TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Elgato Key Light Mini

Videoljus i fickformat

Elgato Key Light Mini ger bra och billigt ljus för videoinspelning och streaming. Men appen gör sitt bästa för att förstöra upplevelsen.

forfatter
Publicerad 2022-09-05 - 08:00
Karakter
Elgato Key Light Mini
L&B tycker
Gediget byggd. Bra ljusstyrka för närbilder.
Nätverksinstallationen är kafkaartad och appen är milt sagt krånglig. Inte ens ett primitivt stativ följer med i kartongen.
Specifikationer
  • Typ: Foto- och videolampa
  • Färgtemperatur: 2900 – 7000 K
  • Exakthet: CRI > 94
  • Ljusstyrka: 800 lumen, steglöst dämpningsbar
  • Batteritid: 4 h med 50 % ljusstyrka
  • Uppladdning: USB-C (5V min. 2A, ingår ej)
  • App: Control Center
  • Anslutning: USB-C, Wi-Fi, 6,3 mm stativgänga
  • Mått/vikt: 147 x 100 x 17 mm/300 g
  • Webb: elgato.com
Riktpris: 1100Pr. 2022-09-05 Produktsida

Med en modern kameramobil kan vem som helst spela in video i godkänd 4K-kvalitet. Så vad behöver man – förutom talang – för att bli nästa Joe Russo? Man behöver ljus! För även om kameran faktiskt är riktigt vettig så kan den inbyggda lysdioden, som går under namnet blixt, inte användas till annat än att skrämma husdjur.

Elgato Key Light Mini är en allt-i-ett-videolampa för hobbyregissörer. Fast den kan givetvis användas om du planerar en karriär inom ”youtuberi” också.

Enheten är platt och rektangulär. Och ligger den med den svarta baksidan uppåt kan den lätt försvinna bland externa hårddiskar och mobiltelefoner på skrivbordet. Faktum är att jag flera gånger under testet plockade upp fel enhet från bordet.

Key Light Mini Lifestyle Shot 06
Elgato Key Light Mini är en kompakt, fristående videolampa med inbyggt batteri och app-styrning. (Foto: Elgato)

Fristående enhet

Framsidan täcks av en matt, vit skärm och manövreringen utgörs av en vipp- och tryckknapp som justerar ljusstyrka och färg samt en tryckknapp som slår på och av. Det finns också en USB-C-port för laddning och ett 6,3-millimeters (1/4-tums) skruvfäste som passar ett kamerastativ.

Det finns ett inbyggt batteri i Elgato Key Light Mini. Batteritiden uppges vara fyra timmar med halv ljusstyrka. Och två timmar med alla 800 lumen som lyser rakt in i ansiktet. En stark laddare (2 ampere) krävs men ingår inte.

Elgato Key Light Mini är ganska så billig, så jag förväntar mig inte att hitta ett professionellt tripod-stativ i lådan. Men någon form av hållare eller bordsställ för att komma igång hade underlättat. Baksidan är magnetisk och lampan kan sättas upp på en whiteboardtavla (eller ett kylskåp), så om du har detta vid skärmen går den att använda. Annars verkar magnetmontering mest vara en gimmick.

Key Light Mini Lifestyle Shot 18
Det finns kontroller på själva lampan som ställer in färgtemperatur och ljusstyrka. (Foto: Elgato)

Hopplös styr-app

Ljusstyrka och ljustemperatur (2900–7000 K) kan ställas in direkt på lampan, men det är inte vare sig enkelt eller logiskt. Det är här appen Control Center och Wi-Fi kommer in i bilden.

Elgato Key Light Mini kan fjärrstyras från Windows, Mac, Android och iOS. Vilket är utmärkt. Men att säga att appen är välfungerande eller logisk vore en överdrift. Jag provade appen i Android- och Windows-versionerna. Eller försökte. I Android var jag helt enkelt tvungen att ge upp. Trots otaliga försök gick det inte att para ihop lampan med något av husets nätverk.

I Windows gick det lite bättre. Installationen var fortfarande krånglig och programmet slog på och av datorns nätverk flera gånger under processen. Men det fungerar. Fast när man har sett hur betydligt mer komplexa produkter, till exempel multiroom-högtalare, kan kopplas smärtfritt till nätverket så har Elgatos programmerare mycket att lära.

Key Light Mini Lifestyle Shot 11
Via appen kan du synkronisera flera ljuskällor från samma tillverkare. Om du har tur och lyckas få appen att fungera. (Foto: Elgato)

Det gäller även själva Windows-appen, vars programfönster insisterar på att vara låst till ett visst ställe på en specifik skärm. Och som automatiskt döljs så fort man klickar i ett annat fönster. Installationsrutinen är för övrigt gjord med Windows Installer – ett gammalt program vars senaste version är från 2009!

Trots konstigheterna fungerar Windows-appen och man kan justera ljusstyrkan och färgtemperaturen på Elgato-lampan. Programmet låter dig också synkronisera flera lampor eller annan utrustning från samma tillverkare, samt använda det så kallade Studio Mode, där lamporna drivs via USB hela tiden i stället för att använda batteriet. Här blir bristen på egen laddare akut.

Key Light Mini Lifestyle Shot 05
Om du planerar en karriär som streamer behöver du ljus. (Foto: Elgato)

Slutsats

Elgato Key Light Mini är en i grunden förnuftig produkt som lämnas i sticket en fundamentalt dålig programvara. Om du har turen att få styr-appen installerad är lampan ett utmärkt verktyg i en mindre fotostudio eller för att få bra belysning ute i fält. Priset är riktigt bra, men ett stativ som ingick i lådan och ett bättre styrprogram hade kunnat lyfta produkten till en helt annan nivå. En laddare hade också underlättat för bedömningen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
En mycket speciell zoom Sonys nya normalzoom är ovanlig.
lbpluss
Råaste zoomen vi sett 10x ultra-telezoom för fullformat.
lbpluss
Lumix S5II och S5IIX: Kompakta fullformatskameror vi suktar efter Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.
lbpluss
Guide till analoga filmkameror Att fotografera analogt har blivit enormt populärt. Här är kamerorna vi rekommenderar.
lbpluss
Så kommer du igång med analog fotografering Vi förklarar allt grundläggande på ett enkelt sätt.
Följ Ljud & Bild