TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Drift Stealth 2

Bra på det mesta

Minstingen från Drift är kompakt och vattenavstötande – och tar de ljusaste inomhusbilderna.

Ljud & Bild tycker
+Drift Stealth 2 filmar ljusare inomhusvideo än konkurrenterna. Ljudet är bra, med klart tal. Batteritiden är mycket bra och vi gillar att objektivet går att vrida.
-Locket till minneskortet och USB-porten är lite svårt att skruva loss. Ljudet kan bli lite tunt och det går inte att filma slowmotion i HD-upplösning. Aningen gulstick i bilden.
Specifikationer
  • Vidvinkel: 135°, vridbart objektiv
  • Upplösning: 1080p/25–30 fps, 720p/25–60 fps
  • Videoformat: MP4 (H.264)
  • Bildserie (burst) och tidsförlopp (timelapse)
  • Vattentät: Nej, fuktskyddad
  • Bildstabilisator: Nej
  • Lagringsformat: microSDHC (max 32 GB)
  • Vikt med batteri: 97 g
  • Extern laddare: Nej (går att använda extern ström)
  • Batteritid: 3 tim (ej utbytbart 1500 mAh)
Riktpris: 2000

Stealth 2 är Drifts version av en kompakt videokamera. Den är väderskyddad och stänksäker, men ska du dyka med den så måste du köpa ett separat undervattenshus.

Utrustning som ingår är två självhäftande fästen för plana och kurviga underlag, plus ett som passar till skidglasögon. Dessutom finns ett skruvhål på undersidan för fäste på kamerastativ. För att underlätta att vinkla kameran åt rätt håll kan objektivet vridas 300 grader. Många andra fästen går att köpa löst, bland annat selfie-stång, cykelfäste och sugkopp.

Batteriet går inte att byta ut men räcker däremot i tre timmar i rumstemperatur. Jag kan intyga att batteriet håller längre än de andra kamerorna, men exakt hur länge har vi inte testat. Skulle du behöva mer ström så fungerar kameran med extern ström från USB, till exempel en nödladdare.

Användning
Teckenfönstret på kamerans högra sida visar information om upplösning och läge, men inte någon bild av vad du filmar. Det får du däremot om du laddar ner appen Drift Connect till din Apple- eller Android-mobil. Här kan du också välja mellan olika inspelningslägen och göra inställningar.

Videokvaliteten är bättre än hos både Sony och Polaroid. Om du gillar att kameran ökar ljuset en smula i situationer med begränsade ljusförhållanden så kan du glädja dig åt att Stealth gör detta. Inomhus i vanligt dagsljus fick vi ljusare bild från den här kameran än från någon annan. Du får lite brus med på köpet, men det är ingen kris. Föremål i närheten av ljuskällor kan dock bränna ut i vitt.

Drift_Stealth2_miljo

Även utomhus i dagsljus är bilden skarpare och finare än med Sony och Polaroid. Det finns lite gulstick i den, vilket ger ett varmt intryck. Lite som om det är soluppgång även om det är mitt på dagen. Kameran har dessutom en ganska så tydligt effekt av den rullande slutaren, vilket syns på att bilden vinglar under snabba rörelser och om handen som håller kameran skakar. Då kan du försöka med att filma i 720p-upplösning och 50 eller 60 bildrutor i sekunden.

Ljudet är bra, med klara och tydliga röster. Men i höga hastigheter eller stark vind väsnas det. Ett undervattenshus hjälper.

Också i detta test:

GoPro Hero4 Black Edition

Sopar mattan med resten

Bland highend-actionkamerorna verkar GoPro har dragit ifrån resten med sinHero4 Black Edition. Den är dyr, men attans så bra!

Marknadens klart bästa actionkamera har högre bildkvalitet än någon annan vi har testat och du kan välja mellan en uppsjö av upplösningar och inställningar. Inklusive 4K i 30 fps och 1080p i 120 fps!
Kameran är dyr och batteritiden är inte fantastisk. Även om ljudet är bättre än tidigare så finns det konkurrenter som gör det bättre.

Contour Roam 3

Vattentät utan hus

Countour hävdar att det här är deras bästa kamera hittills. Och det är inga dåliga lovord, för den är billig.

Hög videokvalitet. Kan användas ner till 10 meters djup utan undervattenshus. Bra inställningar via dator och objektivet är vridbart 270 grader med lasersikte.
Alla inställningar måste göras med kameran inkopplad till PC eller Mac. Kameran kan inte styras från mobiltelefon och saknar sökare. Uselt ljud, måste nämnas.

Polaroid Cube

Kul kub

Polaroid Cube är en piffig, tärningsformad kamera som är lätt att ha med sig på äventyr. Videokvaliteten är inte enorm, men den funkar.

Den här kameran är mycket liten och lätt, och enkel att sköta. Den sätts enkelt fast på metalliska ytor och det går att köpa till olika fästen.
Ljudet är instängt och videokvaliteten är inte heller något att skryta om. Batteriet går inte att byta ut och kameran kan inte användas när den är kopplad till laddare.

Sony HDR-AZ1

Liten och lättskött

Sonys minsta actionkamera hittills är välutrustad med funktioner. Ett spännande alternativ!

Kameran är kompakt och enkel att använda. Speciellt om den styrs från mobilen. Bilden är bra och ljudet superbt – om det inte blåser.
Skärpan hade kunnat vara bättre. Kameran går inte att använda när den är kopplad till laddare. Om det blåser måste undervattenshuset användas, annars förstörs ljudet.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.