Olympus Stylus Tough TG-2 iHS

Tuffare än tuff

Olympus tåligaste allväderskamera kan du gå i krig med. Den vet var du har varit och bildkvaliteten är bäst i klassen.
Ljud & Bild tycker
Bra skärpa och upplösning Snabba reaktioner Robust och vattentät
Ingen bländar-/slutarkontroll Lagrar inte råfiler
Specifikationer
  • Typ: Allväderskamera med 12 Mp sensor i 1/2,3-tums format
  • Optik: 25–100 mm/f2,0–4,9
  • Skärm: 3,0-tums vridbar LCD, 610 000 bildpunkter
  • Höjdpunkt: Vattentät till 15 meter, stötsäker till 2 meter,
  • GPS-loggning, 1080p-video
forfatter

Fukt- och stryktåliga kameror är omtyckta. Och det är kanske inte så konstigt. De tål att tappas i asfalten och kan följa med under vatten. Skulle de bli smutsiga eller dammiga är det bara att skölja av dem med ljummet vatten. Sådana egenskaper är eftertraktade av aktiva människor, i synnerhet snorklare och andra som vill föreviga djur och växter under vattenytan.

Även om de robusta kamerorna är byggda för att tåla en omgång och till och med minusgrader är inte bildkvaliteten riktigt i klass med de bästa kompaktkamerorna. Anledningen är enkel optik och pyttesmå sensorer. Olympus ändrade dock på allt med sin Tough TG-1 som släpptes våren 2012. Det var en oerhört välbyggd kamera med överlägsen optik och ljusstyrka, som passade utmärkt till undervattensexpeditioner.

Ännu tuffare
Efterträdaren Stylus Tough TG-2 iHS (alla Olympus kompaktkameror heter numera Stylus) är rent tekniskt samma kamera som TG-1, förra årets vinnare i kompaktklassen. Den viktigaste förbättringen är ett ännu stryktåligare kamerahus som kan tas med tre meter djupare under ytan, ända ner till 15 meter, och som tål fritt fall från ännu högre höjd (2,1 meter). Med andra ord är det ingen väsentlig skillnad i bildkvalitet alls. Men det gör ingenting alls, föregångaren var ju bäst i klassen i den disciplinen.

Man får alltså en väldigt gedigen kamera med bra optik. Zoomen sträcker sig från 25 mm vidvinkel med ytterst bra ljusstyrka f2,0 till 100 mm tele med max ljusstyrka f4,9. Under vatten använder man helst vidvinkel och då är det en stor fördel med så bra ljusstyrka som f2,0 vid 25 mm.

Farligt nära
TG-2 har samma skarpa och ljusstarka OLED-skärm som sin föregångare, samt inbyggd GPS-mottagare med elektronisk kompass som loggar var bilderna tas någonstans. Filtereffekter kan läggas till motiven, och med en maximal närgräns på 1 cm går det att ta närbilder på tänderna i marulkens gap. Om du vågar.

Video filmas naturligtvis i full 1080p-upplösning, och det går också att välja 120 eller 240 bildramar i sekunden med lägre upplösning om man vill titta på filmsnuttarna i slowmotion. Och så finns det fyra undervattenseffekter som ska ge bättre färgbalans och exponering när man plåtar under ytan. Precis som på TG-1 har den nya modellen en LED-lampa bredvid blixten som lyser upp motivet under vatten innan bilden tas.

TG-2 är utrustad med Olympus knack-styrning som innebär att man kan ändra grundinställningar genom att helt enkelt knacka med knogen på kamerans sidor. Praktiskt när man har handskar på sig.

Bland tillbehören finns en vidvinkelförsats, en telekonverter och en handrem med flytväst.

Tappar man kameran i vattnet så ser remmen till att den inte sjunker. Vill man dyka djupare än 15 meter finns det ett undervattenshus som kan ta med kameran ner till 45 meter, samt ett par undervattensblixtar för att lysa upp mörkret i djupet.

Bildkvalitet
Skillnaderna i bildkvalitet mot föregångaren är obefintliga. Man får samma fina skärpa, samma välbalanserade färgåtergivning och förhållandevis ont om brus upp till ISO 1600. Med andra ord: mycket bra för att vara en liten allväderskamera.

Objektivet är detsamma och har bara en aning linjeförvrängning men ont om ljusförluster ut mot hörnen. Det är bara i dåligt ljus som störningarna kan bli irriterande, då dras ISO-känsligheten upp och färgbruset blandas med kornbrus.

Videoinspelningarna är också bra i god belysning, med relativt hög skärpa, bra detaljering och definition samt exakt autofokusering. Även ljudet håller hög kvalitet. Det blir kort sagt inte bättre än så här i allvädersklassen.

Slutsats
Olympus Stylus Tough TG-2 iHS är den mest robusta kompaktkameran vi har testat hittills och dessutom den som tar bäst bilder. Bildkvaliteten ligger inte riktigt på samma nivå som i Olympus Stylus XZ-1 eller Sony RX100, men är definitivt bra nog för att jämföras med Canon Ixus eller en vanlig kompaktkamera. Om det är en allväderskamera du är på jakt efter så kan du sluta leta nu.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.