Med en bärbar dator som primärt arbetsredskap kan det ibland blir trångt på tangentbordet och skärmen. Tiden med stora stationära arbetsstationer är kanske förbi, men det är fortfarande trevligt att kunna blåsa upp allting i ett större format och få använda ett riktigt tangentbord och en gammal hederlig bra mus.
Det är naturligtvis fullt möjligt, en bra lösning är att skaffa en så kallad dockningsstation, dit datorn kopplas med en enda kontakt. Förr i tiden hittade främst sådana produkter i öppna kontorslandskap men nu har de gjort sitt intåg även till hemmakontoret där det går att få en smart och minimalistisk installation utan för mycket kabeltrassel.
USB-C är kungen
Den främsta orsaken till den minimalistiska installationen är USB-C-porten. Den är inte bara blixtsnabb utan kan dessutom ladda upp den bärbara datorn, så att man slipper flytta runt på strömförsörjningen hela tiden. När det gäller hastighet är USB-C också en tvättäkta ”game changer”. Det finns visserligen dockningsstationer där ute med USB 3.0 som orkar driva en bild i 4K på en extern monitor, men de har en allvarlig brist: bandbredden räcker bara för signaler på 30 Hz, alltså 30 bilder per sekund. Det är milt sagt inte alls skönt att vila ögonen på. Med USB-C går det tillräckligt snabbt för att klara hela 60 bilder per sekund, så nu slipper man hackningar och hostningar som beror på för låg uppdateringshastighet.
Kraft nog för två 4K-skärmar
Modellen från Targus är ”det allra senaste”, den släpptes i slutet av 2017 och är ett bra exempel på en modern USB-C-docka som utlovar höga prestanda och inte minst hög upplösning. USB-C-dockor med 4K-upplösning har visserligen varit standard ett bra tag, men det smarta med just den här är att den inte bara kan driva en enda skärm utan två samtidigt. Med andra ord är allt upplagt för en helt galen 4K-installation med fler monitorer på rad.
Bildskärmarna ansluts till dockan med antingen DisplayPort eller HDMI. Det finns naturligtvis två av varje. Man får dessutom hela fyra USB 3.0-portar (varav en klarar av snabbladdning), en extra USB-C-port, internet-kontakt och hörlursuttag. Vad skulle man kunna önska sig mer?
Enkel installation
Det säger sig nästan självt, men det är inte mycket hokus-pokus att installera en dockningsstation. Sätt i strömkontakten, koppla USB-C-kabeln från baksidan till laptopen och installera drivrutinerna. Dockan stöder de flesta enheter så man kan använda både en PC, Mac, Chromebook eller Android-enhet. Om du har en dator utan USB-C så ligger det en adapter för vanlig USB-A i kartongen. De många USB-portarna gör det enkelt att koppla in alla enheter och efter en omstart av datorn är allt klart. Gummibeläggningen ovanpå dockan gör att den är en bra plats att ställa den bärbara datorn, och då går det att använda datorns tangentbord för den som bara vill utöka skrivbordet till de externa bildskärmarna.
Problem med Mac
Som nämnts ovan fungerar fungerar dockan med en mängd olika plattformar, och jag har naturligtvis testat de viktigaste. Med Windows 10 gick allt som smort och det var inga problem alls. Tyvärr gick det inte lika lätt med Mac. Första gången jag kopplade in den överfördes inte bilden korrekt. Formatet var helt fel och jag kunde inte få den att fylla hela skärmen. Lite pillande i inställningarna gjorde ingen större skillnad, det var först när jag läste närmare på det inbyggda chipsetets tillverkares hemsida som jag blev klokare. Som så många andra tillverkare använder sig Targus av ett chipset från företaget DisplayLink. Det är med andra ord de som har huvudansvaret för produktens funktionalitet. Tyvärr kommunicerar de senaste versionerna av Macs och Display Links drivrutiner inte så bra, vilket innebär att de externa skärmarnas skalning och upplösning inte fungerar så bra med Mac OS. Det är milt sagt väldigt irriterande. DisplayLink till och med avråder folk från att installera Mac OSs version 10.13.4 eller senare. Det hjälpte inte mig särskilt mycket eftersom jag redan hade 10.13.4 när jag fick in dockan för test.
Förutom problemen med upplösningen råkade jag dessutom ut för små grafikfel i signalen, vilket är extra tydligt i Word, där bokstäverna klumpar ihop sig på en del ställen på skärmen. Jag hoppas verkligen att DisplayLink löser de här problemen snart, eftersom det i nuläget innebär att jag är tvungen att använda en extra docka som är inkopplad till dockningsstationen via USB-C för att få en HDMI-signal. Helkorkat.
Slutsats
Targus Universal USB-C 4K Docking Station och liknande produkter är ett måste om man som undertecknad har kontor hemma och ibland behöver blåsa upp Excel-ark och Word-dokument i större format. Att det dessutom går att göra med en enda kabel är helt genialt och tack vare USB-C har det äntligen blivit möjligt utan att det går ut över hastigheten. Den här modellen utmärker sig med att kunna driva två 4K-skärmar samtidigt. Tyvärr är det problem med drivrutinerna till Mac, vilket förstör ett annars riktigt positivt intryck.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser