Search
Generic filters

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

 itemprop
Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

Lättviktare med ultraskarp skärm

Acers toppmodell är superkompakt men har en skärm som nästan är för bra för spel.

Ljud & Bild tycker

Ultraläcker design, låg vikt och en skärm i särklass. Två grafikkort.
Orkar inte med de tyngsta spelen i högsta upplösning. Ingen optisk läsare.
 • Processor: Intel Core i5 4210H, 2,9 GHz GHz (2 kärnor, 4 trådar)
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 860M, Intel HD Graphics 4000
 • Skärm: 15,6-tums antireflexbehandlad, 3840 x 2160 (4K!)
 • Minne: 12 GB DDR3 RAM, 2 GB videominne
 • Disk: 128 GB SSD, 1 TB HD
 • Anslutningar: Hörlursuttag (minijack), 3 x USB 3.0, Ethernet, HDMI, SD-kortläsare
 • Mått: 38,9 x 2,4 x 25,7 cm
 • Vikt: 2,2 kg

 

Benchmarks:

 • 3DMark 11: 4 743
 • Geekbench 3: 6 550 (multi), 3 074 (single)
 • Browsermark: 5 700
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 14900 kr

Acer är en av världens största tillverkare av bärbara datorer, men spelarna brukar som regel se sig om efter andra märken. Det försöker Acer ändra på med sin Aspire V Nitro-serie. Gemensamt för alla Aspire V Nitro-modeller är ett mycket platt och smalt kabinett som har en tjocklek och vikt som påminner om ultrabook-klassen – fast med grafik som bör tilltala spelare.

Föremålet för detta test är Aspire V 15 Nitro BE UHD. BE står för Black Edition, eftersom datorn har fått en designmässig överhalning. Allt annat än det blanka metallgångjärnet är nu dämpat mattsvart. Det gör den knappast snabbare, men ser hänsynslöst ut på ett läckert sätt.

De sista tre bokstäverna i beteckningen är dock intressantast. ”UHD” avslöjar nämligen att skärmen är utrustad med Ultra High Definition-upplösning, alltså 4K.

På en 15-tums skärm innebär UHD-upplösningen en pixeltäthet på mer än 280 dpi. I praktiken betyder det att man inte kan urskilja de enskilda pixlarna – inte ens med ett kraftigt förstoringsglas. Den knivskarpa skärmen är fullständigt befriad från hackningar eller antydan till ”datorskrift”. Det medför dock vissa besvär om program är gjorda för att ha en viss upplösning. Det gäller till exempel dialogrutorna i Electronic Arts nätbutik Origin, som visas i frimärksstor oläslighet på skärmen.

Den version av V 15 Nitro som vi fick för test hade en dualcore i5-processor från Intel. De övriga deltagarna var alla utrustade med den kraftfullare i7-processorn i quadcore-variant. Grafikkortet var ett Nvidia GeForce GTX 860M, vilket är utmärkt men inte det allra hetaste som finns. Maskinen levererades med 12 GB fastmonterat RAM och 2 GB videominne. Den har en 128 GB SSD-disk och en traditionell disk på 1 TB. Det ger en snabb start och nedstängning av Windows. Däremot saknas en optisk läsenhet.

För att utöka batteritiden är datorn utrustad med ett extra grafikkort, som bygger på Intels HD Graphics 400-chip och som används när nätdelen inte är inkopplad.

Prestanda
Acer-datorn är snabb, men befinner sig inte i samma klass som övriga testdeltagare, som alla är hardcore-spelmaskiner. Geekbench-testet gav 6550 (multicore) respektive 3074 (singlecore) poäng. Det är i klass med kontorsdatorer och faktiskt överraskande lågt. I 3DMark 11-testet gick det förhållandevis bättre: 4743 är helt klart acceptabelt till spel men ungefär hälften av MSi och Alienware – och långt under Asus. Browsermark-resultatet 5700 är utmärkt.

annons

Slutsats
Är du ingen hardcore-gamer men vill ha en bärbar i toppklassen, som även klarar av ett spel eller två, är Aspire V Nitro ett bra alternativ. Om du arbetar med grafik så får du helt nya möjligheter med 4K-skärmen. Även om datorn är stor så är den fortfarande tillräckligt tunn för att du inte ska behöva en datorväska av jättestorlek. Behöver du inte ultragrafik så finns Acer-datorn med vanlig Full HD och i7-processor till ett aningen lägre pris.

annons

  Också i detta test:

   data-srcset

   data-srcset

  MSI GT72 2QD-256NE

  Pris: 17000 kr Annons
  Höga grafikprestanda och läcker maskinvara.
  Lite tråkig design och högt pris.
   data-srcset

  Asus G751

  Pris: 19000 kr Annons
  Imponerande och blixtsnabb maskinvara som springer i cirklar runt din gamla bärbara. Spektakulär design.
  Kolossalt stor och tung. Och dyr.
   data-srcset

  Alienware 15

  Pris: 15200 kr Annons
  Fantastisk design och rejäl byggkvalitet. Du kommer garanterat att väcka uppmärksamhet när du ställer upp på slagfältet med en Alienware-dator. Går att uppgradera grafiken.
  Den är bra, men man får mer för pengarna hos Asus och MSi. Ingen optiskt drivverk.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

   data-srcset

  Gaming-PC till axelremsväskan

  Asus pyttelilla laptop är ett charmtroll med lika mycket muskler som en fullvuxen gaming-dator. Och den är inte ens dyr!

   data-srcset

  Klart du ska ha en chromebook!

  Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Konsten att bygga den perfekta hybriden

  HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.