Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rotel RA-11

Musik för hela slanten

Smala Rotel RA-11 låter inte alls tunt, snarare oerhört rytmiskt och fängslande.

Publicerad 2013-04-20 - 05:00
Rotel RA-11
Geir Gråbein Nordby

När en förstärkare bara är hälften så hög som sina konkurrenter är det svårt att inte ha förutfattade meningar. Och 40 watt per kanal är inte heller särskilt mycket. Då underlättar det om man kommer ihåg att Rotel har övertygat oss gång på gång med sina billiga förstärkare.

RA-11 delar många funktioner med storebror RA-12, som vi testade i nr 10 i höstas. Vi snackar fyra linjeingångar plus lika många digitalingångar, med D/A-omvandlare från Wolfson. På fronten sitter dessutom en USB-port. Den är dock ingen USB-DAC till PC och Mac, utan en ingång för USB-minne eller hårddisk som sedan strömmar musiken direkt. Den kan strömma musik även från Apple-enheter, eller så kan man plugga i bluetooth-dongeln som ingår och strömma musiken trådlöst från spelare som klarar bluetooth. RA-11 har till och med skivspelaringång – och förstegsutgångar!

Ljudet
Rotel-förstärkaren imponerar med ett fylligt och väldefinierat mellanregister. Sångröster har en stor tonstruktur i en särdeles välstädad ljudbild. Både mellan- och diskantregistret har en sagolik upplösning. Cymbalerna är inte riktigt lika luftiga som hos NuForce, men ändå lika distinkta. De har bara sin energi lite längre ner i frekvens och känns en smula lugnare.

Förstärkaren är snabb och har en väldefinierad ljudbild. Vi hör enkelt var varje instrument är placerat och musikens bakgrund är svart, vilket gör att musiken framträder med många klanglager.

Rotel har mer tyngd i basen än NuForce, basgitarren i Morphines smått legendariska rockalbum ”Yes” har ett fint fundament och är dessutom stram. Rotel har inte samma tyngd i basen som NAD men är desto mer upplöst.

Sångröster är klart varmare och mer upplösta än hos både Onkyo och NAD, och för de här pengarna är Rotel i en klass för sig.

Längst upp i toppen av övertonregistret drar NuForce det längsta strået, men Rotel har fördelen att kunna spela högre (trots en lägre specificerad effekt) och när RA-11 dessutom har fler anslutningar är det ingen tvekan: Rotel är Bästa köp.

Ljud & Bild tycker

Fint mellanregister Dynamik Funktionalitet Lite mer kraft, tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen