Bortsett från finputsad kosmetik går det inte att se någon skillnad på nya EOS 700D och dess föregångare 650D. De har samma 18-megapixlars bildsensor och processor, samma vridbara pekskärm och sökare. Och samma stabila bildkvalitet. 650D byggde på ett lyckat recept och det är antagligen skälet till att Canon inte har pillat så mycket på det när de tagit fram 700D.
Canons spegelreflexer i mellanklassen – 600D, 650D – har sålt bra och är uppenbart populära och folkliga kameror på den stora mellanklassmarknaden. Där de närmaste konkurrenterna är Sony A58 och A65, Nikon D5200 och Pentax K-30 – nyligen ersatt av Pentax K-50.
Därför har Canon inte gjort så mycket mer än att göra de kreativa filtereffekterna synliga på skärmen i live-view-läge, förbättra kamerahusets yta samt skicka med den nya och tysta zoomen 18–55 mm IS som med sin STM-motor väsnas så lite att den passar utmärkt för videofilmning eftersom autofokuseringen nästan är omöjlig att höra.
Snabb och användarvänlig
700D är förträffligt överskådlig. Den är inte krånglig att lära sig och passar fint för nybörjare som saknar erfarenhet. Den vridbara skärmen gör det enklare att hålla kameran i olika lägen när man fotograferar, och inte minst när man filmar. Som till exempel när man lagrar i full 1080p-HD-upplösning för att kunna titta på på TV:n i vardagsrummet.
Ett stort handgrepp överdraget med mjuk plast ger ett säkert grepp om kameran, som är medelstor. Den optiska sökaren är inte särskilt stor, men den är ljus och visar bland annat kamerans nio fokuspunkter. Med hjälp av en hybrid-autofokus – både kontrastbaserad och fasdetekterande – lyckas kameran att låsa fokus utmärkt även i relativt lite ljus. Hastigheten på 5 bilder i sekunden och fokusspårningen innebär att man kan få fin skärpa i bildserier så länge det är tillräckligt ljust för att autofokusen ska hänga med.
Precis som EOS 650D är användarvänligheten väldigt bra. Naturligtvis beror mycket på den utmärkta pekskärmen, men också på att alla funktioner är tydligt utmärkta och lätta att nå med en hand. Canon har tagit bort spärren på programratten, nu kan man snurra den 360 grader så mycket man orkar.
Vad man inte får med 700D är trådlös wifi, det finns inte inbyggt. Men kameran stöder trådlösa EyeFi-minneskort som gör att man kan överföra bilder direkt från kameran till en surfplatta, smartmobil eller laptop.
Bildkvalitet
Rent fysiskt är det inte mycket som skiljer mellan Canons nya och gamla 18–55 mm-objektiv. Precis som i kameran sitter förändringarna på insidan. Den nya fokusmotorn är snabb och tyst. Definitivt rätt val till 700D, så se till att du inte blir övertalad att köpa den gamla 18–55 mm-varianten. Det är väsentligt trögare och väsnas som ett sågverk när den fokuserar. Ett annat alternativ är att satsa på Canons fina 18–135 mm, även det med optisk bildstabilisator och tystgående STM-fokusmotor. Fast då sticker kit-priset iväg till 9 000 kronor.
Precis som EOS 650D har 700D en bilddynamik och upplösning av hög klass. Så vitt jag kan se finns det ingen teknisk skillnad i bildkvaliteten mellan 650D och 700D. Vilket betyder träffsäker vitbalans och en ljusmätning som sällan bommar. Som förväntat är även upplösning och skärpa helt enastående. Av erfarenhet vet vi dock att detaljskärpan kan bli ännu bättre med skarpare optik. Till exempel Canons knivskarpa och kompakta 40 mm. Den går faktiskt att köpa i kit tillsammans kameran och 18–135 mm-zoomen för strax under 10 000 kronor.
Brus dyker upp redan vid ISO 800, men det är så marginellt att man inte ser det på utskrifter förrän man passerar ISO 3200 och närmar sig 6400. Då är kornbruset så grovt och färgstörningarna så tydliga att man bör efterbehandla bilderna om man vill göra förstoringar.
Säkert med ospännande
Precis som sin föregångare har EOS 700D en bildkvalitet som tillhör toppklassen. I kombination med den nya STM-fokusmotorn och hybrid-fokuseringen är fokusprecisionen förbättrad. Den vridbara pekskärmen är en praktisk lösning som också gör kameran mycket enklare att använda. Canon EOS 700D ligger i en prisklass där konkurrensen är stenhård, men det finns inte mycket som tyder på att den ska tappa sin status som bästsäljare. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet jämt. Ett säkert val.
Ljud & Bild tycker
Mycket hög upplösning Hög bildhastighet Briljant användarvänlighet Tyst och precis fokus Brus på hög ISO Relativt beskedlig batteritid Trög hybridfokus i live-view
Riktpris: 7000 kr
Specifikationer
- Typ: Systemkamera med 18 Mp-sensor i APS-C-format
- Optik: 18–55 mm/f3,5–5,6 (28,8–88 mm)
- Skärm: 3,0-tums LCD 1,04 miljoner bildpunkter
- Höjdpunkter: Hybrid-autofokus, 1080p/30-video, pekskärm, 5 bilder/s
- Pris: 7 000 kr
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser