Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Bästa fickkameran – någonsin!

Priset är det enda som ger minuspoäng, detta är utan tvekan den bästa fickkameran vi någonsin har testat.

Av / 2014-10-20 - 15:48
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Lasse Svendsen

SE gullikon 2014.indd

Pyttelilla RX100 III är den tredje versionen av Sonys proffskompakt och är inte bara bäst av de tre, utan den bästa fickkameran vi har testat hittills. Bildkvaliteten håller så hög nivå att den faktiskt kan mäta sig med – och på långa vägar ersätta – många av spegelreflexerna vi har testat. Anledningarna är flera.

Egenskaperna i dåligt ljus är utmärkta, med bara måttliga mängder brus. Den ljusstarka zoomen har så hög optisk kvalitet att man kan räkna med knivskarpa och detaljerade bilder. Vilket man sällan ser från små kameror. Trots storleken har Sony lyckats bygga in både en vridbar skärm och en elektronisk sökare i RX100 III.

RX100III-3
Vridbar selfie-skärm.

En sökare som faktiskt är bra, och inte påminner om de hemska varianterna som sitter i många av videokamerorna vi har testat.

För att minimera storleken har Sony flyttat blixten och satt dit en uppfällbar sökare som man fäller upp med en knapp på sidan. När sökaren hoppar upp sätts kameran på och man kan börja fotografera.

Av naturliga skäl är knapparna små men kamerans praktiska inställningshjul runt objektivet – som kan programmeras – gör det möjligt att anpassa kameran efter personliga behov. Vi får inte glömma av att videokvaliteten är mycket bra för att vara en så liten kamera.

RX100-III-contrast_dynamics
Enastående bilddynamik i bra ljus vid låga ISO-värden

Vad får du?
Det är utomordentligt gjort av Sony att lyckas klämma in en relativt generös elektronisk sökare, som till och med kan fällas ner när den inte används. Sökarbilden har 1,44 Mp-upplösning och är förvånansvärt stor, och har minimalt med fördröjning.

När sökaren är uppe är det mer tillfredsställande att använda kameran eftersom man kan hålla den med två händer och få ett bättre grepp. Håller man den glatta kameran med bara en hand märker man snabbt att den kunde behöva ett skulpterat handgrepp. Ett sådant finns som tillbehör men borde vara standardutrustning för de här pengarna.

RX100III-close-up-sharpness-ISO500
Utsnitt från bild med mycket små detaljer.

Bildsensorn är senaste versionen av Sonys 1-tums CMOS-sensor (samma som i RX100 II) med bakbelysning för bättre ljuskänslighet, och en ny Bionz X-processor ger renare bildfiler med jämnare färgåtergivning. Objektivet är helt nytt, med 24–70 mm räckvidd och mycket bra ljusstyrka 1,8–2,8. Beroende på brännvidd.

RX100III-ISO125-70mm-F2_8
Ganska så bra kontroll över djupskärpa vid 70 mm/f2,8.

RX100 III har också fått en möjlighet att lagra video i full-HD (1080/50p) i det nya XAVC S-videoformatet som klarar datahastigheter på 50 Mbit/s. Det ger en klassledande videokvalitet bland alla kompaktkameror som klarar 1080-video.

RX100III-ISO1250
ISO 1250 närmar sig gränsen för vad fungerar när det gäller brus.

Låt oss inte heller glömma att kameran har fokusmarkering (peaking) för bättre skärpekontroll vid manuell fokus samt zebramönster för kontroll över högdager när man filmar. Eller att det går att hämta ut en okomprimerad videosignal ur HDMI-kontakten, vilket annars bara ett fåtal systemkameror klarar.

RX100III-sharpness
Väldigt jämn skärpa, även med stor bländare.

Hur bra är den?
Tack vare det nya zoomobjektivet och en bättre bildprocessor är bildkvaliteten felfri vid nästan alla ISO-värden. Det är förbluffande hur mycket Sony har lyckats klämma ur sin lilla kamera. Den lyckas behålla dynamikomfånget i bilderna även på ljuskänsligheter över ISO 1600 och bruset är inte plågsamt förrän vid ISO 6400. Därifrån och uppåt blir det väldigt grovkornigt, men det betyder att man kan fotografera med full bländaröppning i dåligt ljus utan att behöva vara rädd för brus. Så länge man håller sig till max ISO 3200.

RX100III-ISO6400
Synligt brus, framför allt i mörka områden, vid ISO 6400.

Upplösningen i skärpan är enastående. Mycket beror på det mycket bra zoomobjektivet som är jämnskarpt vid alla brännvidder och med nästan alla bländaröppningar. Detsamma gäller färgåtergivningen, som är jämn även i JPEG-filer, fast ska vi sätta fingret på något så får det bli en väl aggressiv brusreducering i JPEG-filer. Å andra sidan kan man ju alltid lagra motiven som råfiler i stället.

RX100-III-ISO12800
I bra ljus kan man koma undan med rejäla ISO 12800, men så fort ljuset sjunker ökar kornbruset markant.

Vi tycker
Sony RX100 III har nästan inga seriösa konkurrenter i det här segmentet och i den här storleksklassen. Tills någon annan lyckas komma med något trovärdigt alternativ är detta den bästa fickkameran som går att köpa för pengar. Storleken är både vän och fiende här, för Sony-kameran är tillräckligt liten för att få plats i fickan, samtidigt som den är så liten att det finns ont om plats att göra av händerna. Ett grepp hade gjort nytta.

Men med tanke på den inbyggda sökaren och den så höga bildkvaliteten är Sony RX100 III definitivt en vinnare i kompaktklassen.

RX100III-21

Ljud & Bild tycker

Klassledande bildkvalitet i en minimal inpackning, i kombination med en enastående utfällbar elektronisk sökare och ljusstark optik. RX100 III är så liten att knapparna också är små, och så kostar den mer än de flesta kompaktkameror.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

Ljud & Bild
Rulla till toppen