Pinell DAC Mini

Kvalitet för prismedvetna

Pinells USB-omvandlare är liten och välbyggd och låter väldigt prisvärt.
Ljud & Bild tycker
Neutralt och bra ljud Lågt egenbrus Hög byggkvalitet
Ej för hörlurar Bara 16 bitar Saknar en smula dynamik
Specifikationer
  • Digital in: adaptiv mini-USB
  • Analog ut: RCA
  • Max 16 bit/48 kHz
  • Ström från USB
forfatter

Norska Pinell har konstruerat den avlånga DAC Mini som har ett solitt utförande i aluminium. Omvandlaren kopplas till stereon med vanlig RCA-kabel. Om du vill lyssna i hörlurar måste du skaffa en adapter mellan RCA och 6,3- eller 3,5-millimeters jack-kontakt, beroende på vilka hörlurar du har. Nackdelen med en sådan koppling är att ljudnivån brukar bli ganska så låg, så vi rekommenderar hellre HRT:s microStreamer till hörlurar.

Att Pinell DAC Mini är en ren 16-bitarsomvandlare gör dessutom att den passar mindre bra till hörlurar eftersom ljudnivån måste ställas in digitalt på datorn, vilket påverkar musikens upplösning. En omvandlare som denna låter klart bäst om den får köra med full signal och sedan kopplas till en stereoanläggning.

Ljudkvalitet
Pinell-omvandlaren har ganska så låg egenstörning, på normal volym hörs inget brus när man sitter i soffan.

Ljudet är mycket bra. Musiken återges med fina övertoner och en bred och fin ljudbild. Mariqueen Maandigs behagliga röst i industriprojektet How To Destroy Angels är upplöst och närvarande i balladen ”Is Your Love Strong Enough”. Och när häftiga trumrytmer och syntar klämmer till mot slutet lyfts låten till en ny nivå. Pinell DAC Mini får fram kontrasterna bra och både höga toner och det djupa basfundamentet framträder tydligt. Trots att Pinell måste ta emot signalen i 16 bit/48 kHz i stället för 24 bit/96 kHz är den subjektiva känslan alltså väldigt bra. Pinell-omvandlaren upplevs dock som en smula försiktig, bastrummorna släpps inte riktigt lösa.

För de här pengarna är detta en mycket bra digitalomvandlare. Ljudlandskapet är inte lika stort och djupt som med mer påkostade saker, fast så kostar Pinell DAC Mini inte mer än 1 300 kronor heller.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

HRT microStreamer

Hifi i bröstfickan

MicroStreamer är tillräckligt liten för att rymmas i bröstfickan utan att synas. Och den låter sagolikt.

Välbalanserat och detaljerat ljud Superliten
Svagt bakgrundssus

HRT MusicStreamer HD

Uppenbarelse på stereoider

High Resolution Technologies har bytt ut sitt gamla flaggskepp mot sin största omvandlare hittills. Som låter extremt bra!

Stor ljudbild. Djup bas Extremt tyst
Inte för hörlurar

Quad Link D-1

Nästan hela vägen

Extern strömförsörjning innebär att Link D-1 är stationär. Fast tack vare ringa mått får den plats i datorväskan.

Låter bra Byggkvalitet Anslutningar
Lite egenbrus Väl snäll i ljudet Inte för hörlurar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.