Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D610

Finputsad drömkamera

Du hittar inga stora förändringar i D610 jämfört med föregångaren. Och det är lika bra det.

Publicerad 2014-03-03 - 06:00
Nikon D610
Lasse Svendsen

Det här blir ett kort test eftersom allting vi redan har sagt och skrivit om D600 gäller även för D610. Som är en av de bästa spegelreflexerna med fullformatsensor. Alltså en bildsensor med måtten 24 x 36 mm, vilket motsvarar 35-småbildsformatet. Bildsensorn i D610 är samma som i föregångaren och har 24,3 megapixlar.

Kameran är en enklare version av värstingen D800 och har Sony A7 och A99 och Canon EOS 6D som närmaste konkurrenter i fullformatklassen. Nikon-kameran är störst och tyngst av dem, men det skiljer inte mycket i bildkvalitet eller andra egenskaper.

Få ändringar
D610 har samma autofokus med 39-punkts AF-sensorer och allt annat som D600 har, men bildhastigheten har ökat från 5,5 till 6 per sekund. Den kan också använda Nikons trådlösa wifi-adapter för att överföra bilder till smartmobiler, den har inte Nikons lyckats bygga in i kameran. Men de har faktiskt gjort andra ändringar. Slutaren är ny och det går att ta bildserier med uppemot 3 bilder i sekunden i tyst läge, så att slutaren väsnas mindre.

Nikon påstår också att vitbalansen är mer exakt i D610 men sedan är det slut på nymodigheterna.

Kamerahuset är förseglat med gummitätningar mot fukt och smuts och är blixtsnabbt i de allra flesta situationer. Batteritiden räcker till 900 exponeringar och använder samma vertikalgrepp som D600.

Det kompletta testet av Nikon D600 hittar du här.

back_610
D610 ser ut som D600 men är både snabbare och tystare. Och tar lika bra bilder.

Bildkvalitet
Du får en skärpa och en detaljering som inte ligger långt efter de 36 megapixlarna i D800. Det finns inget brus upp till ISO 6400 och färgåtergivningen och bilddynamiken tillhör också toppklassen.

Bildkvaliteten belönas med andra ord med sex stjärnor.

Slutsats
Nikon D610 är precis som föregångaren ett av de bästa köpen man kan göra om man är ute efter högsta möjliga bildkvalitet i den här prisklassen. Den saknar måhända wifi och ett par andra mindre viktiga funktioner, men det allra viktigaste finns på plats. För de här pengarna är kombinationen av bildkvalitet, enkel skötsel och hög funktionsnivå helt felfri. Nikon D610 är kameran många fotoentusiaster drömmer om – och de blir knappast besvikna.

Ljud & Bild tycker

Nikon D610 är en av de bästa fullformatkamerorna. En entusiastkamera som är med på noterna och levererar varorna gång på gång. Glöm pekskärm, wifi (tillbehör) och GPS, detta är en kamera för fotografer – på gott och ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen