Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Gear VR

Fortfarande mest prisvärd VR

Illamåendet får du på köpet.

Av / 2016-07-24 - 05:00
Samsung Gear VR
Peter Gotschalk

Det har gått tio minuter sedan jag tog av mig Gear VR men illamåendet finns fortfarande kvar i kroppen. Och jag har inte ens ägnat mig åt något särskilt hemskt, eftersom jag till skillnad mot förra gången jag testade Samsungs Gear VR-headset inte fick någon spelkontroll med i paketet, så berg-och-dalbane-turer i form av Temple Run VR har jag fått klara mig utan den här gången.

Trots detta måste man ha en tålig mage för att kunna njuta av upplevelsen med Samsung Gear VR, som jag den här gången testar i den färdiga ”Consumer Edition” som går att köpa för betydligt mindre pengar än den så kallade ”Innovator Edition”, ett slags betaversion, som vi hade i testrummet i december förra året.

Användarupplevelsen är nämligen precis likadan, vilket betyder att Samsung Gear VR ger dig ett litet universum som främst består av Virtual Reality-spel och 360-graders videoupplevelser som går att köpa eller ladda ner gratis från Oculus app-butik som är gjord särskilt för Samsung mobiler.

Gear VR är nämligen utvecklad för Samsung av det Facebook-ägda företaget Oculus och headsetet ska användas ihop med en Galaxy-mobiltelefon som då fungerar både som skärm och datorenhet. Precis som med den förra ”Innovator Edition”-versionen kopplas telefonen till glasögonen med MicroUSB, sedan görs styrningen med hjälp av en styrplatta och en bakåt-knapp på headsetet högra sida. Glasögonens speciella linser omvandlar bilden på mobilskärmen till en Virtual Reality- eller 3D-värld. I den virtuella verkligheten kan man röra sig 360 grader runt, samtidigt som glasögonen registrerar hur huvudet rör sig och vart man tittar. Men det handlar inte om någon ”full room”- upplevelse, för Gear VR kan inte registrera om man rent fysiskt förflyttar sig runt i rummet.

 

Innovator mot Consumer

Skillnaderna mellan den nya och den gamla versionen av Gear VR är bara hårdvaran. ”Innovator Edition” var både större och tyngre än den slutliga versionen av produkten, som även stöder flera Galaxy-modeller än sin föregångare. Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge +, Note 5, S7 och S7 edge kan alla användas med den nya konsumentversionen av Gear VR, medan den tidigare versionen bara fungerade med de två förstnämnda mobilerna.

Konstruktionen är också mer raffinerad, och den nya versionen kan faktiskt användas även av personer med glasögon.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Man betalar ingen förmögenhet för Samsung Gear VR, men tyvärr får man bara vad man betalar för. Alla kommer inte att drabbas av samma illamående, men rent allmänt är VR-känslan inte optimal – vilket främst beror på bildkvaliteten, som är oskarp och grovkornig. Ingen av de ovan nämnda mobilerna har högre skärmupplösning än 2K, och som jag skrev i testet av Gear VR ”Innovator Version” så behöver vi högupplösta små skärmar – och då menar jag minst 4K-upplösning – för att den optiska upplevelsen ska bli bättre än den grumlighet som Gear VR och andra glasögon utsätter oss för.

Home tycker

Teknologisk innovation och en fullt fungerande VR-värld för en ringa summa pengar. Låg skärmupplösning, huvudvärk och illamående.

Också i detta test:

LG 360 VR och Samsung Gear VR

LG 360 VR R100

Det måste vara ett skämt

LG 360 VR är den mest bedrövliga VR-upplevelsen vi har sett!

Du kan använda mobilskärmen som en styrplatta. 360 VR är mindre och lättare än konkurrenterna.
Nästan dubbelt så dyr som Samsung Gear VR men usel bildkvalitet, stort ljusinsläpp som förstör VR-känslan, hopplös konstruktion och praktiskt taget inget innehåll att titta på. Och den kan uteslutande användas med LG G5.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Rulla till toppen