TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Microsoft Surface Book

Solid hybrid från Microsoft

Microsofts första laptop vill lite för mycket på en gång, men lyckas ändå bra.

forfatter
Publicerad 2017-03-20 - 08:35
L&B tycker
Surface Book är en ofattbart läcker dator med massor av muskler och lång batteritid.
Priset är för högt och det kan diskuteras om inte Microsoft borde ha hoppat över surfplattefunktionen.
Specifikationer

Microsoft Surface Book
13,5-tums skärm, 10-punkters multi-touch
3000 x 2000 (267 dpi)
Windows 10 Pro 64 bit
Intel Core i5 (6:e gen) 6300U/2,4 GHz
256 GB SSD
8 GB RAM
802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Nvidia GPU
Intel HD Graphics 520
Surface Pen
2 x USB 3.0
SD-, SDHC- och SDXC-kortläsare
Mått/vikt: 312,3 x 232,1 x 13,0–22,8 mm/1 516 g

Prestanda
Geekbench 4
CPU Benchmark: 3432 singlecore, 6629 multicore
Compute Benchmark: 26 587
Cinebench R15
OpenGL: 58,15 fps
CPU: 220 cb
Basemark 3.0: 172,21 (Edge)
PCMark 8 Home Conventional 3.0: 2282
3Dmark (Fire strike): 1913

Riktpris: 22000Pr. 2017-03-20 Produktsida

Har du 20 000–25 000 kronor som bränner i fickan och letar efter den ultimata 2-i-1-laptopen så har kanske Microsoft vad du söker. Surface Book är en hybrid, alltså både surfplatta och bärbar dator, som tidigare har varit reserverad för den amerikanska marknaden. Men nu kommer den alltså äntligen till Skandinavien, långt efter den första lanseringen i oktober 2015. Den naturliga frågan måste då vara: Har den varit värd att vänta på?

Läcker hybrid

Låt det vara sagt med en gång: Surface Book är en laptop som är ensam i sitt slag och kan därför inte jämföras direkt med vare sig Apples MacBook Pro eller andra 2-i-1-datorer, även om det ligger nära till hands på grund av den eleganta och något industriella designen. Närmaste släktingen är i stället Microsofts egen Surface Pro 4, som Surface Book har en del likheter med. Båda är gjorda av massiv, silverfärgad magnesium och har stora pekskärmar. Men sedan upphör i stort sett likheterna. Surface Book är en hybrid-PC, en 2-i-1-hybrid som kan användas både som bärbar dator och surfplatta. Microsofts första, märk väl. Och programvarutillverkaren har gått hela vägen och skapat en maskin som både har lång batteritid och är gedigen, läcker och blixtrande snabb. Sådant är dyrt, och Surface Book kostar också en smärre förmögenhet.

Snygg skärm

Speciellt den stora 13,5-tumsskärmen är värd att poängtera. Det är trots allt också där som den mesta av mekaniken sitter. Den har mer än 21 % större skärm än Surface Pro 4 och en upplösning på 3000 x 2000 pixlar. Tack vare utmärkt svärta och färgdjup kan man luras att tro att det handlar om en OLED-skärm. Betraktningsvinklarna är bra, men avslöjar också att det syns ganska så många reflektioner i glaset. Precis om de övriga Surface-produkterna har Surface Book ett bildförhållande på 3:2 i stället för 16:10 eller 16:9 som andra surfplattor. Beroende på vad man ska göra med datorn kan detta vara både en fördel och en nackdel. För filmer och spel föredrar man förmodligen en bredare skärm, medan text- och bildbehandling gör sig bättre i 3:2-format.

Det sitter naturligtvis kameror på både fram- och baksidan. Den bakre är inte mycket värd, medan kvaliteten på den främre är förvånansvärt bra. Den används för övrigt också till Microsofts eget program för ansiktsigenkänning, Hello, som man snabbt blir beroende av.

Gångjärnet

Skärmen, som Microsoft kallar för Clipboard, sitter fast på tangentbordet med ett specialdesignat gångjärn som heter ”Dynamic Fulcrum Hinge” Som en metallisk ryggrad håller det skärmen på plats hjälp av inbyggda magneter har dessutom ett litet extra äss i rockärmen. Genom att trycka på en knapp på tangentbordet lossar skärmen från gångjärnet och går att tas loss. Det tar ett par sekunder, vilket till en början kan verka irriterande. Men det finns ett skäl. Har du investerat i en dator med dedikerat grafikkort, som sitter under tangentbordet, så måste det först kopplas ur innan du tar bort skärmen. Datorn måste därför ha tid på sig att spara ditt arbete innan du demonterar den. Tyvärr fungerade den här funktionen inte helt perfekt och några gånger upplevde vi till och med att allting satt fast orubbligt. Mycket irriterande. En återställning av det mekaniska gång­järnet från BIOS behövdes för att dela på dem båda igen. Till sist gör gångjärnet att datorn blir en hel del tjockare. På grund av sin konstruktion sluter det inte helt tätt, vilket innebär ett glapp på ett par millimeter när datorn är hopfälld. Vi hade föredragit att datorn slöt helt tätt så att skärmen skyddades bättre mot smuts och skräp.

Halvslö
surfplatta

Trots att Microsoft säljer Surface Book som en 2-i-1-hybrid är det uppenbart att det är som dator den är mest praktisk. Förutom det dedikerade grafikkortet innehåller tangentbordet ett stort batteri, vilket Clip­board-delen verkligen saknar när skärmen kopplas loss. Du ska inte räkna med mycket mer än tre timmars användning innan du måste hitta en stickkontakt. Det är i minsta laget för en surf­platta. Dessutom känns skärmen helt enkelt för stor för att sitta med i knät och kanterna är en aning för vassa för att det ska kännas naturligt. En annan sak som irriterar en smula är placeringen av strömbrytaren, volymknapparna och hörlursuttaget. Eftersom tangentbordet och skärmen kan delas upp finns det en poäng med att dessa sitter på skärmen. När denna är fastkopplad till tangentbordet känns placeringen dock onaturlig och opraktisk. De två USB-portarna och ingången till SD-kortet sitter däremot i tangentbordsdelen, som du alltså får klara dig utan om du bara tar med dig skärmen. Båda delarna har lyckligtvis en ingång för den magnetiska laddningskabeln och går att ladda upp oberoende av varandra. Till skärmen ingår Microsofts nya Surface Pen. Den är otroligt skön att skriva med och kan hakas fast på sidan med inbyggda magneter. De sitter fast väldigt hårt.

Utmärkt laptop

Som vanlig laptop klarar sig Surface Book lyckligtvis en hel del bättre. Vårt testexemplar var utrustat med Intels Skylake i5-6300U-processor, 8 GB RAM och inbyggt Nvidia-grafikkort. Som våra testresultat visar ger detta riktigt fina prestanda, vilka naturligtvis beror på processorn. Har du en modell med inbyggt grafikkort från Nvidia, vilket alltså vi hade, ökar beräkningskraften markant, men räkna inte med att datorn ska passa till moderna 3D-spel. Detta är först och främst en arbetsdator och som passar bra till bild- och videoredigering. Om batteriet hade det lite tufft i surfplatteläge så ser det lyckligtvis mycket bättre ut när tangentbordet sitter på. Måttlig användning och en förnuftig ljusstyrka ger ungefär 13 timmars batteritid. Den här datorn du lugnt ta med dig på resan utan att oroa dig för att strömmen ska ta slut direkt.

Slutsats

Microsoft Surface Book är en ofattbart läcker dator som för många kan vara ett bra alternativ till Apple MacBook Pro eller Dell XPS 13. Det betyder att vi måste medge att jo, den har varit värd att vänta på. Dessvärre ligger priset i den mycket höga änden. Skälet är den löstagbara skärmen. Du får därför bestämma dig för om det är en funktion som du verkligen behöver och kommer att använda. Om svaret är nej så är Surface Book inte rätt dator för dig. Vi hade gärna velat att Microsoft tog med sig erfarenheten från den här första modellen och längre fram lanserade en modell utan löstagbar skärm och till ett något lägre pris. Den skulle nog bli en succé.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Datorn sluter inte helt tätt när man fäller ihop den.
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Lenovo lanserar ny vikbar 16-tums bärbar dator Två år efter att den första vikbara datorn kom ut på marknaden är Lenovo nu redo med en uppföljare till X1 Fold. Den nya modellen erbjuder bland annat en större skärm och slankare chassi.
Huawei är tillbaka! Kinesiska Huawei lanserar smartklocka, ny bärbar dator och surfplatta på årets största elektronikmässa
Följ Ljud & Bild