När en förstärkare bara är hälften så hög som sina konkurrenter är det svårt att inte ha förutfattade meningar. Och 40 watt per kanal är inte heller särskilt mycket. Då underlättar det om man kommer ihåg att Rotel har övertygat oss gång på gång med sina billiga förstärkare.
RA-11 delar många funktioner med storebror RA-12, som vi testade i nr 10 i höstas. Vi snackar fyra linjeingångar plus lika många digitalingångar, med D/A-omvandlare från Wolfson. På fronten sitter dessutom en USB-port. Den är dock ingen USB-DAC till PC och Mac, utan en ingång för USB-minne eller hårddisk som sedan strömmar musiken direkt. Den kan strömma musik även från Apple-enheter, eller så kan man plugga i bluetooth-dongeln som ingår och strömma musiken trådlöst från spelare som klarar bluetooth. RA-11 har till och med skivspelaringång – och förstegsutgångar!
Ljudet
Rotel-förstärkaren imponerar med ett fylligt och väldefinierat mellanregister. Sångröster har en stor tonstruktur i en särdeles välstädad ljudbild. Både mellan- och diskantregistret har en sagolik upplösning. Cymbalerna är inte riktigt lika luftiga som hos NuForce, men ändå lika distinkta. De har bara sin energi lite längre ner i frekvens och känns en smula lugnare.
Förstärkaren är snabb och har en väldefinierad ljudbild. Vi hör enkelt var varje instrument är placerat och musikens bakgrund är svart, vilket gör att musiken framträder med många klanglager.
Rotel har mer tyngd i basen än NuForce, basgitarren i Morphines smått legendariska rockalbum ”Yes” har ett fint fundament och är dessutom stram. Rotel har inte samma tyngd i basen som NAD men är desto mer upplöst.
Sångröster är klart varmare och mer upplösta än hos både Onkyo och NAD, och för de här pengarna är Rotel i en klass för sig.
Längst upp i toppen av övertonregistret drar NuForce det längsta strået, men Rotel har fördelen att kunna spela högre (trots en lägre specificerad effekt) och när RA-11 dessutom har fler anslutningar är det ingen tvekan: Rotel är Bästa köp.
Också i detta test:
Onkyo A-9050
Överlag bra
Den här förstärkaren spelar allting klart och tydligt, även på låg volym. Det enda som saknas är lite värme.
NAD C356BEE DAC
Baspumpen
Förstärkaren från NAD har mer kraft än sina rivaler och behåller kontrollen även på hög volym.
Pioneer A-70
Snudd på komplett
Om man ska släppa en ny toppmodell, varför inte passa på att göra den till bäst i klassen?
Cambridge 651A
Rakt på sak
Cambridges förstärkare tvekar inte, den presenterar musiken direkt och rakt på sak.
NuForce DDA-100
Heldigital
DDA-100 har inte en enda analog ingång och kan alltså betraktas som en heldigital förstärkare. Som låter fantastiskt.
Philips Fidelio AW2000
Billig och kul
Först trodde vi inte att Philips nätverksförstärkare hörde hemma i det här testet. Tänk så fel vi hade.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser