Search
Generic filters

: Fujifilm X-T1

Stenhård perfektionist

Fotografer som ställer höga krav på bildkvalitet och användarvänlighet kommer att älska den här kameran. Som passar lika bra i studion som ute i vildmarken.

Ljud & Bild tycker

Köper man X-T1 får man allt på en gång. Få andra kameror matchar bildkvaliteten och få kombinerar den med så välgjord skötsel. Fujifilm-kameran är snabb nog för actionfotografering och rejäl nog för att tåla ruskväder.
Pekskärm hade varit praktiskt och Fuji kunde gott ha gett skärmmenyn en överhalning.
 • Typ: Systemkamera med 16,3 Mp X-Trans II-sensor
 • Optik: -
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp bildpunkter
 • Höjdpunkter: OLED-sökare, trådlös wifi, 8 bilder/s, vridbar skärm, väderskydd, UHS II-stöd
 • Pris: 11 000 kr (15 000 kr med 18–55 mm/f2,8–4,0)
 • Fujifilm.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 11000 kr

SE gullikon 2014.indd

Få kameror ger dig lika mycket för pengarna som Fujifilm X-T1. Den liknar de klassiska spegelreflexkamerorna från tiden före digitalfoto och är en klockren fullträff för kräsna fotografer. Det är nämligen inte bara den klassiska skötseln som lockar, X-T1 har marknadens bästa – och största – elektroniska sökare och en fullständigt prickfri bildkvalitet.

X-T1 är en av de mest väldgjorda systemkamerorna vi har testat. Den ligger förträffligt i de flesta händer. Stora och tydligt märkta inställningsrattar gör den lekande lätt att använda, och kamerahuset är dessutom väderskyddat med gummi och silikon för att hålla ute dåligt väder. Detta är en kamera som bokstavligt talat kan användas till allting. Även till action. För Fuji har äntligen fått fason på autofokusen, som är blixtsnabb. Med en bildhastighet på upp till åtta bilder i sekunden finns det äntligen en Fuji-kamera som kan ta skarpa actionbilder.

X-T1 är den första kameran som har stöd för minneskortstandarden UHS-II, som klarar upp till 280 MB/s skrivhastighet, mer än tre gånger snabbare än UHS-1 som bara klarar 90 MB/s

Kameran bygger på Fujis unika 16,3-megapixlars X-Trans II-sensor i APS-C-format. Den har ett oregelbundet sensormönster och saknar lågpassfilter. I kombination med Fujifilms EXR II-processor ger detta en oöverträffad detaljupplösning och skärpa, vilket vi såg när vi testade Fujifilm X-E2 i decembernumret.

De närmaste konkurrenterna till X-T1 är de väderskyddade Olympus OM-D E-M1 och Pentax K-3, men även Canon EOS 70D och Nikon D7100. Fuji-kameran är däremot mycket mindre och lättare än spegelreflexerna och inte mycket större än E-M1 – eller fullformatkameran Sony Alpha 7r.

Världens bästa sökare
Retrodesignen innebär inte bara att kameran är lättskött och har knivskarpa detaljer i bilderna, den har dessutom plats för en av marknadens bästa elektroniska sökare, som är så bra att till och med de som hatar elektroniska sökare kommer att tappa hakan. Den är inte bara enormt stor, med 9,77x förstoring och större än i Olympus E-M1, den är också snabbare än många andra motsvarande varianter, så att man inte upplever någon märkbar fördröjning. Vilket annars kan vara ett irritationsmoment, bland annat när man tar bildserier och när man panorerar.

Sökarbilden med 2,36 Mp upplösning och OLED-panel är större än i professionella fullformatkameror som Nikon D4 och Canon EOS 1Dx, och det säger väl en hel del.

XT1_Front

Fördelen med elektroniska sökare är att man ser alla förändringar i realtid, plus att de kan visa olika information, helt efter fotografens önskemål. I X-T1 kan man ändra sökarbilden och välja olika utsnitt:

Full sökarbild, en mindre med plats för mer information eller en dubbel sökarbild under manuell fokusering. Då använder man en liten infälld sökarbild till höger, som visar ett förstorat utsnitt av motivets centrum så att man kan ställa in fokus skarpt. Det går också att välja fokusmarkering (”peaking”) i en av tre färger som markerar konturerna där motivet är skarpt.

Väderskyddad optik
Kamerahusets omfattande väderskydd gör den lika robust som OM-D E-M1 och Pentax K-3, och Fujifilm är på gång med väderskyddad optik till T-X1. I juni kommer zoomen XF 18–135 mm/f3,5–5,6 R OIS WR och senare i år en ljusstark normalzoom, XF 16–55 mm/f2,8 R OIS WR, samt en telezoom XF 50–140 mm/f2,8 R OIS WR. Alla tre med optisk bildstabilisator.

XT1_Aluminum_Die-casting
Kamerahuset är gjutet i aluminium, med gummipackningar i alla öppningar för att stänge ute dåligt väder.

Flexibel skötsel
Tack vare det gummerade greppet på framsidan och gummifältet på baksidan vilar kameran fint i handen. De flesta knappar och rattar går att nå utan att ändra tag om kamerahuset. Det går till och med att trycka in låsknappen på slutartidshjulet och ändra slutartid utan att ta bort sökaren från ögat.

Under slutartidshjulet sitter en omkopplare för ljusmätningen. Det går att välja slutartider mellan de markerade tiderna på hjulet med hjälp av inställningshjulet på kamerans framsida.

XT1_AdjustDial
Diopterjustering av den praktfulla OLED-sökaren till höger om ISO-ratten.

ISO-ratten på höger sida har också en låsknapp, men observera att det bara går att lagra bilder tagna med ISO 100, 12800 och 51200 i JPEG-format. Råfiler går bara att lagra mellan ISO 200 och 6400.

Under ISO-ratten sitter knappen som bland annat styr seriefoto, panorama och multiexponering. Funktionsratten på toppen slår på wifi för trådlös bildöverföring, men den och fem andra knappar kan dessutom programmeras så att de aktiverar en valfri funktion.

X-T1 är en fröjd att använda. Inte bara för att ergonomin är så välgjord, utan för att kameran reagerar så snabbt och att autofokusen svarar blixtsnabbt. Det finns en inställning som gör att fokussystemet arbetar hela tiden, men den drar mycket ström från batteriet.

Det finns en rad funktioner och möjligheter som vi inte kan gå igenom här på grund av platsbrist, några av dem är 14-bitars råfilslagring, flera programmeringsmöjligheter, olika filter, filmsimulering, hybrid-autofokus med 100 000 fasdetektorer, intervallfotografering, mikrofoningång, full-HD-video med 60p/30p och upp till 36 Mbit/s datahastighet samt en möjlighet att sätta på handgrepp eller vertikalgrepp (tillbehör).

X-T1 har en pytteliten uppfällbar blixt och går att fjärrstyra från en kamera-app i mobilen eller surfplattan.

Felfri bildkvalitet
Föga överraskande levererar kameran en bildkvalitet som tillhör toppklassen för kameror med APS-C-sensorer. Den är en kopia av bildkvaliteten i Fujifilms enastående X-E2, med mycket god kontroll över brus. Antydan till kornbrus syns först vid ISO 3200 och 6400.

Färgbruset är inte plågsamt förrän vid ISO 12800, över det får man markant reducerad upplösning och tydliga färgstörningar.

Som förväntat är kvaliteten på råfilerna helt grym! De är fenomenalt skarpa även utan någon efterbehandling. Samtidigt håller JPEG-filerna hög Fuji-klass, med en av de finaste färgåtergivningarna vi har sett i någon systemkamera. Detaljskärpan ligger nästan på samma nivå som Nikon D800E och Sony Alpha 7r, som båda har 36 Mp-upplösning. Men råfilernas stora dynamikomfång ger fotografen mer att gå på i skuggor och högdager, och är en bättre förutsättning för efterbehandling.

Precis som X-E2 har X-T1 Fujifilms smarta Lens Modulation Optimizer, som korrigerar för diffraktion och färgbrytning och anpassar korrektionen efter vart och ett av objektiven som är gjorda för XF-fattningen.

Slutsats
Avsaknaden av pekskärm är det enda som saknas. Resten av X-T1 är ren och skär fotoglädje. Den prydliga sökaren, den funktionella designen, den omfattande funktionsnivån och möjligheten att skräddarsy hur kameran ska bete sig, har lett till att X-T1 är en ovanligt lyckad systemkamera. Den har satt standarden i klassen på alla väsentliga områden – även på bildkvaliteten, som är fullt i klass med dyrare fullformatkameror

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Polestar 2 har allt som behövs för att bli en succé, inklusive en välljudande anläggning från Harman Kardon
  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.