annons
annons
annons
TEST:

Sony a5100

annons

Selfie-kamera för nybörjare

Lägg till som favorit
Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.
Plus lbadvantages
Sony a5100 är en liten, lätt, enkel och billig systemkamera med mycket god bildkvalitet. Vridbar selfie- och pekskärm gör den till ett bra val för alla som bara är intresserade av fina bilder – och bryr sig mindre om många funktioner.
Minus lbdisadvantages
För kraftig brusreducering ger markant förlust av skärpa. Hal plast och få inställningsrattar sänker intrycket.

Om man behöver en enkel kamera med hög bild- och videokvalitet är Sonys minsta systemkamera ett bra val. Den gör det inte svårt att få bra bilder och efter flera uppdateringar sedan vi testade föregångaren 2014 har den blivit en ganska så användarvänlig kamera också.

Som så ofta när man släpper en ny modell stoppar man i en ny bildsensor. Så är det här också. Sony har försett a5100 med en 24-megapixlars sensor med potential för oerhört hög detaljskärpa, men ännu viktigare är den förbättrade hybridfokuseringen som gör det mycket enklare att få bilderna i fokus.

Med 179 fassensorer och 25 kontrastsensorer övertygar autofokusen rejält jämfört med den trögare föregångaren. Bildhastigheten är respektabla 6 bilder i sekunden, vilket gör det lättare att få skarpa bilder av rörliga motiv. Den har naturligtvis wifi med NFC för trådlös koppling till mobilen. Och en ny 20 Mp-sensor och Sonys nya Bionz X-processor. Man kan installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. Det kan ge kameran fler funktioner och fungerar som appar till mobilen.

a5100 har äntligen fått pekskärm, men ingen blixtsko eller sökare. Skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta selfies. Sony har också stoppat i stöd för det nya videoformatet XAVC S, som filmar 1080/50p-video med hela 50 Mbit/s datahastighet.

Det innebär att videokvaliteten är högre än i a5000, eftersom videofilerna packas med mindre förluster än i AVCHD-formatet. Men det går fortfarande inte att sätta på en mikrofon, inte att koppla in den heller, så även om videokvaliteten är mycket hög så är ljudet av varierande kvalitet.

En liten kuriosa är möjligheten att filma i 1080- och 720-video samtidigt. Så att man kan använda den lågupplösta filmen på nätet och visa full-HD på TV:n hemma. Kameran strömmar för övrigt HD-video live direkt ur HDMI-utgången.

Eftersom den är så liten – världens minsta APS-C-kamera med utbytbar optik – finns det inte mycket att hålla i för stora händer. Handgreppet i plast är dessutom halt och en aning litet, och utlösarknappen på framsidan är inte vinklad som på den mer avancerade a6000. Som dessutom har inbyggd optisk sökare och kostar en dryg tusenlapp mer.

Man får inget annat inställningshjul än det på baksidan och därför är det lite omständligt att ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation och många andra inställningar som åtminstone entusiasterna gillar att ha tillgång till.

Bildkvalitet
Men a5100 är inte gjord för entusiasterna. De köper a6000 eller a7 och lägger kanske pengar på bättre optik. De som köper a5100 får med Sonys kit-zoom på 16–50 mm som är en liten och tystgående historia med elektronisk zoom. Fast det är inte skarpast i klassen och har synlig förvrängning och vinjettering vid vidvinkel. Objektivet är ganska så skarpt från bländare 5,6 och tack vare den nya 24 Mp-sensorn är bilderna skarpa så det räcker och blir över.

Med god hjälp av den enastående autofokusen.

a5100-skjerm
Vridbar pekskärm och appar gör att Sony a5100 är lockande för selfie-generationen.

Den nya bildprocessorn ger väldigt bra detaljskärpa och lite brus upp till ISO 1600. Bruset är inte särskilt synligt förrän vid ISO 3200 och kornbrus blir väldigt markant från ISO 6400. Lite värre är att kamerans processor har så aggressiv brusreducering i JPEG-filer (inte råfiler) att bilderna tappar lite skärpa från ISO 6400, och därifrån och upp över ISO 25600 ser bilderna ut som om de är målade med vattenfärger.

Färgåtergivningen är jämn och har få avvikelser upp till ISO 1600, och videokvaliteten är storartad för en nybörjarkamera.

Slutsats
Sony a5100 är en liten och billig nybörjarkamera för fotografer som vill ha det så enkelt som möjligt. Med wifi, pekskärm och utmärkt videokvalitet är den lätt att använda och att dela bilder och videor med vänner och bekanta. Bildkvaliteten är vansinnigt mycket högre än från en mobil och du kan räkna med många fler lyckade fullträffar med a5100 än med mobilkameran.

Den lovar inte mer än den kan hålla och har en begränsad funktionsnivå som nog tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer att sakna blixtsko eller pekskärm och andra önskar sig högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. Framför allt inte de som är vana vid kompaktkameror.

 • Typ: Kompakt systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 16–50 mm/f3,5–5,6 zoom (motsv. 24–75 mm)
 • Skärm: 7,6-cm LCD med 921K bildpunkter
 • Egenskaper: Vridbar pekskärm, wifi, 6 bilder/s, app-inställning

Pris: 5500 kr
Bästa pris på Sony a5100
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.

  Lägg till som favorit
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

  Lägg till som favorit
  Panasonics ultra-trimmade proffskamera

  Panasonics ultra-trimmade proffskamera

  Världens kanske mest kompakta proffsvideokamera med fullformat och 6K-video. Vi har varit i Las Vegas och sett både kameran och professionellt regisserade videor som filmats med enbart S1H.Lägg till som favorit
  Canon släpper ny spegelreflex

  Canon släpper ny spegelreflex

  Många trodde nog att slutet var kommet för spegelreflexerna, men då drämmer Canon till med en sprillans ny. Lägg till som favorit
  Canon EOS M6 II knäpper 30 bps!

  Canon EOS M6 II knäpper 30 bps!

  Canon uppdaterar EOS M6 till Mark II.Lägg till som favorit
  Mer professionell optik från Canon

  Mer professionell optik från Canon

  Nu kommer efterlängtade ljusstarka objektiv till RF-systemet.Lägg till som favorit
  Panasonic Lumix S1H får prislapp

  Panasonic Lumix S1H får prislapp

  Klassens grymmaste videokamera blir billigare än befarat.Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny