TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
Prova LB+ för 10:-

TEST: Dual CS 618Q

Klassisk skivspelare

Duals flaggskepp erbjuder många kvaliteter på en tuff marknad.

Av / 2025-04-10 - 11:01
Dual CS 618Q

Ljud & Bild tycker

  • Stabil basåtergivning och en balanserad, öppen och välfokuserad ljudbild. Halvmanuell drift.
  • Dämpad dynamisk kontrast. Det inbyggda phonosteget är inte så mycket att skryta om. Tuff konkurrens.

Få om ens några företag i den här branschen har hållit på lika länge som Dual. Det tyska företaget grundades för så länge sedan som 1907 av två bröder i Schwarzwald. 20 år senare, 1927, bytte företaget namn till Dual av den enkla anledningen att bröderna gjorde dubbla strömförsörjningar, bland annat till grammofoner.

När de 1935 började tillverka skivspelare själva, under märkesnamnet Dual, hade de redan skaffat sig tillräckligt med erfarenhet för att snabbt bli ett välkänt namn bland europeiska skivspelartillverkare.

Under efterkrigstiden började Dual även med radiokabinett och de har en lång historia av bandspelare, kassettdäck, högtalare och förstärkare. Men Dual är mest kända för sina skivspelare och efter andra världskriget var de var störst i Europa på grammofoner.

CS-serien, som debuterade på sjuttiotalet, och den så småningom så kända 500-serien, ansågs snabbt vara något av det bästa man kunde lägga sina LP-skivor på.

Detta var strax innan japanska tillverkare fick kläm på skivspelarproduktion och på allvar började utmana de etablerade europeiska grammofontillverkarna.

Annons

Tillbaka till nutiden, eller åtminstone nära nutiden, så kan historien berätta att Dual har haft en turbulent tillvaro, med ägarbyten och varierande framgång. Men Dual var trogna konceptet och hade skivspelare med tonarmar med låg massa och elektroniskt styrd direktdrift som fortfarande var populära på marknaden.

Dual CS 618Q 2
Foto: Lasse Svendsen

I dag tillverkar Dual enbart skivspelare och har två serier. Den ena är manuella spelare med rem eller direktdrift, den andra direktdrivna spelare med automatisk start och stopp. Nya CS 618Q är en av dem. Uppenbarligen en enkel och okomplicerad skivspelare med en lätt tonarm, som har en förmonterad Ortofon 2M Blue. En lysande MM-pickup som vi känner igen från otaliga andra tester.

Den nya Dual-spelaren, som för övrigt kan levereras i svart eller i en snygg valnötsfaner, är byggd för att ge folk ett enkelt sätt att spela sina vinylskivor. Tack vare halvautomatisk drift, förmonterad pickup och en välgjord konstruktion ska den kunna konkurrera med rivaler från Pro-Ject, Technics och Rega.

dual cs 618q s 1
Foto: Dual

CS 618Q

Detta är egentligen en halvautomatisk spelare. Det fungerar så att man väljer hastigheten, 33, 45, eller 75 varv per minut. När man lyfter tonarmen med armlyften och flyttar den mot skivan börjar skivtallriken snurra. Sedan sänker man bara ner armlyften, så flödar musiken ut ur högtalarna. När skivsidan är klar lyfts tonarmen upp automatiskt och spelaren stannar. Just den här funktionen kan stängas av med en omkopplare på baksidan.

Mycket enklare kan det knappt bli.

Dual CS 618Q 4
Foto: Lasse Svendsen

Dual-spelaren har ett inbyggt phonosteg, vilket är perfekt för den som inte har en förstärkare med skivspelaringång eller ett separat phonosteg att koppla spelaren till. Det inbyggda steget kan kopplas ur om man har ett annat som är bättre och hellre vill använda det.

Att installera skivspelaren är väldigt enkelt. Lägg på aluminiumskivtallriken och gummimattan, trä på motvikten och följ bruksanvisningen för att ställa in rätt nåltryck och antiskating. Koppla in strömförsörjningen och kablarna och lägg på dammlocket. Det är allt.

Mätningar

Med direktdrift finns det all anledning att tro att spelaren generellt sett har något stabilare drift än en billig spelare med remdrift. I våra mätningar visade Dual-spelaren sig vara välgjord, med en avvikelse från hastigheten 33,33 på bara 0,2 %. Fluktuationer som wow & flutter uppmättes till en avvikelse på 0,40 % – det visar att Dual har lyckats väl med att finjustera spelaren.

Här finns små detaljer som man inte ser, som att axeln som plattan snurrar runt är gjord av härdat stål som vilar i ett mässingslager. Antiskatingen har en fjäder för att korrigera spårningen och själva plinten är tillverkad av hårt pressad MDF som vilar på dämpade fötter.

Vill man uppgradera pickupen är det enkelt att skruva loss pickuphuset och sätta på något annat än Ortofon-pickupen som ingår, men vår erfarenhet av 2M Blue säger oss att det knappast är nödvändigt.

Dual CS 618Q 5
Foto: Lasse Svendsen

Konkurrenter

Dual CS 618Q ligger i samma prisklass som nyligen lanserade Rega Planar 3 RS, som är aningen dyrare men som är utrustad med separat strömförsörjning och Regas nya ND5 MM-pickup. Technics SL-1500C är den direktdrivna konkurrenten i klassen, även den utrustad med en Ortofon 2M-pickup, fast den något sämre specificerade 2M Red. Pro-Ject Debut Pro med, Pro-Jects egen Pick it Pro MM-pickup, är ett tredje alternativ, men ingen av dem har den tilltalande klassiska Dual-designen, speciellt i valnötsfaner. Den är det nog många som föredrar att titta på, framför allt eftersom en skivspelare också är en snygg möbel.

Läs också TEST: Technics SL-1500C Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.

Ljudkvaliteten

Dual har gjort flera minnesvärda skivspelare, jag kommer bland annat ihåg den dyrare Golden 1 med de guldpläterade detaljerna – CS-7000-serien – och inte minst Golden Stone-spelaren med plint av granit. Och för inte så länge sedan hade Dual en highend-spelare som hette Primus Maximus, som tyvärr har gått ur produktion. Än så länge är CS 618Q Duals flaggskepp, så historiskt sett har den en hel del att leva upp till.

Dual CS 618Q 1
Ortofon 2M Blue MM-pickup. Foto: Lasse Svendsen

Med en så bra pickup som Ortofon 2M Blue är det inte så konstigt att klangen är fyllig, varm och behaglig. Sätt på vinylpressningen av Jan Gunnar Hoffs Polarity och njut av den fina pianoklangen som strömmar ut ur högtalarna och den välkontrollerade dynamiska kontrasten.

Basen har inte lika mycket tyngd som med en Technics SL-1500C, men ljudet är mer öppet och raffinerat. Kanske inte lika raffinerat som med en Planar 3 RS, som dessutom har något större dynamisk kontrast, men Dual-spelaren briljerar med en öppen och balanserad ljudbild som är smickrande för all typ av musik.

<
>

Med Dire Straits album Love Over Gold presenteras man för en livlig och tilltalande ljudbild, där gitarrklangen är vackert fokuserad och slagverk återges med stor skala och dynamisk slam.

Det inbyggda phonosteget kan väl bäst beskrivas som en användbar nödlösning, så det kommer inte som någon överraskning att det inbyggda phonosteget i Hegel H190V lyfter ljudkvaliteten många snäpp. Samma sak händer med det inbyggda phonosteget i Yamaha A-S3200, som både låter varmare och mycket mer dynamisk än det inbyggda Dual-steget.

Sång, eller ska vi kanske säga gudomlig sång, som i Radka Toneffs The Moon is a Hard Mistress, låter helt enkelt magnifik i spelarens kontrollerade och transparenta ljudbild. Här finns det gott om kvaliteter, utan några klangfärger som förstör ljudbilden. Dual-skivspelaren visar sig helt enkelt från sin bästa sida när den får lov veckla ut akustiska inspelningar.

CS 618Q utsnittjpg
Foto: Dual

Slutsats

Dual CS 618Q är en skivspelare som många kommer att uppskatta. Den ser dyrare ut än den är – speciellt i blank valnöt – och den verkar rejält byggd. Den levereras med en alldeles utmärkt Ortofon MM-pickup och är halvautomatisk med stabil direktdrift.

CS 618Q befinner sig i en prisklass där konkurrensen är hård, och det talar på sätt och vis emot den, För om man är intresserad av det allra, allra bästa ljudet för pengarna så är exempelvis Planar 3 RS ett bättre val. Men den varken ser ut eller beter sig på samma sätt som Dual-spelaren, som också har den fördelen att man kommer igång enklare med den tack vare det inbyggda phonosteget. Vilket gör det lättare att koppla in skivspelaren till nästan vad som helst, inklusive ett par aktiva högtalare eller en bärbar högtalare.

Karakter
Dual CS 618Q
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 reaktioner på ”Dual CS 618Q”

  1. Betyder Q på slutet att den har direktdrift med kvartsstyrd servodrift, vilket ger en mer exakt hastighet? Så var det i alla fall med äldre modeller som slutade på ”Q” från Dual under 70- och 80-talet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Erbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till fler 7 800 produkttester!
  • Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
  • Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
  • L&B TechCast – en podd från L&B
  • Inaktiverade annonser
  • L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!

Av den gamla skolan

Norsk DAC med rytmisk precision

Ett mycket bra köp

Fulländad skivspelare

Naims digitalförstärkare överraskar

Polsk pangstart

Det bästa köpet

Mini utan kompromisser

Musikstreaming i en klass för sig

HiFi Rose höjer standarden för digital precision

Minianläggningen som är äkta hifi

Den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om