Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Quad Link D-1

Nästan hela vägen

Extern strömförsörjning innebär att Link D-1 är stationär. Fast tack vare ringa mått får den plats i datorväskan.

Publicerad 2013-05-30 - 05:00
Quad Link D-1
Geir Gråbein Nordby

Quad är mest kända för sina elektrostatiska högtalare av världsklass, med prislappar därefter. Den brittiska tillverkaren bygger andra saker också, inklusive elektronik. En nyhet är den här digitalomvandlaren som är gjord speciellt för att förvandla datorn till hifi-källa.

Link D-1 har både optisk och koaxial digitalingång också så att den kan kopplas till annan utrustning, till exempel en TV. Medan de övriga testdeltagarna får ström från den anslutna datorn via USB-kabeln har Quad satsat på en extern strömförsörjning. Den fina byggkvaliteten gör också att den är tyngre. De ringa måtten är inga problem för en datorväska.

Omvandlaren stöder alla upplösningar upp till 24 bit/192 kHz via USB. Mac-datorer går helt smidigt men till Windows behövs en drivrutin (som ingår i kartongen).

Ljudkvalitet
Genom stereon susar Link D-1 en aning. Det hörs också en svagt oscillerande högfrekvent sinuston i bakgrunden. Både denna och susandet hörs bara när anläggningen vrids upp till maxvolym, inte på normal lyssningsvolym. Men det tyder på viss interferens mellan digital- och analogdelen. Missljudet är mycket lågt, men borde helst inte ha funnits alls.

Ljudkvaliteten med musik upplevs däremot som mycket bra. Sångröster låter trovärdiga, krävande kvinnoröster är upplösta och mjuka. Vi har hört mer gigantiska och utsträckta ljudbilder förut, här känns det inte som om man kan gå in i ett enormt ljudlandskap. Ljudet är däremot inbjudande och behagligt att lyssna på, och naturligtvis ett stort lyft från att koppla in datorn med analog kabel direkt till anläggningen.

Basregistret återges stramt och upplöst men Link D-1 har inte riktigt samma tyngd som HRT MusicStreamer HD.

Slutsatsen blir att Quad Link D-1 är en välbyggd omvandlare som stöder alla upplösningar och som låter bra med all slags musik. Fast vi hade gärna velat ha mindre bakgrundsbrus.

Ljud & Bild tycker

Låter bra Byggkvalitet Anslutningar Lite egenbrus Väl snäll i ljudet Inte för hörlurar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen