data-srcset
Sony a5100

Selfie-kamera för nybörjare

Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.

Sony a5100 är en liten, lätt, enkel och billig systemkamera med mycket god bildkvalitet. Vridbar selfie- och pekskärm gör den till ett bra val för alla som bara är intresserade av fina bilder – och bryr sig mindre om många funktioner.
För kraftig brusreducering ger markant förlust av skärpa. Hal plast och få inställningsrattar sänker intrycket.
Bästa priser

Om man behöver en enkel kamera med hög bild- och videokvalitet är Sonys minsta systemkamera ett bra val. Den gör det inte svårt att få bra bilder och efter flera uppdateringar sedan vi testade föregångaren 2014 har den blivit en ganska så användarvänlig kamera också.

Som så ofta när man släpper en ny modell stoppar man i en ny bildsensor. Så är det här också. Sony har försett a5100 med en 24-megapixlars sensor med potential för oerhört hög detaljskärpa, men ännu viktigare är den förbättrade hybridfokuseringen som gör det mycket enklare att få bilderna i fokus.

Med 179 fassensorer och 25 kontrastsensorer övertygar autofokusen rejält jämfört med den trögare föregångaren. Bildhastigheten är respektabla 6 bilder i sekunden, vilket gör det lättare att få skarpa bilder av rörliga motiv. Den har naturligtvis wifi med NFC för trådlös koppling till mobilen. Och en ny 20 Mp-sensor och Sonys nya Bionz X-processor. Man kan installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. Det kan ge kameran fler funktioner och fungerar som appar till mobilen.

a5100 har äntligen fått pekskärm, men ingen blixtsko eller sökare. Skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta selfies. Sony har också stoppat i stöd för det nya videoformatet XAVC S, som filmar 1080/50p-video med hela 50 Mbit/s datahastighet.

Det innebär att videokvaliteten är högre än i a5000, eftersom videofilerna packas med mindre förluster än i AVCHD-formatet. Men det går fortfarande inte att sätta på en mikrofon, inte att koppla in den heller, så även om videokvaliteten är mycket hög så är ljudet av varierande kvalitet.

En liten kuriosa är möjligheten att filma i 1080- och 720-video samtidigt. Så att man kan använda den lågupplösta filmen på nätet och visa full-HD på TV:n hemma. Kameran strömmar för övrigt HD-video live direkt ur HDMI-utgången.

Eftersom den är så liten – världens minsta APS-C-kamera med utbytbar optik – finns det inte mycket att hålla i för stora händer. Handgreppet i plast är dessutom halt och en aning litet, och utlösarknappen på framsidan är inte vinklad som på den mer avancerade a6000. Som dessutom har inbyggd optisk sökare och kostar en dryg tusenlapp mer.

annons

Man får inget annat inställningshjul än det på baksidan och därför är det lite omständligt att ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation och många andra inställningar som åtminstone entusiasterna gillar att ha tillgång till.

annons

Bildkvalitet
Men a5100 är inte gjord för entusiasterna. De köper a6000 eller a7 och lägger kanske pengar på bättre optik. De som köper a5100 får med Sonys kit-zoom på 16–50 mm som är en liten och tystgående historia med elektronisk zoom. Fast det är inte skarpast i klassen och har synlig förvrängning och vinjettering vid vidvinkel. Objektivet är ganska så skarpt från bländare 5,6 och tack vare den nya 24 Mp-sensorn är bilderna skarpa så det räcker och blir över.

Med god hjälp av den enastående autofokusen.

a5100-skjerm
Vridbar pekskärm och appar gör att Sony a5100 är lockande för selfie-generationen.

Den nya bildprocessorn ger väldigt bra detaljskärpa och lite brus upp till ISO 1600. Bruset är inte särskilt synligt förrän vid ISO 3200 och kornbrus blir väldigt markant från ISO 6400. Lite värre är att kamerans processor har så aggressiv brusreducering i JPEG-filer (inte råfiler) att bilderna tappar lite skärpa från ISO 6400, och därifrån och upp över ISO 25600 ser bilderna ut som om de är målade med vattenfärger.

annons

Färgåtergivningen är jämn och har få avvikelser upp till ISO 1600, och videokvaliteten är storartad för en nybörjarkamera.

Slutsats
Sony a5100 är en liten och billig nybörjarkamera för fotografer som vill ha det så enkelt som möjligt. Med wifi, pekskärm och utmärkt videokvalitet är den lätt att använda och att dela bilder och videor med vänner och bekanta. Bildkvaliteten är vansinnigt mycket högre än från en mobil och du kan räkna med många fler lyckade fullträffar med a5100 än med mobilkameran.

Den lovar inte mer än den kan hålla och har en begränsad funktionsnivå som nog tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer att sakna blixtsko eller pekskärm och andra önskar sig högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. Framför allt inte de som är vana vid kompaktkameror.

Fakta

 • Typ: Kompakt systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 zoom (motsv. 24–75 mm)
 • Skärm: 7,6-cm LCD med 921K bildpunkter
 • Egenskaper: Vridbar pekskärm, wifi, 6 bilder/s, app-inställning

Pris

5500 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Sony a5100

   data-srcset

  Den bästa spegelreflexen

  Det har kanske aldrig byggts någon bättre spegelreflex än Canons nya flaggskepp.

  (Foto: Tillverkare)

  Less is more, brukar man ju säga, men det innebär också vissa begränsningar. Och det har Leicas svartvita kamera gott om.

   data-srcset

  Nikon D5500 är en av de bästa systemkamerorna för amatörer.

   data-srcset

  Om man bara nöjer sig med det bästa är Sonys senaste fullformatkamera ett ypperligt val.

   data-srcset

  Samsungs första proffskamera utmanar Canon och Nikon och lyckas med det mesta.

   data-srcset

  Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.

   data-srcset

  Nikon är modiga som släpper en kamera du sparar 10 000 kronor på utan att missa något.

   data-srcset

  Här är kameran som är snabbare än det mesta och perfekt för actionbilder.

   data-srcset

  På många sätt och vis är Nikon D810 den bästa kameran vi har testat, men den kräver en hel del av fotografen.

   data-srcset

  Ett välgjort redskap för alla som behöver en kamera med snabbare autofokus för actionfoto.

   data-srcset

  Nikon D5300 ger oslagbar bildkvalitet för pengarna, men är för långsam för att vi ska börja jubla.