veta om att PS-HX500 är väldigt känslig för vibrationer, vilket hörs som basresonanser i högtalarna. Skötseln är som med de övriga, enkel och bra med en strömbrytare och elektronisk hastighetsomkopplare i ett. Sony är snabbast testet, hastigheten avviker med +0,35 % men skivtallriken går relativt stabilt och med beskedliga variationer.

Lite av poängen med att rippa LP-skivor i högupplöst format försvinner dock om skivspelaren inte har tillräckligt hög ljudkvalitet. Jämfört med de andra testdeltagarna är PS-HX500 både välljudande och engagerande att lyssna på. Den målar upp en bred ljudbild med bra stereoperspektiv med Neil Cowleys jazztrio, och klangen från Ola Gjellos piano är befriande öppen och klar.

Stråkarnas klang är lite åt det tunna hållet och den varma klangen som till exempel Pro-Ject har märker man inte av här. Men musiken återges med högre upplösning och har bättre fokus, tydligare detaljer och finare nyanser. Trondheimsolistene och Marianne Thorsens Mozart-inspelning är enastående klar och luftig.

Det ska också sägas att basen kan kännas lite tunnare, men den är väldefinierad och stram. Personligen skulle jag föredra mer värme i klangen, och en mer potent bas, men Sony-skivspelarens analytiska och kristallklara klang uppväger mycket för det. Ska man arkivera LP-samlingen digitalt så är PS-HX500 ett bra val.

Bra ljud för nybörjare

Enkel och prisvärd spelare som låter bra.

Ljud & Bild tycker

Finfin ljudkvalitet och enkel skötsel gör detta till en prisvärd och bra spelare för nybörjare.
Tunn klang och ont om tyngd i basen, grötar till det lite med komplex musik.
 • Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
 • Drift: Remdrift
 • Tonarm: Statisk balanserad
 • Pickup: Ortofon OM5e MM
 • Anslutningar: USB, RCA
 • Övrigt: Svart eller vit
 • Mått: 42 x 33 x 11,2 cm
 • Hastighetsavvikelse: + 0,3 %
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3300 kr

Argon-spelaren ser ut som en Pro-Ject-spelare och det är ingen slump. Den kommer nämligen från samma fabrik och bygger på en lite enklare modell än Pro-Ject Essential II som vi testar här. Därmed inte sagt att den är sämre, bara lite annorlunda. Till exempel låter den välfokuserat – tydligt om man så vill – men har inte samma varma klang och fyllighet i ljudet som Pro-Ject-spelaren.

Uppackning och installation är lika enkel. Följ bruksanvisningen så tar det inte lång tid förrän du är klar att snurra vinyl. TT-2 USB har samma sorts pickup som Pro-Ject-spelaren, men här sitter den monterad på en enklare aluminiumarm. Utförandet är också enklare, och Argon-spelaren ser lite billig ut om man jämför.

Hastighetsavvikelsen är marginell, 0,3 % snabbare rotation och variationen håller sig inom +/–0,5 %. Absolut godkänt. Detsamma kan sägas om skötseln, som knappt går att få enklare: en strömbrytare på vänster sida och en helmanuell tonarm som är enkel att placera i skivspåren.

Ljudet är tunnare. I 2L-inspelningen med Marianne Thorsen och Trondheimsolistene saknar stråkarna fylligheten som ger fioler tillräckligt med klangbotten för att det ska låta trovärdigt. Men musikens fokus är väldigt bra och stereoperspektivet är brett, om än inte lika bergfast som hos testets bästa. Pianoklangen hos både Jan Gunnar Hoff och Ola Gjello saknar muskler i de lägsta oktaverna och tonerna är lite för färglösa för att vi ska bli fängslade.

På inspelningen med Neil Cowley Trio lyckas inte TT-2 USB skilja på de tre instrumenten (bas, trummor och piano) lika bra som de bästa i startfältet, vilket har som resultat att ljudbilden flyter ihop lite. Trummorna är för lika och saknar tyngd, det går inte riktigt att skilja på virveltrumman och en tamtam-trumma om man inte lyssnar noggrant efter den.

Argon-skivspelaren har dock ett bra pris och ger nybörjaren mycket musik för pengarna. Om budgeten är begränsad till tretusen kronor så är detta ett bra val, även om det inte är vårt bästa alternativ.

Scansonic USB-100
Ett lockande pris kan inte kompensera för att ljudet inte håller måttet.
Pro-Ject Essential II USB
Det varma och fylliga ljudet gör att det aldrig blir tråkigt med Pro-Ject-spelaren.
TEAC TN-300
En av testets mest användarvänliga spelare har en fin finish och ett bra ljud.
Audio-Technica AT-LP5
Audio-Technica lägger beslag på förstaplatsen. Här får man ett vidunderligt klangrikt ljud!
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.