Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Porsche Design Book One

Stil över funktion

Book One är snygg och har smarta finesser, men försöker göra för mycket på en gång.

Av / 2018-01-05 - 11:00
Porsche Design Book One

Home tycker

  • Smart och snygg design. Vikbar skärm och surfplatte-läge. Bra tangentbord och penna.
  • Tung skärm ger balansproblem. Begränsad prestanda. Inte bra nog som surfplatta.

Porsche Design är kända för att göra tillbehör för sportbilsägarna, som kläder, klockor och solglasögon. Men de senaste åren har de även börjat ge sig på teknik, som samarbetet med Huawei där de gjort specialversionen av Mate 10 och Smartwatch. Eller samarbetet med KEF där de designat resehögtalaren Gravity One, de synnerligen lyckade trådlösa propparna Motion One samt de kompetenta brusreducerande hörlurarna Space One Wireless. Nu ger de sig på datormarknaden med den lyxiga Porsche Design Book One.

porsche design book one 07 27072
Snygg design och lyxiga material (Foto: Porsche Design)

Unik på flera sätt

Redan vid första anblicken förstår man att det här inte är någon dussin-laptop. Både chassit och skärmen är massiva block av borstad aluminium, med snyggt fasade kanter. Den är inte så lite lik MacBook Pro, vilket är en komplimang på en marknad full av gräsliga plastburkar. Book One känns solid och tålig, men man får naturligtvis med en transportpåse och putsduk för att hålla den damm- och repfri. All metall gör den dock förhållandevis tung för storleksklassen.

porsche design book one 04 27076
Ett smart gångjärn gör att Book One kan användas för presentationer.

Funktionellt är detta inte heller någon vanlig laptop. Liksom Microsoft Surface Book kan skärmen vikas 360 grader för att användas vid presentationer. Detta görs möjligt av kugghjuls-gångjärn som verkligen för tankarna till en växellåda. Dessutom kan skärmen kopplas loss och användas som en surfplatta. Det är dock inte alltid som låset släpper när man vill få loss den. Som surfplatta betraktad känns den tung och klumpig och kanterna är vassa att hålla i.

Stora ambitioner

På papperet ser allting normalt ut för en relativt lätt dator som är gjord för att användas i farten. Den har en modern strömsnål Core i7-processor, tillräckligt med minne och en ganska stor SSD-disk. Grafiken är Intels inbyggda vilket är rimligt om man inte ska ha en speldator. Man kan också koppla in det mesta, tack vare två USB-C-portar, varav den ena stöder Thunderbolt. Dessutom finns två vanliga USB3-portar. För HDMI medföljer trevligt nog en adapter. Det finns också en micro-SD-kortläsare.

porsche design book one 02 27075
Tillräckligt med portar, samt SD-kortläsare (Foto: Porsche Design)

Tangentbordet är trevligt att skriva på tack vare bra separation av tangenterna och tillräcklig slaglängd. Däremot kan det vara svårt att hitta knapparna om man har datorn i knät då belysningen är ojämn. Har man den i knät är också tyngden på skärmen ett problem då den har en förmåga att tippa bakåt. Vill man spela musik så bör man nog hålla sig till hörlurar, de inbyggda högtalarna låter gällt och saknar all tillstymmelse till basåtergivning. Webbkameran har IR och stöder Windows Hello så att man kan logga in med ansiktsigenkänning. Det händer dock frustrerande ofta att den misslyckas med att dra igång kameran.

Annons
Porsche Design Book One
Skärmen kan kopplas loss från datorn och användas som surfplatta. (Foto: Porsche Design)

För att vara en så liten skärm är den väldigt högupplöst. Det är visserligen bra för detaljåtergivningen, men frågan är om det inte skulle vara bättre för prestanda och strömförbrukning med en mer normal upplösning? Ljusstyrkan är utmärkt, vilket dock går ut över svartnivån. Man bör kalibrera skärmen då färgåtergivningen direkt från fabrik inte är bra nog för fotoredigering. Den medföljande, Wacom-kompatibla, pennan är dock utmärkt och kan fästas magnetiskt på sidan av skärmen.

Svajande prestanda

Även om det ser bra ut i reklamen med en i7-processor så är kylningen inte tillräckligt effektiv för att kunna köra den i full fart. Porsche Design har därför begränsat turbo-läget. Det märks inte så mycket på normala processortester som Geekbench 4 där resultatet är i paritet med andra modeller med samma specifikationer. Men för tyngre tester som Cinebench så är den bland de långsammaste vi har testat det senaste året. Det samma gäller spelgrafik som 3DMark, där den får se sig slagen även av Dell XPS 13, som har liknande hårdvara.

porsche design book one 01 27074
De smarta och läckra gångjärnen (Foto: Porsche Design)

Märkligt nog är det inte en ljudlös maskin heller. Fläkten är visserligen inte det värsta vi hört, men drar igång även vid mindre belastning. Och sitter man i ett tyst rum hör man hela tiden ett vinande och susande från insidan. Batteritiden uppges till 14 timmar, vilket är väldigt optimistiskt. Vid normal användning kan man få ut uppåt 8 timmar. Däremot räcker det mindre batteriet i surfplattan bara tre och en halv timme, vilket är lite väl snålt. Den har också en förmåga att ladda ur i viloläge, vilket kan bli en överraskning när man vill använda den.

Slutsats

Porsche Design Book One är det stilfullaste alternativet för den som vill ha en laptop, en surfplatta med penna och en skärm för presentationer – allt i ett. Men då får man vara beredd på att kompromissa. Surfplattan är tung, vass i handen och har kort batteritid. Som dator duger den bra för kontorsarbete men har inte tillräckliga hästkrafter för videoredigering eller spel. Med en tung skärm som får datorn att tippa baklänges och ett lås för surfplattan som trilskas är den inte utan irritationsmoment heller. Dessutom är prislappen högst i klassen. Vi hoppas på en uppdaterad modell där utförandet matchar grundtanken, som ju faktiskt är bra.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Ljud & Bild