Olympus Tough TG-1

Tuffast i klassen

Vattentäta kameror är fulla av kompromisser. Men inte Olympus TG-1, det är den enda seriösa kameran som finns för aktiva fotografer.

Kameror är egentligen små datorer med optik. Därför tål de inte vad som helst. Ett fall ur fickan eller en djupdykning i en vattenpöl kan vara ödesdigert. Det säger sig självt att kameror inte trivs i våta element, eller under svåra fysiska förhållanden. Undantaget är de vatten- och stötskyddande kamerorna. Som tål att tappas och badas med utan att avlida i handen på dig.

Sådana kameror är utmärkta för fotografer i rörelse, som åker skidor, dyker och ägnar sig åt andra strapatser. Men trots att de är tåliga och klarar det mesta så har de inte en bildkvalitet av samma klass som de bästa kompaktkamerorna. Vilket beror på att optiken ofta är väl inpackad inuti kameran och att bildsensorn är liten. Plus att kostnaden för att göra kamerahuset mer robust leder till tekniska kompromisser som påverkar prestanda.

Överlägsen optik
Undantaget är det naturligtvis Olympus som ligger bakom. De hade länge monopol på marknaden för vattenskyddade kameror, men har på senare tid fått konkurrens från Nikon, Canon, Sony och Panasonic. Som i mångt och mycket har knappat in på Tough-seriens försprång. Men det var innan TG-1 kom. Detta är en kamera med samma kvaliteter som föregångarna i Tough-serien, fast den är ännu tuffare och har, framför allt, en överlägset mycket högre bildkvalitet än någon annan stryktålig kompaktkamera.

En större och bättre bildsensor har bra understöd från ett riktigt bra objektiv. Med god ljusstyrka, åtminstone på vidvinkel (28 mm/f2,0). Plus en mycket snabbare och smartare bildprocessor. Det ger Tough TG-1 en bildkvalitet som till och med Panasonics vatten- och stöttåliga testvinnare Lumix FT4 får se sig besegrad av.

Tät och tuff
Olympus-kameran har inte ont om praktiska egenskaper heller. Kikar man runt på utsidan så ser man tydligt märkta knappar, en oerhört skarp och ljusstark OLED-skärm med hög kontrast samt gummipackningar runt alla öppningar. GT-1 tål 12 meters djupdykningar, fritt fall från 2 meter och fungerar ned till 10 minusgrader. Men andra ord: ett fall i asfalten, en dykning långt under snorkeldjup eller ett snöbollskrig ska inte kunna ta knäcken på kameran.

Den inbyggda GPS-mottagaren loggar var bilderna tas, så att du kan sortera efter platser senare. Videoklipp lagras i full 1080p-kvalitet och Olympus har stoppat i 12 kreativa filter – där dramatisk ton, nyckelhål och fisköga kanske är de roligaste. Det finns fyra undervattenseffekter också (wide 1, wide 2, snapshot och makro) som ska ge bättre färgbalans och exponering när man befinner sig under ytan. Vid sidan om blixten sitter en LED-lampa som kan användas under vatten för att belysa motivet och ge säkrare fokus och ljusmätning.

Kameran har ärvt Olympus ”TAP Control” som innebär att man kan ändra grundinställningar genom att helt enkelt knacka men knogen på kamerans sidor. Praktiskt när man har handskar på sig, både när man dyker och åker skidor.

Bland tillbehören till TG-1 finns tele- och fisheye-konverter som fästs framför objektivet, ett undervattenshus som håller tätt ned till 40 meter samt en handledsrem med flytelement. Tappar man kameran i vattnet så ser remmen till att den inte sjunker. Sätter man på telekonvertern kan kamerans Super-resolution Zoom komma till sin rätt. Då kan man utöver konverterns 6,8x zoom komma upp i hela 13,6x zoom.

Bildkvalitet
TG-1 är alltså en riktig tuffing. Men den saknar inte substans. Bildkvaliteten, som så ofta är kamerors akilleshäl, är mycket bättre och jämnare. Det betyder inte att den är på samma nivå som Olympus XZ-1 eller Sony RX100, de ställer upp i en annan klass. Men relativt sett, bland de väderskyddade kamerorna har TG-1 högsta kvalitet.

Ljusmätningen överexponerar bitvis i motiv med mycket ljus och hög kontrast, och det går inte att vare sig kontrollera bländaren eller lagra bilderna som råfiler. Och jodå, det syns tydligt brus vid höga ISO-värden. Men även om kornbrus dyker upp redan vid ISO 800 och ökar gradvis så är bilder tagna vid ISO 1600 fullt användbara till måttliga förstoringar. Högre ljuskänslighet än så orsakar ännu mer brus.

De två områden som TG-1 utmärker sig på är färgåtergivning och skärpa. Det fina objektivet är korrekt och har bara lite linjeförvrängning och ont om ljusförluster ut mot hörnen – faktiskt fullt klass med mycket dyrare kameror. Färgerna har fina tonkurvor och ger tämligen neutrala hudtoner. Mycket bättre än vi är vana vid i den här klassen.

Videoinspelningarna är helt enkelt strålande, med mycket hög skärpa, definition, snabb autofokus och ont om flimmer så länge man inte panorerar för hastigt. Till och med videoljudet håller förvånansvärt hög kvalitet med tanke på de mikroskopiska mikrofonerna som fångar upp stereoljudet.

Slutsats
Betygen måste sättas i förhållande till kameratypen. Då är detta en klockren fempoängare i alla discipliner utom byggkvalitet. Där delar vi ut en sexa. För ska man ha en kamera som tål stryk, ett dopp eller två och samtidigt levererar en bildkvalitet man kan bli mer än nöjd över, då är det Olympus TG-1 som gäller. Tuffare än så här blir det inte för 4 000 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.