Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic Lumix GH5 II

Kanske den bästa systemkameran för video

Medan vi väntar på Lumix GH6 får vi vara nöjda med att Panasonic har gjort några efterlängtade uppdateringar av GH5 II.

Skrivet av / 2021-07-26 - 12:30
Panasonic Lumix GH5 II
Lasse Svendsen

Tillsammans med Canon, startade Panasonic en liten revolution där de inkluderade videoinspelning i systemkameror. För Panasonics del handlade det om Lumix GH1, medan Canon tog marknaden med storm med EOS 5D Mark II. Båda kunde spela in video i 1080p, vilket var unikt och helt nytt för en systemkamera.

Lite mer än 10 år senare har utvecklingen gett oss 4K-video och betydande förbättringar i prestanda och bildkvalitet. Panasonic kom till den femte generationen i GH-serien – GH5, 2017 – bortsett från en specialutgåva för video som heter GH5s har det inte gjorts några uppdateringar till GH5 förutom till hårdvaran.

Men Panasonic har redan annonserat efterträdaren GH6, utan att avslöja exakt vad som kommer att vara nytt. Medan vi väntar på GH6 har de gjort några mindre uppdateringar på GH5 som nu kallas för GH5 II.

Det är inga större revolutionerande uppdateringar, kameran är 98 procent lik sin föregångare och förutom de romerska siffrorna och en eldröd inspelningsknapp ser du inte heller någon skillnad mellan GH5 och Mark II-utgåvan. Kännare kanske märker att pekskärmen är något mindre, i gengäld är den skarpare.

För det är invändigt förändringarna har kommit. Bildsensorn är samma mFT-format med 20 Mp och bildstabilisering (ökning från 5 till 6,5-steg), och den har en ny antireflexbeläggning vilket dämpar motljus och ghosting bättre.

Autofokusen har en förbättrad algoritm med snabbare och mer exakt ögon- och ansiktsspårning, och kameran har V-Log L som standard. Den kan också spela in 10-bits video internt, upp till 50 fps i UHD 4K och 25fps i DCI 4K.

Röda romerska siffror avslöjar att något har hänt med GH5. Foto: Lasse Svendsen

Förbättrad videofunktion

En ny Venus-processor i GH5 II gör att kameran också kan spela in video i 10-bit UHD 4K/25p, med 4:2:2 ALL-I och 400 Mbps, samt sända ut allt till en extern inspelare samtidigt som den lagrar inspelningen på ett av två – eller båda -minneskorten internt.

Jämfört med GH5 som klarar upp till 8-bit 4:2:2 4K/25p, är det ett framsteg.

3,5mm mikrofoningång och lossless PMC-ljud. Foto: Lasse Svendsen

Kameran kan också spela in anamorfiskt i 6K (4992 x 3744), och stöder naturligtvis 8-bits 4K-inspelning liksom 1080HD, och både H.264, H-265, All-I och Long GOP kodek. Du kan välja 24, 25 och upp till 50 fps, i PAL. Den kan också visa exponeringsnivån i procent i förhållande till grått med Luminance spot-mätning som kan avläsas i sökaren eller på skärmen.

Den har dock inte råvideo ut, Panasonic väntar kanske med det tills GH6 är klar.

Den stora röda inspelningsknappen går inte att misstolka Foto: Lasse Svendsen

Förbättrad användarvänligehet

För dem som primärt använder kamera som videokamera är det som musik i öronen, men det är inte bara videofunktionerna som har uppgraderats.

För kännare av GH5 och till exempel Lumix S1H, finns det inte mycket annat som är nytt på GH5 II. Kamerahuset är densamma med programhjulet till höger om sökare och självutlösare, bracketing och serietagning  mm på ett hjul till vänster om sökaren. En styrpinne bak och ett inställningshjul utöver den längst upp, och avtryckaren gör kameran mycket konfigurerbar.

Lumix GH5 II dial Lumix GH5 II kit zoom Lumix GH5 II back
<
>
Den finfina 12-60-zoomen är ett bra start att börja med för dem som köper en GH5 II. Foto: Lasse Svendsen

De flesta knappar och inställningshjul kan programmeras av fotografen som också har fått en ny skärm för manuell videoinspelning, liknande den som finns på Panasonics Varicam proffskamera.

En annan ny sak är livestreaming från kameran via Wi-Fi, online, där kan du streama direkt till YouTube i en helt annan kvalitet än du får med din mobil. Om du har en PC eller Mac, kan du använda programmet Lumix Network för att streama till ett nätverk men bara i 1080 HD.

I en kommande uppdatering av hårdvara lovar Panasonic att man ska kunna streama via en USB-ansluten mobil också.

GH5 II har fått samma Varicam-skärm som proffskamerorna. Foto: Lasse Svendsen

Andra förbättringar

Alla som har fotograferat med en GH5, kommer genast att känna igen sig. För erfarna GH5-fotografer tar det bara några minuter att bekanta sig med de nya funktionerna. Kamerahuset är densamma, vädertålig, robust och tydlig som tidigare. Skärmen är fyra mm mindre diagonalt, men skarpare och med något högre upplösning och bättre ljusstyrka.

Den fina 3,68 M OLED-sökaren, har också fått en mindre uppdatering i form av en välkommen fördubbling av uppdateringsfrekvensen till 120 hz.

Batteriet är förresten nytt. DMW-BLK22 är något kraftfullare än sin föregångare, men det har inte gett kameran någon större förbättring av antalet exponeringar per laddning. Summan är fortfarande 410 bilder, enligt den japanska CIPA-standarden.

Större batterikapacitet, men samma antal bilder per laddning. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvaliteten

Det är inte möjligt att avgöra om bildkvaliteten har förbättrats jämfört med GH5. Trots allt är det bara den antireflekterande beläggning som är annorlunda, kanske pågår en del tweaking i den nya bildprocessorn, men eftersom jag inte hade GH5 liggande för a-b-test fick jag inte en direkt jämförelse.

Lyckligtvis hade jag bilderna från GH5 från 2017 liggande för att jämföra med och utifrån dem drar jag slutsatsen att bildkvaliteten är densamma som du kan läsa om i testen av GH5:

Panasonic Lumix GH5

Jag upplever att autofokusen reagerar snabbare på stillbilder. Den låser snabbare och följfokus fungerar bättre på rörliga motiv än tidigare. Vid videoinspelning måste jag erkänna att jag inte är säker på om det finns några förbättringar av autofokus alls. Men med den medföljande 12-60 mm zoomen fungerade autofokus felfritt.

Om videokvaliteten är bättre på GH5 II, beror helt på vilken typ av bitdjup och kodek man väljer samt efterbehandlingen. Men jag tycker att videokvaliteten var strålande på 10-bits video med H.265 kodek, och jag tror också att dynamiken på bilden kan förbättrats något steg jämfört med GH5.

Två kortplatser, självklart. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Panasonic Lumix GH5 II är inte en stor och viktig uppdatering av GH5. För det är de nya funktionerna för få för och lite för obetydliga. Men det råder knappast någon tvekan om att vissa fotografer kommer att se 4K/50p0-bit 4K/50p, som ett framsteg. Lyckligtvis har priset sjunkit sedan införandet av     GH5, och GH II har därför blivit ett mycket bra köp i denna klass. Särskilt eftersom videofunktionerna är mer omfattande än på de flesta kameror i samma prisklass. Videofotografer kan knappast hitta en bättre lämpad kamera för priset.

Standardskärm på en något mindre, men skarpare och ljusare pekskärm. Foto: Lasse Svendsen
HDMI-port i full storlek. Fjärrkontrollkontakt på andra. Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Panasonic Lumix GH5 II
Premium

Ljud & Bild tycker

Små, men några viktiga förbättringar. Mycket hög videokvalitet och en mängd olika alternativ för att skräddarsy användarinställningarna. Solid, vädertålig kvalitet. Komplex layout, bäst lämpad för vana användare.

1 reaktion på ”Panasonic Lumix GH5 II”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Ljud & Bild
Rulla till toppen