TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Samsung Gear VR

Fortfarande mest prisvärd VR

Illamåendet får du på köpet.

forfatter
Publicerad 2016-07-24 - 05:00
L&B tycker
Teknologisk innovation och en fullt fungerande VR-värld för en ringa summa pengar.
Låg skärmupplösning, huvudvärk och illamående.
Specifikationer
 • Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, närhetssensor
 • Mått: 92,6 x 201,9 x 116,4 mm
 • Vikt: 318 g
 • Kompatibel med: Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, S7, S7 edge, Note 5
Riktpris: 1500Pr. 2016-07-24 Produktsida

Det har gått tio minuter sedan jag tog av mig Gear VR men illamåendet finns fortfarande kvar i kroppen. Och jag har inte ens ägnat mig åt något särskilt hemskt, eftersom jag till skillnad mot förra gången jag testade Samsungs Gear VR-headset inte fick någon spelkontroll med i paketet, så berg-och-dalbane-turer i form av Temple Run VR har jag fått klara mig utan den här gången.

Trots detta måste man ha en tålig mage för att kunna njuta av upplevelsen med Samsung Gear VR, som jag den här gången testar i den färdiga ”Consumer Edition” som går att köpa för betydligt mindre pengar än den så kallade ”Innovator Edition”, ett slags betaversion, som vi hade i testrummet i december förra året.

Användarupplevelsen är nämligen precis likadan, vilket betyder att Samsung Gear VR ger dig ett litet universum som främst består av Virtual Reality-spel och 360-graders videoupplevelser som går att köpa eller ladda ner gratis från Oculus app-butik som är gjord särskilt för Samsung mobiler.

Gear VR är nämligen utvecklad för Samsung av det Facebook-ägda företaget Oculus och headsetet ska användas ihop med en Galaxy-mobiltelefon som då fungerar både som skärm och datorenhet. Precis som med den förra ”Innovator Edition”-versionen kopplas telefonen till glasögonen med MicroUSB, sedan görs styrningen med hjälp av en styrplatta och en bakåt-knapp på headsetet högra sida. Glasögonens speciella linser omvandlar bilden på mobilskärmen till en Virtual Reality- eller 3D-värld. I den virtuella verkligheten kan man röra sig 360 grader runt, samtidigt som glasögonen registrerar hur huvudet rör sig och vart man tittar. Men det handlar inte om någon ”full room”- upplevelse, för Gear VR kan inte registrera om man rent fysiskt förflyttar sig runt i rummet.

 

Innovator mot Consumer

Skillnaderna mellan den nya och den gamla versionen av Gear VR är bara hårdvaran. ”Innovator Edition” var både större och tyngre än den slutliga versionen av produkten, som även stöder flera Galaxy-modeller än sin föregångare. Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge +, Note 5, S7 och S7 edge kan alla användas med den nya konsumentversionen av Gear VR, medan den tidigare versionen bara fungerade med de två förstnämnda mobilerna.

Konstruktionen är också mer raffinerad, och den nya versionen kan faktiskt användas även av personer med glasögon.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Man betalar ingen förmögenhet för Samsung Gear VR, men tyvärr får man bara vad man betalar för. Alla kommer inte att drabbas av samma illamående, men rent allmänt är VR-känslan inte optimal – vilket främst beror på bildkvaliteten, som är oskarp och grovkornig. Ingen av de ovan nämnda mobilerna har högre skärmupplösning än 2K, och som jag skrev i testet av Gear VR ”Innovator Version” så behöver vi högupplösta små skärmar – och då menar jag minst 4K-upplösning – för att den optiska upplevelsen ska bli bättre än den grumlighet som Gear VR och andra glasögon utsätter oss för.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

LG 360 VR R100

Det måste vara ett skämt

LG 360 VR är den mest bedrövliga VR-upplevelsen vi har sett!

Du kan använda mobilskärmen som en styrplatta. 360 VR är mindre och lättare än konkurrenterna.
Nästan dubbelt så dyr som Samsung Gear VR men usel bildkvalitet, stort ljusinsläpp som förstör VR-känslan, hopplös konstruktion och praktiskt taget inget innehåll att titta på. Och den kan uteslutande användas med LG G5.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Logitech G Cloud är en konsol för alla spel Spela dina spel från molnet - på vilken molntjänst du vill. Logitechs nya handhållna konsol försöker täcka dem alla.
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
LG växlar upp med ny OLED-spelskärm Ny häftig gaming-skärm äntligen klar för Norden.
PlayStation 5 får stöd för 1440p Glada nyheter för dem med en PC-skärm - kan laddas ner nu.
Följ Ljud & Bild