Det är svårt att sätta ord på hur dålig 360 VR från LG faktiskt är, men det är ju bland annat det jag får lön för, så jag gör ett försök.
Precis som Samsung Gear VR är LG 360 gjord för att fungera ihop med din smartmobil. Fast i det här fallet måste din mobil vara en LG G5, eftersom 360 VR inte fungerar med någon annan – inte ens LG:s egna telefoner.
I stället för att sätta fast mobilen i headsetet och sedan använda mobilskärmen som display, har 360 VR en inbyggd display med två linser (en för varje öga) och kopplas till mobilen med hjälp av en USB-C-kabel. Det innebär att 360 VR är en del mindre och lättare än i stort sett alla andra VR-produkter på marknaden. Men det är inte bara en fördel. VR-glasögonen är nämligen så smala att de släpper in massor av ljus från den riktiga världen i VR-upplevelsen, och det papp-aktiga skyddet som LG har monterat in på insidan av glasögonen – den så kallade ljusblockeringen – hjälper inte ett smack. I stället för att känna dig uppslukad av en virtuell verklighet känns det snarare ungefär som att prata i en mobil när mottagningen hackar och tappas hela tiden.
Bildkvaliteten är inte heller den skarpaste – för att uttrycka saken milt – och även om du kan justera båda linserna för att ändra skärpan så går det bara att göra om du får bort ovan nämnda ljusläckage. Med andra ord ska du fintrimma bilden under tiden den är i stort sett osynlig på grund av ljus som läcker in och sedan ska du montera fast ljusblockeringen igen, varpå du riskerar att nudda vid linserna och förstöra finjusteringen. Hur en sådan konstruktion någonsin kunde bli godkänd är för mig en gåta.
Mindre material för pengarna
Samsung har utvecklat Gear VR i samarbete med Oculus och det är också de som ligger bakom allt innehåll i Samsungs VR-verklighet. Med andra ord finns det massor av appar och upplevelser att välja mellan. Till LG 360 VR finns det däremot i stort sett bara YouTube och en app som heter Jaunt VR och har ett begränsat antal 360-graders videor.
Ändå kostar 360 VR nästan dubbelt så mycket som Gear VR. Det är ju genialt!

Slutsats
Jag har varit mycket frestad att ge 360 VR noll stjärnor – eller en enda – i totalbetyg, men det finns trots allt ett par förmildrande omständigheter som gör att jag sträcker mig till två stjärnor. Att använda mobilskärmen på LG G5 som styrplatta är väldigt smart, och 360 VR är faktiskt mer behaglig att använda länge än många andra VR-glasögon.
Men om du frågar mig om jag på något sätt skulle vilja rekommendera dig att köpa 360 VR så är svaret ett bestämt Nej.
Home tycker
Du kan använda mobilskärmen som en styrplatta. 360 VR är mindre och lättare än konkurrenterna. Nästan dubbelt så dyr som Samsung Gear VR men usel bildkvalitet, stort ljusinsläpp som förstör VR-känslan, hopplös konstruktion och praktiskt taget inget innehåll att titta på. Och den kan uteslutande användas med LG G5.
Riktpris: 2500 kr
Specifikationer
- Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, närhetssensor
- Skärm: 2 x 1,88-tums IPS LCD (960x720)
- Mått: 164,07 x 185,61 x 45,9 mm
- Vikt: 134,3 g
- Kompatibel med: LG G5
Också i detta test:
LG 360 VR och Samsung Gear VR
Samsung Gear VR
Fortfarande mest prisvärd VR
Illamåendet får du på köpet.


Vill du läsa hela artikeln?
Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home
Redan prenumerant? Logga inn.
-
Prova LB+ i 30 dagarBara 49:-
Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.
-
LB+ Total i 12 månBara 125 kr/mnd
Du sparar 288 :-
Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?
Klicka här för att beställa Ljud & Bild
Klicka här för att beställa LB Home