Search
Generic filters

: Canon EOS 1200D

Systemkamera på sparlåga

Canons billigaste spegelreflex är förföriskt billig men man bör känna till dess begränsningar.

Ljud & Bild tycker

Hög bildkvalitet och lågt pris är fina argument för att välja Canon EOS 1200D, som inte gör någon besviken med bildkvaliteten. Plus i kanten för EOS-appens pedagogiska gränssnitt.
Högljudd och långsam autofokus förstör ljudet i filmerna. Saknar wifi, är långsam och har lågupplöst skärm.
 • Typ: Spegelreflex med 18 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 18–55 mm/f3,5–5,6 (motsv 29–88 mm)
 • Skärm: 3-tums LCD, 460 000 bildpunkter
 • Funktioner: Filtereffekter, EOS Companion-app
 • Pris: 4 800 kr
 • canon.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4800 kr

Om man tycker att en spegelreflexkamera är för dyr och komplicerad kan det vara värt att ta en närmare titt på Canon EOS 1200D. En kamera som är gjord för att vara enkel att använda, för en billig peng, utan att man går miste om spegelreflexernas fördelar.

Detta är Canons billigaste spegelreflex, därav det låga priset. Men den kan använda alla Canons EF-objektiv – och urvalet är enormt – så man får jobba på att inte hitta optik som passar.

Kameran säljs för 4 800 kronor i kit med Canons väl beprövade EF-S 15–55 mm II med optisk bildstabilisator. Det bör påpekas att det inte är samma objektiv som ingår till EOS 100D för 5 500 kronor och EOS 700D för 6 500 kronor. De har båda två en nyare version av Canon-zoomen, med en tystare och mjukare autofokusmotor som heter STM.

Eftersom den nya kameran efterträder budgetmodellen EOS 1100D med 12 megapixlar har den inte heller samma funktionsnivå som de dyrare modellerna. I EOS 1200D får man Canons 18 Mp-sensor men Digic 4-processor i stället för den senaste versionen. Bildhastigheten är låga 3 bilder i sekunden och maximal ljuskänslighet är ISO 6400. Video går att filma i full-HD (1080p) fast bara med monoljud. Jag hade kunnat fortsätta på samma tema, för specifikationerna ligger genomgående ett snäpp under EOS 100D och 700D.

Men det är knappast hela världen för målgruppen: nybörjare som vill ha det enkelt. De får för övrigt tillgång till en Canon EOS Companion-app, som de måste ladda ner till mobilen. Den innehåller tips och trick och en guide till kameran som tveklöst är praktisk för oerfarna men intresserade fotografer. Som får mycket hjälp att sätta sig in i alla funktioner och vad de innebär för hur man tar olika bilder.

EOS 1200D (11)

Bildkvalitet
Canon har givit 1200D lite bättre plastkvalitet än föregångaren, men i övrigt har den inte fått några väsentliga uppgraderingar. Varken wifi eller pekskärm. Fotografer som ofta sätter kameran på stativ kommer snabbt att reta sig på att minneskortet sitter under batteriluckan. Som sitter under i stället för på sidan av kameran.

annons

Men det finns inte mycket att klaga på när det gäller bildkvalitet. Zoomobjektivet har dock synlig tunnformig förvrängning och ljusförluster ut mot hörnen i vidvinkel och full bländaröppning. Då är det också som skarpast i mitten, även om bländare 5,6 och 8 ger mycket jämnare bildskärpa. Med alla brännvidder. 18 megapixlar innebär att det finns tillräcklig med detaljer att hämta, och bildfilerna tål gott att pressas både när det gäller exponering och beskärning.  Det finns inte heller någon anledning att frukta brus förrän man når ISO 32000, vilket betyder att kvällsporträtten i dåligt ljus inte blir så grumliga.

annons

Färgåtergivningen är mättad och har bra färgbalans. Kameran efterlämnar ett svagt rödstick i hudtonerna i JPEG-filer, men prickar rätt med vitbalansen i blandljus. Dynamikomfånget är inte lika stort som hos Nikon D3300 och högdagrar bränner ut fort om man tar bilder utomhus i starkt ljus.

Inte illa alls med tanke på priset, men det finns en kompromiss som är värre att leva med. Canon har som nämnts tidigare valt att ge EOS 1200D den vanliga 18–55 mm-zoomen i stället för versionen med STM-motor. Resultatet är högljudd autofokus och mycket trevande efter rätt fokus i stället för direkt precision när man filmar. Fokusmotorn hörs tydligt när man spelar upp videoinspelningarna.

Canon-1200D accs

Slutsats
Canons billigaste passar fint för dem som vill ha en enkel och billig kamera för stillbilder. Men kompromisserna är många och när EOS 100D bara kostar en dryg femhundralapp extra så försvinner argumenten för EOS 1200D. Om priset är viktigt finns det däremot inga skäl till att man ska bli missnöjd med kameran. Bildkvaliteten är mycket god, men når inte upp till samma nivåer som vare sig konkurrenternas eller Canons egna alternativ.

annons

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link